Connect with us

Banjaluka

Stanivuković rekao NE Dodiku: MORAMO BITI za pregovaračkim stolom, povlačenje je znak SLABOSTI

-Ja sam gotovo siguran da to nije dobra odluka. Srbi, Srbija, Republika Srpska, Banjaluka – mi uvijek moramo da budemo za pregovaračkim stolom u svakoj sekundi ali treba da damo završnu riječ o svemu što se nas tiče.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nakon odluke Vlade Republike Srpske da prekine saradnju sa diplomatama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

-Nekada slabost pokazujete kada nemate snagu da budete za pregovaračkim stolom, ma koliko god se razlikovali. Nemojte da mislite da ja nemam sumnju, odnosno da nisam siguran u to da su pojedine vlade kao što su SAD, Njemačka i slično, često davale izjave i imale stavove koji su potpuno u suprotnosti interesima srpskog naroda. Protiv toga smo, to ćemo uvijek reći i nećemo dozvoliti takve napade – rekao je Stanivuković.

Ipak, navodi da to svakako ne znači da ne možete i ne trebate imati diplomatiju i diplomatske odnose sa svima.

-Jedan diplomata razmisli tri ili četiri puta prije nego što nešto kaže, a ovi naši puno pričaju, a manje djeluju. Ja sam zahvalan svim vladama, SAD –u, Njemačkoj, svima koji su nam ikada pomogli. Ali to što sam im danas rekao hvala, na uručenju ključeva od stanova porodicama poginulih boraca, ne znači da ću im reći hvala na nakom drugom mjestu, tamo gdje nije ispravno– poručio je Stanivuković.

Dodao je da nametnute odluke, kao i sve ono što Kristijan Šmit govori o zemljištu u BiH ne prihvata niko.

-Zajednički projekti poput stanova za zbrinjavanje porodica poginulih boraca, škole, vrtiće i slično su uvijek dobrodošli. Ipak, sve ono što je u suprotnosti sa odlukama Vlade Republike Srpske, sve što je mimo naših interesa ne prihvatamo. Diplomatija mora da postoji, moramo da razgovaramo, čak i onda kada nismo saglasni. Moramo da razgovaramo dok se ne iscrpe sve mogućnosti. Novac, koji je Vlada SAD – a dala za izgradnju stanova u naselju Ada, za porodice poginulih boraca je dobar projekat – kazao je Stanivuković.

Dodao je da ipak ostaje istrajan u svom mišljenju, a to je da nevladine organizacije, čiji su osnivači druge, strane zemlje, moraju da prikažu gdje ide taj novac.

-Ako ode nasuprot naših interesa, mi to treba da identifikujemo – zaključio je Stanivuković.

Banjaluka

Obilježeno 20 godina od smrti generala Talića, pomenu prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković

U Piskavici kod Banjaluke obilježeno je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada, predvođeni gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, koji je naglasio kako je za njega velika čast što je upravo danas u Piskavici.

 

– Ja sam ona generacija koja je rođena kada se sve to dešavalo, a imao sam svega deset godina kada je general Talić umro. O našim generalima malo toga možemo pročitati, a čuti možemo samo na ovim mjestima. Ja danas, kao onaj koji treba da plamen naše borbe i svijeće prenosim dalje, saznajem od vas mnogo toga, ali slušam i pamtim – rekao je Stanivuković.

Poručio je da je važno naglasiti da svi oni koji su se odlučili na postavljanje biste generalu – pukovniku Taliću dokazli da su uradili najbolji mogući posao.

-Poruka za sve nas je da nastavimo ovim putem. Naši generali su naši putokazi kuda trebamo ići i kuda smo morali proći da bi danas bili svoji na svome, postojani i da bi danas imali Republiku Srpsku. Zahvaljujem se svim organizatorima, porodici Momira Talića i mještanima Piskavice. Nadam se da ćete narednih godina ovdje, na obilježavanje da povedete vaše sinove, kćeri i unuke, da i oni čuju i nauče. To je naša poruka i naša dužnost – istakao je Stanivuković.

