Connect with us

Svijet

“DRAMATIČNO LOŠE”: Njemački ministar zabrinut zbog stanja najveće evropske ekonomije

U Njemačkoj se očekuje privredni rast od svega 0,2 odsto.

Njemački ministar privrede Robert Habek veoma je zabrinut zbog situacije u njemačkoj ekonomiji. Političar stranke Zelenih u Lajpcigu je najavio da će savezna vlada značajno sniziti ekonomsku prognozu za ovu godinu. Očekuje se privredni rast od svega 0,2 odsto.

“To je dramatično loše. Ne možemo nastaviti ovako”, kaže Habek.

“Moramo ponovo više da ulažemo”
Kao razlog za smanjenje prognoze Habek je naveo i posljedice odluke Saveznog ustavnog suda o budžetu. To znači da ljudi imaju manje novca za ulaganje, jer je vlada, zbog mjera štednje, krajem 2023. godine ukinula kočnicu cijena energije.

“Sve u svemu, moramo ponovo više da ulažemo u ovu zemlju i pokrenemo ekonomski rast”, rekao je političar Zelenih na početku trodnevne turneje po zemlji.

Habek će sljedeće nedjelje predstaviti godišnji izvještaj o ekonomiji. Vlada je u jesenjoj prognozi predviđala rast od 1,3 odsto za tekuću godinu, međutim, ta prognoza iz oktobra se već duže vrijeme ne smatra realnom. Posljednji podaci pokazuju da je njemački bruto domaći proizvod u četvrtom kvartalu 2023. godine opao za 0,3 odsto, dijelom i zbog smanjenih investicija u građevinarstvo i opremu kao što su mašine.

Ako se smanji i u toku prvog kvartala ove godine, to će se smatrati tehničkom recesijom.

Još prije Habekovog obraćanja bilo je poznato da vlada očekuje kasniji oporavak njemačke privrede. U aktuelnom mjesečnom izveštaju o ekonomskoj situaciji, Ministarstvo privrede navodi: “Opterećujući faktori poput slabe spoljne potražnje, štrajkova u javnom prevozu, visoke stope bolovanja zaposlenih, kao i geopolitičke tenzije s kašnjenjima u lancima snabdijevanja, mogu biti razlozi kašnjenja očekivanog konjunkturnog oporavka”.

Na proleće predstavljanje planova?
I Habek i ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) nedavno su Njemačku opisali kao zemlju koja više nije konkurentna. Prema Lindnerovim rečima, vladajuća koalicija planira da do proleća predstavi koncept za jačanje njemačke privrede. To bi vjerovatno trebalo sinhronizovati s raspravama o nacrtu budžeta za 2025. godinu, koji bi trebalo da bude predstavljen na ljeto.

Za 2025. godinu minhenski Ifo-institut očekuje rast od 1,3 odsto, dok Institut za svjetsku ekonomiju iz Kila (IfW) predviđa 1,2 procenta. U godišnjem izvještaju o ekonomiji ne očekuju se nove vladine prognoze. Prošlog oktobra procjena je bila 1,5 odsto. Taj broj će biti ažuriran tek u proljeće.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno