Connect with us

Banjaluka

NEMA NASTAVKA SJEDNICE! Došli samo simbiozni odbornici Trivićeve i Đajića!

Usvajanje Prijedloga rebalansa budžeta Grada Banjaluka za 2023. godinu nakon više pokušaja, odgađanja i prekida sjednica ni na današnjoj vanrednoj nije dobio svoj epilog. Nije bilo kvoruma za glasanje, u sali je bio samo SNSD i NF, odobrnici ostalih odborničkih klubova nisu bili prisutni.

-Zahvalan sam odbornicima koji nisu došlli jer postoji i dalje šansa da se sva tekuća pitamnja putem rebalansa riješe. radićemo, trudićemo se i boriti da rijepšimo onee probleme koji su proizvedeni i koji su se desili na način da nezakazivanjem sjednica od strane SNSD-a nismo imali redovnu sjednicu do kraja decembra prošle godine. Tražimo rješenje da riješimo aktuelna pitanja. Pitamo kada će biti naredna redovna sjednica. 63 je dan kako nemam redovnu sjednicu – istakao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i dodao:

-Nije bilo drugih odbornika jer nisu odbili šansu da Banjaluka riješi ova pitanja.

U međuvremenu su se odbornici Socijalističke partije ogradili i rekli da neće učestvovati u daljem zasjedanju, ali nisu bili spremni ni da glasaju protiv rebalansa budžeta.

Danas su okončane diskusije po svim tačkama dnevnog reda 15. vanredne sjednice Skupštine Grada, ali do glasanja nije došlo jer u sali nije bio dovoljan broj odbornika.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao danas ranije novinarima da borba za Banjaluku nikada neće prestati, te da smatra da je rebalans najbolje rješenja za grad.

-Ponašanje SNSD-a nije korektno prema građanima – rekao je Stanivuković i dodao ranije danas:

-Nećemo odustati od borbe da dobijemo rješenje i platimo zaostale plate za usluge Udruženja „Partner“, stipendije, subvencije privatnim vrtićima, da riješimo brojna tekuća pitanja poput električne energije, javnog prevoza.

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluke na kojoj su odbornici raspravljali o Prijedlogu rebalansa budžeta za 2023. godinu nastavljena je jutros, a rasprava je zaključena u popodnevnim satima.

Na zasjedanju 11. januara odbornici Skupštine grada izglasali su Prijedlog odluke o realokaciji budžetskih sredstava u javnim ustanovama, a sjednica je prekinuta u toku rasprave o rebalansu budžeta za 2023. godinu.

Nastavak je bio zakazan za naredni dan, 12. januara, ali sjednica nije održana jer nije bilo potrebnog kvoruma, kojeg nije bilo ni 17. januara za kada je bio zakazan nastavak ovog zasjedanja.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je 23. januara podnio inicijativu koju je potpisalo 18 odbornika i predložilo predsjedniku Skupštine da nastavak vanredne sjednice o rebalansu bude održan 25. januara, ali se to nije desilo ni taj dan zbog lažne dojave da je u zgradi Gradske uprave postavljena bomba.
Srpskainfo

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno