Connect with us

Svijet

DRAMATIČNO UPOZORENJE MAKRONA: Potpuno uništenje Hamasa moglo bi značiti još deset godina rata

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je u subotu da izraelski cilj “potpunog uništenja Hamasa” mora biti jasno definisan jer će u protivnom proizvesti još “deset godina” rata i pozvao da se udvostruče napori na postizanju trajnog prekida vatre.

“Potpuno uništenje Hamasa… Misli li iko da je to moguće?” rekao je Makron na konferenciji za novinare na samitu COP28 u Dubaiju, prenosi Index.

“Ako je to cilj, rat će trajati deset godina”, rekao je Makron i zatražio “izraelske vlasti da objasne svoj cilj”. Francuska je “vrlo zabrinuta” zbog novog nasilja u Gazi, rekao je Makron i najavio odlazak u Katar, gdje će pokušati pridonijeti nastojanjima da se dogovori novi prekid vatre.

Dodao je da situacija u Gazi zahtijeva udvostručenje napora na postizanju trajnog prekida vatre i oslobađanja svih talaca.

“Za Izrael nema trajne sigurnosti u regiji ako se sigurnost te zemlje postiže po cijenu života Palestinaca, što nosi i ogorčenost u regiji. Budimo kolektivno pronicljivi i prisebni”, dodao je.

“Učinkovita borba protiv terorizma ne znači sistemsko i trajno bombardiranje”, rekao je Makron “zabrinut” jer su bombardovanja obnovljena nakon isteklog primirja između Izraela i Hamasa u petak.

“Ispravan odgovor protiv terorističke grupe ne znači eliminisanje čitave teritorije ili bombardovanje svih civilnih područja”, istakao je.

Kada je u pitanju oslobađanje talaca koje još drži Hamas, Makron smatra da je “potrebno još nekoliko dana rada”, misleći pritom na “aktualne pregovore koji se nastavljaju”. Među nestalima 7. oktobra smatraju se i četiri francuska državljana.

Stoga će francuski predsjednik u subotu naveče u Kataru večerati sa šeikom Tamimom ben Hamadom Al-Thanijem, emirom ove zemlje koje ja angažovana na pregovorima o primirju i oslobađanju talaca.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno