Connect with us

Društvo

Drugi dan bez struje u nekoliko opština U ŠKOLAMA OTKAZANA NASTAVA

U Novom Gradu i Krupi na Uni već drugi dan nema struje, otkazana i nastava.

Kompletno područje opštine Krupa na Uni nema električne energije zbog kvarova na elektro-mreži koje je prouzrokovao težak i vlažan snijeg, a sniježni prekrivač, koji je preko 50 centimetara u višim predjelima opštine, veoma otežava saobraćaj u ovoj lokalnoj zajednici, rekao je jutros načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

Kljajić je podsjetio da struje u ovoj opštini nema od noći sa subote na nedjelju.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Dragana Todić rekla je da danas nema nastave u ovoj školi.

Prema njenim riječima, u zavisnosti od vremenskih prilika danas biće donesena odluka za sutra.

Brojni potrošači u Novom Gradu i dalje su bez električne energije usljed kvarova koje je prouzrokovao vlažan i težak snijeg.

Bez napajanja električnom energijom jutros u dalekovodi Blatna i Dobrljin, te područje od Suhače preme Ćelama, Radomirovac, Ahmetovci, Grabašnica, kao i prigradsko naselje Urije, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

U Komunalnom preduzeću Komus kažu da jutros ponovo čiste strmije ulice u prigradskom naseljima.

Zimska služba ovog preduzeća juče je očistila ulice u gradskom dijelu i prigradskim naseljima.

Dražen Gačić iz preduzeća “Gačić Interkop” rekao je da mehanizacija jutros od 4.30 ponovo na terenu.

Prema njegovim riječima, zbog kvara mašine, nije očišćen putni pravac Blatna Rašće Bušević.

On je naveo da je u toku otklanjanje kvara nakon čega će biti očišćen i ovaj putni pravac.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice juče su imali pet intervencija, uklanjanja obrušenih stabala i granja u Rujiškoj, Rudicama, Kršljama, Vodičevu i Poljavnicama.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Mara Ćulibrk navela je da u ovoj školi danas nema nastave – ni u centralnoj školi ni u područnim odjeljenjima, s obzirom da nema električne energije, pa nema ni grijanja.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Milana Todić rekla je da u područnim odjeljenjima Rašće i Mala Novska Rujiška danas nema nastave.

U Osnovnoj školi “Dragan Vujanović” Svodna danas nema nastave u područnim odjeljenjima Radomirovac i Sokolište.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” se odvija nastava potvrdila je direktor Tatjana Vujanović.

Visina snježnog pokrivača na mjernom mjestu u Novom Gradu je 14 centimetara, ali u seoskom području je oko 30 centimetara.

(Srna/Mondo)

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa pljuskovima kao i prethodnih dana

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će preovladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz dnevnu temperaturu vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje, a od sredine dana promjenljivo oblačno sa pljuskovima na zapadu i jugoistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U poslijepodnevnim i večernjim časovima nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima širiće se ka sjeveru, ponegdje su moguće i lokalne nepogode uz pojavu grada, a u Hercegovini suvo i sunčano uz mjestimične kratkotrajne pljuskove.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 15, u višim krajevima od šest, a dnevna od 23 do 29, u višim krajevima od 18 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, u Hercegovini i na jugozapadu južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

VIKEND DONOSI KOLONE! Gužve na tri granična prelaza

Na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila u saobraćaju na ulazu u BiH.

Na ostalim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Frekvencija vozila na putevima je pojačana pa vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Nastavi čitati

Društvo

RAST VRŠNJAČKOG NASILJA ZA 27 ODSTO: Pet školaraca zadobilo teške povrede, jednog vršnjaci seksualno uznemiravali

U posljednjih pet godina bilježi se konstantan rast vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, a samo u prošloj godini evidentiran je 61 slučaj, što je porast od preko 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među maloljetnim žrtvama, 37 su bili učenici osnovne i 38 srednje škole.

Prema podacima MUP-a RS, prilikom vršnjačkog nasilja je pet maloljetnika zadobilo teže, a 47 lakše povrede, dok je 13 maloljetnika pretrpjelo psihičku bol. Pored toga, jedan maloljetnik je seksualno uznemiravan.

“U 2023. godini kao posljedica fizičkog nasilja, izvršena su 34 krivična djela što je porast od oko 26 odsto, a koja su počinila 48 maloljetnika nad svojih 40 vršnjaka. Tu spadaju pet krivičnih djela teška tjelesna povreda, 17 tjelesnih povreda, dva nasilnička ponašanja, jedno polno nasilje i devet ostalih krivičnih djela”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu.

Vršnjačko nasilje su počinila 92 maloljetnika (više za 24,3%), od kojih su 83 dječaka i devet djevojčica. Nasilje je izvršeno nad 75 vršnjaka (više za 25%), od kojih je 58 muškog i 17 ženskog pola.

“Povećanje prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u zadnjih pet godina je rezultat rada policije kroz preventivne kampanje koje su usmjerene na prevenciju društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja i promociju pozitivnih stilova života mladih, koje MUP sprovodi u saradnji sa drugim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita djece i mladih, kao i samostalno”, ocjenjuju iz MUP-a RS.

Nastavi čitati

Aktuelno