Connect with us

Politika

DOSTA JE DIKTATA! Želimo ravnopravan odnos sa EU

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da BiH ne trebaju dodatne lekcije evropskih zvaničnika u BiH, jer postoji saglasnost da su EU integracije spoljnopolitički cilj.

Košarac je dodao da je “Republika Srpska jasno rekla da je za implementaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, te da to podrazumijeva usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija, što je naš prioritet”.

On je naglasio da nema kretanja ka EU bez odlaska stranaca iz institucija, niti ima evropske perspektive bez zatvaranja OHR-a, te da to nije stav samo Republike Srpske, to je rekla i Evropa.

“Srpska uvijek nudi rješenja u kojima se o sudbini ove zemlje odlučuje kroz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez da nam stranci kroje kapu. Mi imamo hrabrosti i odlučnosti da preuzmemo odgovornost. Naše politike sprovodimo kroz legalno i legitimno izabrane institucije, jer su nam građani Srpske dali povjerenje za to na demokratskim izborima”, objavio je Košarac na Instagramu reagujući na izjavu Satlera o željama EU i šta BiH treba da uradi do marta.

Košarac je upitao nije li licemjerno od Evrope da poziva BiH na viši stepen vladavine prava, dok istovremeno ćuti na montirani sudski postupak i politički progon legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpke Milorada Dodika i da li je vladavina prava kada jedan stranac, nelegitimni i lažni visoki predstavnik, nametne zakon, po kojem neustavne institucije sude legalnom i legitimnom predsjedniku?!

“To nije praksa u demokratskim zemljama, koje teže članstvu u EU. To su odlike kolonije, tiranije i diktature. Ne želimo i nećemo biti dio toga. Razumijemo partnerstvo i želimo ravnopravan odnos sa EU. Dosta je diktata”, napisao je Košarac.

Politika

RADO SAVIĆ ODGOVORIO LJUBIŠI PETROVIĆU Objavio satirični tekst u kojem proziva “MAGARCE” i “gazda Ljubišu”

Načelnik Lopara Rado Savić na društvenim režama objavio je satirični tekst u kojem proziva “magarce” i “gazda Ljubišu”.
Iako nije sasvim jasno na koga je Savić precizno mislio kad je pominjao tovarnu životinju, mnogi su njegovu satiru, objavljenu na Fejsbuku, povezali s otvorenim sukobom koji načelnik Lopara već danima ima sa svojim partijskim kolegom iz SDS i gradonačelnikom Bijeljine, Ljubišom Petrovićem.

U objavi na Fejsbuku, kojoj je dao naslov “magarac gavreša”, Savić, između ostalog, navodi da je juče na tribini u Loparama, “kaže Sneža ekolog iz Bijeljine, da je bolje da mi na Majevici gajimo magarce nego da otvaramo rudnik”.

– Razmišljam cijelo vrijeme kako doći do dobrog magarca, gdje ga naći!? Ne lezi vraže, upalim TV i sam se preporuči jedan divan magarac iz BN. Samo što njaknu sa BN TV, po njakanju mu poznah da je grlo gazda Ljubišino. Navikao taj mladi magarčić na zeleniš iz ugljevičke RiTE. Pojede 5.000 travki i uhvati ga magareće ludilo zbog kojeg zaboravi na RiTE. Ali, pomože mu njegov gazda dr Lj. i propisa terapijsku dozu litijum-karbonata – naveo je Savić.
Terapija je imala efekat, dodao je načelnik Lopara, “pa se magarence razdraga po Majevici i stade vodit tuđu brigu”.

– Poče svake Nedjeljice njakati o Loparama i Majevici. I džaba se ponadah da ćemo naći dobro magare. Ovo neće lasno od svog gazde, tamo mu je slasno, pa nama Majevičanima ostaje da deveramo naše muke sami – objavio je Savić na Fejsbuku, dodajući da se radi o “satiri, da se ovi zabrinuti momčići iz BN ne sataru od njakanja”.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Politika

SATLER U MOSTARU NAJAVIO milijarde za BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler najavio je dodatna finansijska sredstva EU za BiH.
Inače, Satler je danas došao u Mostar, gdje bi se trebao sastati s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona. Šef Delegacije EU u BiH otkrio je da će se, između ostalog, razgovarati i o dodatnim sredstvima EU za BiH.

– Pred kraj sedmice, takođe, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Evropske unije na kojem će se razgovarati o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove “Plan za rast i razvoj” u ukupnom iznosu od šest milijardi evra – rekao je Satler.

On je, između ostalog, poručio da s obzirom na institucionalni sistem, EU malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

– Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kad je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana. Međutim, potencijala je mnogo više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizma – poručio je Satler.

Nastavi čitati

Politika

OTKAZAN SASTANAK KOALICIJE NA NIVOU BIH! Nema usaglašenih stavova

Sastanak stranaka koalicije na nivou BiH, koji je bio zakazan za danas u 14 časova, ipak je otkazan.

Na sastanku u Parlamentu BiH danas se trebalo razgovarati o ‘evropskim’ zakonima. No, kako saznaje N1, nema spremnosti za razgovor u vezi sa temama koje bi se trebale naći na sutrašnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Teme se još usaglašavaju, a u ovom trenutku i dalje nisu usaglašeni stavovi vezani za Nacrt zakona o sporazumu sa Fronteksom. Kako smo ranije objavili, pojedini misnitri smatraju da predloženim nacrtom entiteti preuzimaju nadlaženost kada je riječ o kontroli granica, sa čime nisu saglasni.

Podsjetimo, o evropskom putu BiH danas je govorio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, podsjetivši da će krajem sedmice uslijediti samit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno