Connect with us

Svijet

NOVI POMAK NA KLIMATSKOM SAMITU: SAD predstavile plan suzbijanja ispuštanja metana

Na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Dubaiju COP28 došlo je do novog pomaka, nakon što su SAD predstavile plan usmjeren na suzbijanje ispuštanja metana iz industrije nafte i plina u SAD, u sklopu globalnog plana za obuzdavanje emisija koje doprinose klimatskim promjenama.

Pravila, koja su u pripremi dvije godine, objavili su američki zvaničnici na konferenciji. Očekuje se da će SAD i druge nacije koje prisustvuju samitu detaljno objasniti kako će postići obećanje koje je dalo 150 zemalja prije dvije godine o smanjenju emisije metana za 30 odsto u odnosu na nivoe iz 2020. do 2030. godine.

Metan ima tendenciju da iz bušotina, gasovoda i druge opreme za naftu i gas curi u atmosferu, što je višestruko štetnije za klimu od ugljičnog dioksida, tako da obuzdavanje emisija metana može imati neposredniji utjicaj na klimatske promjene.

“Ovi novi standardi pomoći će nam da ispunimo naše međunarodne obaveze da se agresivno borimo protiv klimatskih promjena, uz poboljšanje kvaliteta vazduha za zajednice širom zemlje”, rekao je administrator američke Agencije za zaštitu okoliša Majkl Regan na konferenciji za novinare u Dubaiju.

Već prvog dana samita su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Sjedinjene Države i EU obećale 475 miliona dolara Fondu za gubitke i štete koji je osnovan prošle godine u Egiptu. Na taj način oživljava fond za pomoć siromašnijim zemljama koje se suočavaju s štetama usljed ekstremnih vremenskih prilika.

Prošle godine, na istoj konferenciji, zemlje su se složile da je takav fond potreban i procijenili su da bi trebalo prikupiti oko 400 milijardi dolara. Iako su se mnogi naučnici i aktivisti u COP-u složili da je to bio korak u pravom smjeru, oni kažu da je izazov za implementaciju tek počeo.

Kamala Haris, potpredsjednica SAD-a, najavila je još tri milijarde dolara klimatskom fondu. SAD su ranije uplatile dvije milijarde dolara ovom fondu.

“Sat više ne otkucava on već lupa. A mi moramo nadoknaditi izgubljeno vrijeme i ne možemo priuštiti postepene korake”, rekla je ona na samitu.

Sada će se reflektori okrenuti zemljama poput Kine, druge po veličini svjetske ekonomije, te Saudijske Arabije i Katara, dvije male, ali bogate zemlje. Sve tri se i dalje smatraju zemljama u razvoju prema klimatskom okviru UN-a uprkos tome što su značajno povećale svoje bogatstvo u posljednjim generacijama.

“Gradimo mostove između tradicionalnih zemalja donatora i novih, netradicionalnih donatora”, rekla je njemačka ministrica razvoja Svenja Šulce, koja je na plenarnoj sjednici najavila doprinos Berlina od sto miliona dolara.

Na samitu je inaugurisan prvi vjerski paviljon, kroz koji će glavne vjerske zajednice svijeta svojim aktivnostima doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena.

Papa Franjo poslao je poruku za inauguraciju prvog paviljona vjere na klimatskom događaju Ujedinjenih naroda, poručivši da on pokazuje da su sva autentična vjerska uvjerenja izvor djelovanja protiv klimatskih promjena.

Pozivajući prisutne na akciju, papa Franjo je rekao čovječanstvo promijeniti svoj način života. Papa je trebao prisustvovati klimatskom samitu ali ju je morao otkazati nakon što su mu to savjetovali doktori zbog infektivnog bronhitisa.

Svijet

POTOP U DUBAIJU! Avion pliva po pisti! (VIDEO)

Obilne kiše pogodile su danas Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile delove glavnih autoputeva.

Poplavljen je i aerodrom u Dubaiju, pa se tako mogu vidjeti avioni kako se kreću po pistama pretvorenim u rijeke.

Brojni letovi su obustavljeni.

Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpaju vodu.

Kiša je neuobičajena pojava u UAE, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako prenose mediji, sve stoji u ovoj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Nastavi čitati

Svijet

BEZ POMOĆI SAD Ukrajina neće imati šanse protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom.

“Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobijedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

“U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke – 10 prema 10”, rekao je Zelenski.

On je naveo primjer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti.

“Poletjelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto, jer (mi) nismo imali više projektila. Ponestalo nam je raketa koje su štitile Tripiliju”, istakao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

“Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat”, istakao je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno