Connect with us

Društvo

DRAŽE IM KAZNE OD POŠTIVANJA PROPISA Naftaši i trgovci plaćaju 3,21 milion KM za kazne

Na adrese benzinskih pumpi i tržnih centara u Srpskoj stigle su kazne teške 3,21 milion maraka zbog formiranja viših cijena od dozvoljenih.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da republički tržišni inspektori intezivno kontrolišu formiranje cijena na benzinskim pumpama i u tržnim centrima/marketima. Od marta do kraja novembra kontrolisana je 251 benzinska pumpa, a u 161 slučaju su utvrđeni propusti po tom osnovu.

– Zbog toga su im inspektori napisali čak 328 prekršajna naloga u vrijednosti od 2,21 miliona maraka. Osim toga, zabranjen je rad dvjema pumpama – poručeno je iz Inspektorata.

Kada je riječ o tržnim centrima, odnosno marketima, inspektori su kontrolisali njih 178, a čak u 118 slučajeva utvrđeno kršenje propisa.

– Zbog nepoštovanje uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu robe tržnim centrima, odnosno marketima, napisana su 134 prekršajna naloga u iznosu od milion KM – naveli su u Inspektoratu.

Takođe tržni centri kažnjeni su i sa dodatnih 100.000 maraka zbog neizdavanja računa, pogrešnog isticanje cijena, ali i zbog toga što su pojedinim proizvodima na rafovima bili istekli rokovi trajanja.

U Inspektoratu RS podvlače da su kontrolisali i poštovanje marže u mljekarama i to u “Mljekoproduktu” iz Kozarske Dubice, mljekarama “Pađeni” iz Bileće i “Dule” iz Bijeljina. Od tri mljekare u jednoj je utvrđeno prekoračenje marže, zbog čega su im izrečena kazna i naloženo vraćanje cijene.

Pod lupom inspektora u proteklih deset dana bili su i pekari. Kontrolisano je njih 30, a kod polovine su utvrđene nepravilnosti, zbog čega im je izrečena kazna od oko 15.000 KM.

– Uglavnom se radi o manjim nepravilnostima, a samo kod dva subjekta izrečene su mjere zbog prekoračenja marže – podvukli su inspektori.

Međutim, iako su inspektori stalno na terenu i kažnjavaju zbog kršenja propisa pri formiranju cijena, trgovci, naftaši, ali i ostali subjekti ne koriguju svoje cjenovnike i ne snižavaju cijene.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Stevo Pucar pojašnjava da je rezultat što imamo sve više cijene hrane to što trgovci u trenutne cijene ugrađuju dodatni rast inflaciji, za koji predviđaju da će se desiti.

– Tako na primjer ako njima rastu imputi za deset odsto, onda će oni, računajući da će cijene nastaviti da rastu, podići cijene za 15 odsto da bi se ugradili i u taj budući rast, a ne samo onaj koji se desio. Na tih pet odsto oni mogu da zarade mnogo više nego što će platiti kaznu – rekao je ranije “Glasu” Pucar i dodao da zbog ovakvih poteza trgovaca imamo ubrzavanje rasta cijena.

Pelet

Inspektori su prethodnih dana kontrolisali i prodavce peleta.

– Inspekcija je kontrolisala 30 prodavaca peleta, a u devet slučajeva su utvrđene nepravilnostima. Zbog toga su im izdali šest prekršajnih naloga od oko 40.000 KM. Oduzeto je i i 35,5 tona peleta zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe – naveli su u Inspektoratu.

Društvo

U NAREDNA TRI DANA NESTABILNO! Hladno vrijeme, a kišobran obavezno nosite

U Republici Srpskoj će i u naredna tri dana biti hladno vrijeme, povremeno sa kišom, prognoza je Hidrometeorološkog zavoda Srpske.
Sutra će biti oblačno i hladnije uz ponegdje slabe padavine na istoku i sjeveru, a u ostalim predjelima suvo. Tokom dana biće pretežno suvo uz djelimično razvedravanje i sunčane periode.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, u višim predjelima od minus dva, a maksimalna od 10 do 16, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih.

U utorak, 23. aprila, u prvom dijelu dana biće suvo uz sunčane periode i malo toplije. Poslije podne očekuje se kiša povremeno i pljuskovi na jugu i zapadu, a u noći na srijedu, 24. april, padavine će zahvatiti većinu predjela.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od dva do šest, na jugu do devet, u višim predjelima od minus dva, a maksimalna od 10 na zapadu do 18 na istoku, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih.

U srijedu će biti oblačno i hladnije sa kišom, ponegdje i uz jače pljuskove sa grmljavinom. Na istoku će biti malo toplije uz slabije padavine.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od dva do osam, a maksimalna od osam na zapadu do 16 na istoku, u višim predjelima od četiri stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Društvo

HOĆE LI NAGLO ZAHLAĐENJE i snijeg negativno uticati na pčelarstvo?

Posljednje padavine i naglo zahlađenje negativno utiču na pčelarstvo i sigurno će smanjiti ovogodišnje medobranje.

Pčelar iz Poveliča kod Srpca Željko Ignjatić kaže da ne pamti da je bagrem ikada ovako rano počeo da cvjeta. Visoke dnevne temperature proteklih dana pojačale su unos polena, i do tri kilograma dnevno.

Međutim, naglo zahlađenje i pored odličnog početka sezone, ipak donosi neizvjesnost.

– Što znači da će one to što su donijele da pokupe, odnosno da pojedu, da bi se prehranile tako da mi sa sigurnošću ne možemo reći da je ova godina krenula dobro i da će biti dobra, loša ili srednja dok ne podvučemo crtu na kraju sezone – naveo je Ignjatić.

RTRS

Nastavi čitati

Društvo

OVO SU neobični VASKRŠNJI OBIČAJI širom svijeta

Kod brojnih naroda ostalo je mnogo čudnih običaja za najradosniji hrišćanski praznik.

Kada kod nas spomenete Vaskrs, gotovo svakome će prve asocijacije biti porodično okupljanje, farbanje jaja, bogata trpeza, vaskršnje korpice i dekoracija i sl. Ali, mnogi narodi širom svijeta, praktikuju mnogo čudne običaje kada je u pitanju najradosniji hrišćanski praznik.

Francuzi se okupljaju na glavnom trgu u svom gradu i prave džinovski omlet od po nekoliko hiljada jaja! Najčešće se upotrijebi preko 4 hiljade jaja, a veliki broj ljudi se hrani ovim omletom.

U Finskoj na Vaskrs običaj je da se odrasli međusobno šibaju po leđima brezovim grančicama, a djeca svom snagom i svim sredstvima prave buku na ulicama kako bi najavila kraj posta.

Kod Holanđana postoji čudna tradicija da se dječacima simbolično “ispraši tur”, odnosno dobiju batine, jer se smatra da se tako iz njih “istjeruje” đavo. Ovaj običaj postoji i kod Škota, pa se kod njih ustalila i izreka “istučen kao za Vaskrs”.

Grci sa Krfa, moglo bi se reći, imaju jedan od najčudnijih običaja: naime, oni na Vaskrs bacaju lonce kroz prozor.

U Bugarskoj tradicija nalaže da najstarija žena u porodici prvim crveno obojenim jajetom prinese licu svakom djetetu u porodici, za zdravlje i sreću, a vjernici poslije liturgije lupaju šarena jaja o zid crkve.

Iako je zeka najpopularniji i najčešći simbom uskršnjim praznika, u Australiji je to – kengur! Tamošnji vjernici tada odlaze na obližnji potok ili rijeku da zahvate malo vode, koju čuvaju do vjenčanja, kad će se njom međusobno poprskati za sreću u braku.

U Norveškoj postoji, možda, najbizarnija tradicija: naime, na dan Vaskrsa kod nje se održao običaj rješavanja ubistava! Na njihovoj televiziji se na Veliku subotu emituju kriminalistički i detektivski filmovi, a časopisi objavljuju priče o misterioznim i neriješenim ubistvima.

U Americi ustalila se zanimljiva tradicija:”lov” na farbana jaja. Ukućani tada sakrivaju jaja u kući ili dvorištu, a djeca ih traže, vjerujući da ih je preko noći uskršnji zeka tu ostavio zajedno sa slatkišima i drugim poklonima.

U dalekoj Polineziji se za Vaskrs krste školjke! Razlog zašto se praktikuje ovo jeste taj što se vjeruje da su povezane s morskim duhovima. One se nakon utvrđenog obreda vraćaju u more.

Nastavi čitati

Aktuelno