Connect with us

Društvo

Drugi dan bez struje u nekoliko opština U ŠKOLAMA OTKAZANA NASTAVA

U Novom Gradu i Krupi na Uni već drugi dan nema struje, otkazana i nastava.

Kompletno područje opštine Krupa na Uni nema električne energije zbog kvarova na elektro-mreži koje je prouzrokovao težak i vlažan snijeg, a sniježni prekrivač, koji je preko 50 centimetara u višim predjelima opštine, veoma otežava saobraćaj u ovoj lokalnoj zajednici, rekao je jutros načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

Kljajić je podsjetio da struje u ovoj opštini nema od noći sa subote na nedjelju.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Dragana Todić rekla je da danas nema nastave u ovoj školi.

Prema njenim riječima, u zavisnosti od vremenskih prilika danas biće donesena odluka za sutra.

Brojni potrošači u Novom Gradu i dalje su bez električne energije usljed kvarova koje je prouzrokovao vlažan i težak snijeg.

Bez napajanja električnom energijom jutros u dalekovodi Blatna i Dobrljin, te područje od Suhače preme Ćelama, Radomirovac, Ahmetovci, Grabašnica, kao i prigradsko naselje Urije, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

U Komunalnom preduzeću Komus kažu da jutros ponovo čiste strmije ulice u prigradskom naseljima.

Zimska služba ovog preduzeća juče je očistila ulice u gradskom dijelu i prigradskim naseljima.

Dražen Gačić iz preduzeća “Gačić Interkop” rekao je da mehanizacija jutros od 4.30 ponovo na terenu.

Prema njegovim riječima, zbog kvara mašine, nije očišćen putni pravac Blatna Rašće Bušević.

On je naveo da je u toku otklanjanje kvara nakon čega će biti očišćen i ovaj putni pravac.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice juče su imali pet intervencija, uklanjanja obrušenih stabala i granja u Rujiškoj, Rudicama, Kršljama, Vodičevu i Poljavnicama.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Mara Ćulibrk navela je da u ovoj školi danas nema nastave – ni u centralnoj školi ni u područnim odjeljenjima, s obzirom da nema električne energije, pa nema ni grijanja.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Milana Todić rekla je da u područnim odjeljenjima Rašće i Mala Novska Rujiška danas nema nastave.

U Osnovnoj školi “Dragan Vujanović” Svodna danas nema nastave u područnim odjeljenjima Radomirovac i Sokolište.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” se odvija nastava potvrdila je direktor Tatjana Vujanović.

Visina snježnog pokrivača na mjernom mjestu u Novom Gradu je 14 centimetara, ali u seoskom području je oko 30 centimetara.

(Srna/Mondo)

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno