Connect with us

Region

DRAMATIČNO U NOVOM PAZARU! Respiratorni virus “kosi” mališane, SITUACIJA ALARMANTNA

Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru puno je novorođenčadi i djece sa ozbiljnim respiratornim oboljenjima.

Načelnica tog odjeljenja dr Hadija Toković kaže da je prijem pacijenata višestruko veći nego za vrijeme epidemije virusa korona i da su sva mjesta popunjena.

Koliko je situacija alarmantna najbolje govori podatak da su jutros sa odjeljenja otpustili deset pacijenata, a primili su 15 novih najmlađih pacijenata. Na odjeljenju se liječe i bebe od svega nekoliko dana sa teškim respiratornim infekcijama

Kako kažu majke djece koja se liječe u bolnici, tolika je gužva, da one borave na stolicama pored svoje djece i tu spavaju.
Dr Rajko Popović iz Dječjeg dispanzera u Novom Pazaru rekao je za Evronjuvs Srbija da je povećan broj pacijenata i da su prije desetak dana krenule respiratorne infekcije.

– Respiratorne infekcije dominiraju. Nekoliko puta je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama u odnosu na uobičajeno stanje – naveo je Popović.

Posebno opasno za bebe
Dodaje da su najčešći simptomi sa kojima se pacijenti javljaju u dispanzer – kašalj, produženi kašalj kod djece svih uzrasta, koji je praćen temperaturom, otežanim disanjem.

– Pokušavamo da ih liječimo ambulantno, ako je stanje teže šaljemo ih na odjeljenje. Dominiraju respiratorne infekcije, upale disajnih puteva, bronhitisi, bronhiolotisi, čak i upale pluća. Posebno je problematično što se to dešava i kod manje djece – djece koja imaju manje od mjesec dana, djece od nekoliko mjeseci, pa do godinu, dvije, ali i kod školske djece i omladine – dodao je Popović.

On je naglasio da je problem sezonskog karaktera i da nije neobično da u drugoj polovini novembra imamo povećane respiratorne infekcije. Tome doprinosi promjena vremena, zahlađenje, a vjerovatno i zagađenje vazduha.

Savjetuje da roditelji obrate pažnju na opšte stanje djeteta. Ako je kašalj dan, dva to nije alarmantna situacija, ali ako je kašalj uporan, dijete ne jede, ima povišenu temperaturu – obavezno je potrebno javiti se ljekaru.

– Ljekaru se obavezno javiti naročito ako su u pitanju manja djeca. Razboljevaju se kompletne porodice, školska djeca prenesu virus mlađoj djeci, bebicama. Posebno je rizik veliki za tu mlađu djecu – naveo je on.

Majke spavaju na stolicama

Mina Jovićić je majka tromjesečne djevojčice koja je ležala na dječjem odjeljenju.

– Kćerkica mi se razboljela, imala je povišenu temperaturu koja nije spadala. Otišli smo u Dječji dispanzer odakle su nas uputili na Dječje odjeljenje. Tamo smo bili u izolacionoj sobi, jer se bebe njenog uzrasta stavljaju u izolacionu sobu. Međutim, ubrzo su nas prebacili na odjeljenje jer nije bilo mjesta. U drugoj izolacionoj sobi je bila beba od 12 dana, a u trećoj beba od 25 dana – priča Mina za Evronjuvs Srbija.

Dodaje da je na odjeljenju bila ogromna gužva, da su žene spavale na stolicama pored svoje djece.

– Bila je žena sa dvoje djece. Oboje djece je bilo u jednom krevecu. Ja sam tražila da nas otpuste iz bolnice zbog uslova. Vjerujte, kada sam se potpisala da izlazimo, bukvalno nismo oslobodili krevet, a već je drugo dijete došlo. Velike su gužve – ispričala je ona, prenosi Blic.

Region

DNP SUSPENDOVALA PODRŠKU Vladi Milojka Spajića

Predsjedništvo Demokratske narodne partije /DNP/ jednoglasno je odlučilo da suspenduje dalju podršku Vladi crnogorskog premijera Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva, prije svega usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Spajić, iz DNP-a navode da bi to automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje podrške ovoj vladi.

“Predsjedništvo DNP–a vjeruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine”, poručili su iz DNP-a.
U vezi sa rezolucijom o Srebrenici, iz DNP-a ističu da je Crna Gora glasanjem o toj rezoluciji istovremeno proglasila genocidnim i više od 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu.

Vlada je, kako ističu, tim činom ozbiljno urušila koalicioni sporazum u kojem piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri uzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela.

“Kršenje sporazuma posebno se ogleda u narušavanju odnosa sa Srbijom i Republikom Srpskom, a istovremeno se favorizuju i unapređuju odnosi sa takozvanim Kosovom i Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda”, dodaju iz DNP-a.
Linker
Predsjedništvo DNP-a je istaklo da da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni koalicionim sporazumom.

“Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP-a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Spajića za izglasavanje rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije”, rekli su iz DNP-a.

Dodaju da će njihovi poslanici nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine o zakonskim prijedlozima za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆ TVRDI “Kolektivni Zapad pripremio “SAVRŠENU OLUJU” protiv Srbije”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, povodom donošenja rezolucije o Srebrenici, suočila sa “savršenom olujom” koju je protiv nje pripremio kolektivni Zapad, ali da rezolucija nije donesena jedinstveno, kako su očekivali, jer su potcijenili Srbiju.

“Nema sumnje da smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da uradimo ono što je bilo najviše moguće za našu zemlju”, istakao je Vučić.

“Mi smo se suočili sa najtežom temom. Protiv nas je to bilo kao savršena oluja, jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad, dakle EU, plus ovi što nisu EU a kao da jesu, ali su još jači zaštitnici prekookeanskih interesa – Švajcarska, Norveška, San Marino, Andora, Lihtenštajn i svi ostali”, rekao je Vučić za TV Prva.

Dodao je da su tu protiv Srbije bili i Amerika, Kanada, kao i Australija i Novi Zeland.

“Imali ste kosponzore koje su najčešće primoravali, a neki su se i sami javili, poput Čilea, Ruande i nekih drugih zemalja, dakle sa različitih kontinenata. Švajcarski su hteli da kažu da je to cros-continent support, dakle da imaju podršku odsvuda i da je to normalno i oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno doneta”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

MILANOVIĆ TVRDI da je Hrvatska sponzorisala rezoluciju o Srebrenici NJEMU IZA LEĐA

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske smatra da je način na koji je ta zemlja kosponzorisala rezoluciju u Srebrenici protivustavan jer je proces odrađen njemu iza leđa.

“Nisam razgovarao ni s Dodikom ni s Plenkovićem. Ja sam samo vidio da je hrvatska diplomacija u Njujorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica”, zaključio je predsjednik Hrevatske i dodao:

“Ovo vam govorim i zato što ste mi pitali za rezoluciju o Srebrenici, a HR je jedna od kosponzora. To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću danas, on će to vjerojatno poreći i neće odgovoriti”.
Milanović je dodao da se isto odnosi na priznanja država.

“Ne znam točno tko je priznao Kosovo, svi mi u Hrvatskoj smo bili za to, ali Vlada ne bi smjela biti jedina koja priznaje državu. Plenković sustavno, jer može, jer ima tanku većinu u Saboru, na silu interpretira Ustav i krši ga”, rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se u BiH počne normalno živjeti. Po njemu, otcjepljenje Republike Srpske od BiH nije moguće, “jer je Beograd protiv toga”, prenosi Večernji.hr.

Nastavi čitati

Aktuelno