Connect with us

Politika

POTPUNO DEGRADIRANI! Najmanje 1.000 srpskih penzionera izostavljeno iz pomoći FBiH i EU

Najmanje hiljadu srpskih penzionera iz Drvara izostavljeno je iz pomoći resornog federalnog ministarstva, kao i pomoći EU za BiH s ciljem da se ublaži negativan uticaj energetske krize, izjavila je “Srni” načelnik opštine, Dušica Runić.

Runićeva je navela da su pravo na pomoć izgubili penzioneri koji primaju penziju iz Republike Srpske.

Prema njenim riječima, time su srpski penzioneri u Federaciji BiH potpuno degradirani, a samo mali broj je ostvario to pravo.

Runićeva je navela da se na poziv za pomoć, koji je zatvoren juče, prijavilo oko 350 stanovnika, navodi “Srna”.

Drvar je povratnička opština u kojoj mahom živi starija populacija, a veliki broj stanovnika je u stanju socijalne potrebe.

Politika

CVIJANOVIĆ PROTIV SVIH! Glasala za smjenu Lagumdžije, BEĆIROVIĆ I KOMŠIĆ BILI PROTIV!

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na današnjoj sjednici u Sarajevu, na čijem je dnevnom redu bilo razrješenje ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, glasala je za, dok su Denis Bećirović i Željko Komšić bili protiv, saznaje Srna.

Sa predloženog dnevnog reda današnje sjednice skinuta je tačka razrješenje stalnog predstavnika BiH pri UN i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi Bojana Vujića, iako je ranije zatražena njegova ostavka.

Ova tačka skinuta je sa dnevnog reda očigledno sa namjerom da Cvijanović onemoguće da u konačnici upotrijebi mehanizam veta i time dovede do sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na šta ima pravo prilikom preglasavanja.

Jasno je da su skidanjem ove tačke sa dnevnog reda, Bećirović i Komšić željeli da izbjegnu da se još jednom pokaže da Narodna skupština Republike Srpske može da poništi odluke Predsjedništva do kojih se došlo preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva.

Cvijanović je inicijativu za smjenu Lagumdžije podnijela na osnovu zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, a, takođe, protiv njega podnijela je i krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, napada na ustavni poredak i svega što je Lagumdžija prekršio.

Nastavi čitati

Politika

NOVI SKANDAL VLADE ĐAJIĆA! Šalje helikopter po pjevača, a DJECA BEZ TERAPIJE prinuđena da idu u Zagreb! (VIDEO)

U još jednom skandalu koji je potresao Univerzitetski klinički centar (UKC), otkriveno je da je direktor ove ustanove, dr. Vlado Đajić, zloupotrijebio svoj položaj kako bi omogućio prevoz jednog od članova benda “Žare i Goci” helikopterom do bolnice. Ovaj čin, koji je izazvao ogorčenje javnosti, dolazi u trenutku kada UKC pati od ozbiljnog nedostatka osnovnih medicinskih zaliha, ali i hrane.

Prema vlastitom priznanju pjevača, Đajić je iskoristio svoje ovlasti kako bi organizovao prevoz pjevača helikopterom, koristeći resurse koji su namijenjeni za hitne medicinske slučajeve. Ovaj čin ne samo da je neetičan, već i neodgovoran, s obzirom na to da su resursi UKC-a već u ozbiljnoj nestašici.

Paralelno sa organizacijom koncerata i privatnim povlaštenim prevozom pojedinih pacijenata, oni drugi nemaju takvu sreću, a ni poznanstvo sa Đajićem. Jedna od njih je i Mirečla Rogić koja je prinuđena da svoje bolesno dijete na terapije vodi u Zagreb, jer ih na UKC-u nema!