 

Kod spomenika generalu Taliću služen je pomen, a prije toga je položeno cvijeće na njegov grob.

Osim gradonačelnika Stanivukovića i predstavnika Grada, obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Grada Prijedor i drugih lokalnih zajednica, mještani Piskavice, komandanti ratnih jedinica, te borci Vojske Republike Srpske.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Dječiji karneval: Banjalučki mališani u šarenim i kreativnim kostimima oduševili prisutne

Šareni i kreativni kostimi, mnoštvo boja i zanimljive koreografije koje su naši najmlađi sugrađani pripremali danima, oduševili su sve prisutne, koji su došli da podrže „Dječiji karneval“, koji je održan na Trgu Krajine.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, poručila je kako je od tri karnevalska dana, ovaj gdje su glavni akteri naši najmlađu sugrađani – ipak najveseliji.

-Za nas je ovo najveseliji dan, kada možemo da vidimo djecu iz naših vrtića, škola i djecu iz različitih udurženja građana. Svakako želim da iskoristim priliku i da se u ime svih nas zahvalim svim vaspitačima, koordinatorima, učiteljima koji su se zaista potrudili i napravili fenomenalne kostime za učesnike- kazala je Šukalo.

Naglasila je kako gradska administracija organizuje mnoštvo različitih aktivnosti u kojima učestvuju upravo naši najmlađi sugrađani, te da je to svakako praksa koja će biti nastavljena i u budućnosti.

-Komentari naših sugrađana i komentari internacionalnog žirija koji biraju najoriginalnije kostime i najoriginalnije koreografije je potvrdio da, sve ono što danas vidimo u Banjoj Luci je vrlo maštovito i kreativno – poručila je Šukalo.

Osim maštovitih i kreativnih mališana, sve prisutne zabavljao je i Dječiji hor „Vrapčići“.

Žiri je imao težek zadatak, a nagrade na današnjem „Banjalučkom karnevalu“ osvojili su:

NAJBOLJI KOSTIM:

1.mjesto: vrtić Zvjezdica – “Pčelari”,
2.mjesto: vrtić Mašta – “Pun tanjir zdravlja”;
3.mjesto: vrtić Anđeo – “Vijesnici proljeća”.

NAJBOLJA KOREOGRAFIJA:

1.mjesto: OŠ „Borisav Stanković“ – “Razigrane pečurke”;
2.mjesto: OŠ „Branko Ćopić“ –  “Šećerne vile”;
3.mjesto: vrtić Sreća – “Nacionalni kostimi raznih naroda”.

GRAND PRI

1.mjesto: OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ – “101 dalmatinac”;
2.mjesto: vrtiž Korak po korak – “Alisa u zemlji čuda”;
3.mjesto: vrtić Pertlica – “Labudovi”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Milošević: Rekonstrukcija Subotičke ulice korisna za sve građane Banja Luke

Nakon što je grad Banjaluka proveo sve neophodne procedure, te izabrao najpovoljnijeg ponuđača koji će rekonstruisati Subotičku ulicu u banjalučkom naselju Šargovac, svoje zadovoljstvo izrazili su i zagovornici ovog projekta iz Socijalističke partije Srpske.

– Nadamo se da će radovi na rekonstrukciji Subotičke ulice biti završeni u rekordnom roku. Moje kolege iz Socijalističke partije Srpske i ja svakim danom i svakim javnim istupom borimo se za svoj grad, za svoja naselja, a u cilju poboljšavanja uslova života naših sugrađana, rekao je Darko Milošević, odbornik SPS u Skupštini grada Banja Luka.

– Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dosadašnji infrastrukturni problemi, dok će bezbjednost u saobraćaju biti povećana, što će posebno značiti našoj djeci, ali i svim građanima Šargovca, Drakulića i cijele Banjaluke, izjavio je Milošević.

Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dugogodišnji infrastrukturni problemi i saobraćajne gužve u naselju Šargovac.

(TOK TV)

Nastavi čitati

Aktuleno