Connect with us

Banjaluka

DRAKULIĆ: U nedjelju pomen stradalim Srbima 1942. godine, GRAD OBEZBJEDIO PREVOZ

U Drakuliću, u nedjelju, 4. februara, biće obilježena 82. godišnjica stradanja Srba u ustaškom pokolju u zimu 1942. godine.

Prema programu obilježavanja, u 9.00 časova biće služena liturgija u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, dok je u 12.00 časova predviđen pomen ubijenim kod spomenika u Drakuliću, a nakon čega je predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik.

Podsjetimo, 7. februara 1942. godine, pripadnici fašističke NDH, u samo jednom danu, na svirep način, bez ispaljenog metka, pobili su više od 2.300 potpuno nevinih srpskih civila u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac, među kojima više od 550 djece.

Organizovan prevoz
Grad Banja Luka će, u nedjelju 4. februara, organizovati besplatan prevoz građana u Drakulić, gdje će biti održan parastos stradalim Srbima u ustaškom zločinu 1942. godine.

Raspored polazaka je sljedeći:

-Jedan autobus vozi na parastos u Spomen-hram Svetog velikomučenika Georgija u Drakulić sa stare autobuske stanice (parking ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske) u 08.30 časova. Poslije liturgije, nastavlja voziti do Spomen kosturnice i poslije parastosa, vratiće putnike na polaznu stanicu u grad.

-Dva autobusa voziće sa stare autobuske stanice (parking ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske) u 11.00 časova direktno do Spomen kosturnice u Drakulić i po završetku parastosa, vratiće putnike na polaznu stanicu u grad.

Banjaluka

POJEDINI DIJELOVI BANJALUKE sutra “u mraku” – evo koji tačno

Zbog radova pojedini dijelovi Banjaluke sutra (subota) neće imati električnu energiju.
Kako navode iz “Elektrokrajine”, od deset sati do 10.30 časova bez struje će biti dijelovi ulica: Koste Vojinovića, Vojvode Pere Krece i Put banjalučkog odreda, te dijelovi naselja Srpske toplice, Novoselija, Grab i Banj brdo”, istakli su oni.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA LAUŠU! “Izgradili smo preko 2 kilomera vodovodne mreže, NAŠA DJELA SU VIŠE OD RIJEČI”

-Naša djela su uvijek više od riječi, istakao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
On je dodao da je izgrađeno preko 2 kilomera vodovodne mreže na Laušu.
-Realizacijom ovog projekta riješeno je vodosnabdijevanje za preko 100 domaćinstava!
Kao po običaju, nakon završetka radova organizovali smo druženje sa mještanima kako bismo im uručili vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu, ali i porazgovarali o budućim projektima koji će doprinijeti poboljšanju standarda života u ovom dijelu našeg grada!
Nastavljamo dalje putem pobjede, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Prepoznali smo potrebu roditelja čija djeca pohađaju PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE”

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske“ da je Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.
– To potvrđuje jer samo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebe da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti realne budžetske mogućnosti – rekao je Kresojević.
Prema njegovim riječima, na održanom sastanku prije skoro mjesec dana zajedno sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva. – Poznato je da budžetska sredstva raspređuje Skupština grada a predlaže gradonačelnik.

Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala da će uputiti takav prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da roditelji sa “drugom stranom“ političke scene grada to usaglasiti.

Nismo dobili informaciju da li prijedlog koji smo mi dogovorili dobio podršku – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Aktuelno