-Ne znam dal je ovo tačna informacija a i nije ni bitno više, želim da znam da li vi Vlado Đajiću radite vas posao ili samo pjevate, roštiljate i organizujete kojekakve jebatanje… Zasto Vlado Đajiću moje dijete na svaki ostanak u vašoj ustanovi ne bude zbrinuto i ne dobije adekvatnu stručnu pomoć, zašto stalno moramo da tražimo spas i medicinsku pomoć STALNO van naših granica i mimo VAŠEG UKC-a ako ste već kako rekoste na svjetskom nivou?!?!?! Zašto Vlado Đajiću neki novac ne uložite u edukaciju mladih školovanih ljekara koji zaista vole i žele da rade u VAŠEM ukc, zašto Vlado Đajiću ne radite na nabavci potrebnog materijala za rad, na dječijim odjelima, zašto ne unapredjujete i edukujete ljude za dječija odjeljenja, zasto zašto i zašto…Vi ste kako kazete Ljekar po struci i vjerujem da znate sta je reprogramabilna valvula i ona košta od 3 do 10 hiljada eura plus ruke neurohirurga, vjerujem da je Breskvica do sada sa vama OTPJEVALA na stotine ovakvih valvula, a moje dijete u statusu sa takvom valvulom na hitnom prijemu se gleda kao leteći tanjir sa tom valvulom i ne moze da dobije adekvatnu pomoć ni neurohiruršku niti običnu punkciju te valvule jer NIKO NIKO NE ZNA DA URADI PUNKCIJU likvora IZ ŠANTA NITI IMAJU ČIM! Zasto moje svaki put životno ugrozeno dijete u takvom stanju mora da trazi spas u drugim ustanovama van nase drzave ZAŠTO!?!?!???? OGORČENA SAM, LJUTA I POČINJEM DA SE STIIDIM I GRADA I ZEMLJE U KOJOJ SAM RODJENA, STIDIM SE REPUBLIKE KOJU JE MOJ OTAC STVARAO I RADI ISTE ŽIVOT IZGUBIO… MISLIM DA JE KRAJNJE VRIJEME DA SE OVOM JAVAŠLUKU OVOG ČOVJEKA STANE U KRAJ JER MOJE DIJETE I JA SMO SAMO JEDNA KAP U MORU HAOSA KOJI SE RADI. ZAO MI JE ONIH LJEKARA KOJI SAVJESNO I ĆUTKE I S ALJBAVLJU RADE SVOJ POSAO I TRPE I ISPAŠTAJU I ONI I MI PACIJENTI ZBOG OVOG NESOJA… OGORČENA SAMMM I LJUTA DO ZLA BOGA, napisala je Rogić na svom FB profilu.

Generalno svi pacijenti na UKC-u suočavaju se sa strašnim uslovima. Svi oni svjedoče o nedostatku osnovnih lijekova kao što su andoli, gaza, sapun i vata. Mnogi su prisiljeni sami nabavljati terapije koje bi trebale biti osigurane u bolnici. Ovakva situacija je neprihvatljiva i direktno ugrožava zdravlje i živote pacijenata, ali Đajić se ne ometa.

PARA ZA LIJEKOVE NA UKC-u NEMA! Doktori rade bez osnovnih sredstava, a ĐAJIĆ FINANSIRA OVE PORTALE!

 

Još alarmantnije je to što Đajić godinama, pored zloupotrebe djece koristi svoj položaj za politički marketing, pokušavajući da svojom funkcijom u UKC-u pridobije političke poene, pod parolom “Ako ste dobri sa doktorom, možda se i spasite”.

Ovo nije prvi put da se UKC suočava s krizom upravljanja. Zaposleni u ovoj ustanovi već duže vrijeme ukazuju na probleme u vođenju i loše uslove rada. A, o svemu je u NSRS otvoreno govorila i poslanik SDS-a dr, Maja Stojić Dragojević.

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

 

Ovaj skandal samo je još jedan u nizu ali je takođe još jedan podsjetnik na potrebu za transparentnošću i odgovornošću u javnim ustanovama. Zdravstveni sistem mora biti vođen principima profesionalnosti i etike, a ne ličnim interesima i političkim ambicijama, Vlade Đajića.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Politika

Nećemo imenovati sudije u USTAVNI SUD BIH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Narodna skupština neće imenovati sudije u Ustavni sud BiH da bi tamo bili samo ukras.

“Zbog čega bismo sada imenovali sudije kad smo svjedoci potpuno nezakonitog mijenjanja pravila bez učešća bilo koga iz Republike Srpske. Ako su oni već rekli da mogu sve da rade bez sudija iz Republike Srpske, pa zašto da ih mi imenujemo da tamo pale i gase klima-uređaje”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je struktura Ustavnog suda BiH narušena od Federacije BiH, visokog predstavnika i nekoliko moćnih ambasada, koji su mijenjali Dejtonski sporazum i zloupotrijebili dejstvo aneksa četiri i deset.

“Znamo ko je kriv za krizu u BiH. Trude se da izbace Srpsku iz BiH, ali Republika Srpska se može izbaciti samo sa njenim narodom, Ustavom i teritorijom, bez toga ne može”, poručio je Stevandić.

Komentarišući dolazak Kristijana Šmita na Kozaru i Donju Gradinu, Stevandić je rekao da je strašno licemjerje dolaziti na takva mjesta nakon što je nosio vijenac na grob nacističkog pilota Vernera Moldersa.

“Uvrijedio je sve žrtve u Donjoj Gradini i na Kozari, jer se zalagao za rehabilitaciju ljudi koji su te zločine činili”, rekao je Stevandić, dodajući da je Šmitov pijetet lažan i u svrhu marketinga.

Stevandić je rekao da nije glasao za deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika litijuma u okolini Lopara, jer je smatrao da je stvorena velika podjela u vezi sa ovim pitanjem i da nema naučne baze za odlučivanje.

“Smatram da za ovakve stvari treba i ekološka studija i studija o geološkim istraživanjima. Mi smo imali predizborno opredjeljivanje za i protiv. Imali smo s jedne strane velike podjele među narodom, a s druge strane marketing”, naveo je Stevandić.

Nastavi čitati

Aktuelno