Connect with us

Politika

DOSTA JE DIKTATA! Želimo ravnopravan odnos sa EU

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da BiH ne trebaju dodatne lekcije evropskih zvaničnika u BiH, jer postoji saglasnost da su EU integracije spoljnopolitički cilj.

Košarac je dodao da je “Republika Srpska jasno rekla da je za implementaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, te da to podrazumijeva usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija, što je naš prioritet”.

On je naglasio da nema kretanja ka EU bez odlaska stranaca iz institucija, niti ima evropske perspektive bez zatvaranja OHR-a, te da to nije stav samo Republike Srpske, to je rekla i Evropa.

“Srpska uvijek nudi rješenja u kojima se o sudbini ove zemlje odlučuje kroz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez da nam stranci kroje kapu. Mi imamo hrabrosti i odlučnosti da preuzmemo odgovornost. Naše politike sprovodimo kroz legalno i legitimno izabrane institucije, jer su nam građani Srpske dali povjerenje za to na demokratskim izborima”, objavio je Košarac na Instagramu reagujući na izjavu Satlera o željama EU i šta BiH treba da uradi do marta.

Košarac je upitao nije li licemjerno od Evrope da poziva BiH na viši stepen vladavine prava, dok istovremeno ćuti na montirani sudski postupak i politički progon legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpke Milorada Dodika i da li je vladavina prava kada jedan stranac, nelegitimni i lažni visoki predstavnik, nametne zakon, po kojem neustavne institucije sude legalnom i legitimnom predsjedniku?!

“To nije praksa u demokratskim zemljama, koje teže članstvu u EU. To su odlike kolonije, tiranije i diktature. Ne želimo i nećemo biti dio toga. Razumijemo partnerstvo i želimo ravnopravan odnos sa EU. Dosta je diktata”, napisao je Košarac.

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno