Connect with us

Uncategorized

Ekonomija u BiH otišla unazad

U pogledu ekonomskih kriterijuma za dobijanje kandidature BiH nije napredovala nego je nazadovala, navedeno je u najnovijem kvartalnom izvještaju Evropske komisije o ekonomskom napretku zemalja zapadnog Balkana i Turske.

Kako je istaknuto, iako je Evropska komisija preporučila Savjetu da dodijeli kandidatski status za BiH, uslov su da zemlja ispuni čitav niz reformi koje se odnose na jačanje demokratije, funkcionalnost državnih institucija i vladavinu prava.

“Ali kada je riječ o ispunjavanju ekonomskih kriterijuma EU, BiH je otklizala unazad i nalazi se u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Ova procjena se reflektuje kroz političku pat poziciju, koja je trajala tokom čitave godine, što je dovelo do blokada institucija na državnom nivou i nedostatka sprovođenja reformi”, naglašeno je u ovom izvještaju.

Dodali su da BiH nije napravila nikakav napredak kada se radi o kapacitetima zemlje da izdrži pritisak konkurencije i tržišne uslove unutar EU, te je naglašeno da je zemlja u ranoj fazi ovih reformi.

“Ekonomski pokazatelji ukazuju na usporavanje ekonomskih aktivnosti od juna naovamo. Iako je u drugom kvartalu industrijska proizvodnja bila 4,4 odsto viša nego prethodne godine, ovaj indikator je pao za 1,2 odsto u julu i podigao se za samo 1,6 odsto u avgustu”, dodali su oni.

Iako su plate u proteklom periodu rasle, naglašeno je da je, kada se uzme u obzir inflacija, došlo do zaustavljanja realnog rasta plata u BiH.

Ipak, kako je naglašeno, došlo je do određenog rasta zaposlenosti, jer je u odnosu na isti period lani zabilježen rast od 2,8 odsto.

“I dalje je najviše radnih mjesta otvarano u sektoru trgovine, kao i proizvodnje. U julu je broj zaposlenih bio za 2,1 odsto veći, što znači registrovano je više od 17.400 novozaposlenih”, istakli su.

Igor Gavran, ekonomski analitičar iz Sarajeva, kaže da je saglasan s procjenom Evropske komisije da je došlo do ekonomskog nazadovanja.

“Međutim, njihov fokus nikada nije na ekonomiji nego nekim drugim temama, pa ekonomija vjerovatno nije ključni faktor nazadovanja. U svakom slučaju, iako s jedne strane smatram da nismo ispunili ekonomske kriterije niti smo napredovali u tom pogledu, ne mogu više nikada reći da nismo zaslužili kandidatski status i napredak prema pristupanju nakon što je Evropska komisija sama potpuno obesmislila proces pristupanja i vlastite kriterije potpuno ignorirala kada je dodijelila kandidatski status državama koje ga ničim nisu zaslužile nego su u mnogim stvarima iza BiH”, smatra Gavran.

On ističe da domaće vlasti nisu zaslužile da dobiju bilo šta, ali da je teško odgovoriti na pitanje da li je BiH zaslužila kandidatski status, nakon što su ga dobile zemlje koje kao ni BiH nisu sprovele reforme.

“Drugi primjer ogromnog jaza između suštine i forme je da je recimo najveći razlog nazadovanja Srbije prema Evropskoj komisiji njihovo neuvođenje sankcija Rusiji, a s druge strane se smatra da je BiH u tom pogledu usklađena s EU iako svi znamo da nismo uveli sankcije u praksi već se samo formalno neko negdje izjašnjavao i riječima saglasio bez implementacije. Jesmo zaostali, jesu vlasti propustile ponovo cijeli mandat da nas približe EU, ali jeste i EU potpuno izgubila kredibilitet kad je proces pristupanja u pitanju”, smatra on.

Uncategorized

PRVI SVESRPSKI SABOR! Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda (VIDEO

Na zajednčikoj sjednici vlada Srpske i Srbije usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena jedoglasno. Deklaracija je usvojena na sjednici koja se održava u okviru Svesrpskog naroda.

Deklaracija će sada biti upućena parlamentima Srbije i Srpske, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević na zajedničkoj sjednici.
Vučević je istakao potrebu da se radi na očuvanju srpskog identiteta, te naveo da slijedi puno posla u svim segmentima društvenog života. On je istakao da je zajednički kulturni i duhvni identitet nedjeljiv.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da srpski narod želi da kreira svoju budućnost.

– Došlo je vrijeme da mi kao srpski narod zaštitimo svoje interese. Ovo danas je istorijski dan. Svi mi ostajemo dio istorije, jer po prvi put srpski narod neskriveno, bez ikakvih ambicija da nanosi bilo kome drugome štetu, želi da kreira svoju budućnost – poručio je Višković. On je naglasio da ono što danas se uradi biće i dokumentovano.
Linker
Parlamenti Srbije i Srpske bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalanih centara za obelžavanje mjesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ranije da deklaracija rehabilituje srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

– Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnost – rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut prije deset godina, da bez obzira na različita mišljenja – nikad ne smiju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

Najprije želim zahvalim sponzorima i kosponzorima rezolucije o Srebrenici, jer su nas ujedinili u ovom zlokobnom vremenu, rekao je na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije predsjednik DNP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević.

– Nakon referenduma u Crnoj Gori mi se suočavamo sa nestankom, protjerivali su nam iz udžbenika srpske vladike i pisce, priznavali tzv. Kosovo, zaboravljajući da smo nekad zajedno izvojevali pobjede. Htjeli su da nas natjeraju da je sramota da se izjasnite kao Srbin, a Vladi Crne Gore ne možete dobiti ni mjesto ložača kotlova – naveo je Knežević.

Srbi iz Crne Gore su kao i drugi Srbi i želimo da tako budemo posmatrani, kaže predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u Beogradu.

Naši neprijatelji su uvijek igrali na kartu srpskog nejedinstva, rekao je Ivan Stoiljković, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji, na zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srpske i Srbije.

Konkurs za izgradnju memorijalnih centara jasenovačkim žrtvama

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske usvojena je odluka o rapisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini i Beogradu.

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će upravljački odbor za realizaciju te odluke u hitnom roku pripremiti detaljan plan aktivnosti. On je istakao da će se lokacija u Beogradu naknadno utvrditi, ali će biti na obali Save.

Završena zajednička sjednica Vlada Srpske i Srbije: Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda

-Sava je ta spojnica između Jasenovca, Donje Gradine i Beograda – poručio je ministar.

Nastavi čitati

Uncategorized

U Evropi PROSJEK PENZIJE 1.224 evra, A U BIH 311

Najvišim starosnim penzijama mogu se pohvaliti stanovnici nordijskih zemalja, dok su, očekivano, najniže na Balkanu.

U2021. prosječni mjesečni bruto izdaci za starosnu penziju u EU su varirali, od čak 2.575 evra u Luksemburgu do niskih 226 evra u Bugarskoj. Prema podacima koji su uzeti s Eurostata, prosjek Evropske unije iznosio je 1.224 evra.

Najviše prosječne starosne penzije u Evropskoj uniji imaju penzioneri u Luksemburgu (2.575 evra) i Danskoj (2.417 evra). Prosječna starosna penzija na Islandu je 2.762 evra, Švajcarskoj 2.138, Austriji 1.962, Irskoj 1.906, Italiji 1.561, Njemačkoj 1.440, Sloveniji 692, Poljskoj 538, a Mađarskoj 398 evra.

Hrvatska se našla pri dnu ljestvice, odnosno na 28. mjestu od 36 zemalja – sa 580 evra, dok je u Sloveniji 785 evra. Najniže prosječne starosne penzije imaju Bugarska i Albanija.

Prosječna penzija u Federaciji BiH iznosi 622,75 KM (319 evra), a u Republici Srpskoj 591 KM (303,07 evra). U BiH se iznos prosječne penzije kreće oko 311 evra, što je skoro četiri puta manje od prosjeka zemalja Evropske unije.

Prosječna penzija u Srbiji trenutno je 45.739 dinara, odnosno blizu 765 KM (392 evra). U Crnoj Gori se i te kako mogu pohvaliti visinom prosječne penzije. Prema posljednjim podacima, taj iznos je bio 488 evra, odnosno 963 KM, piše Večernji list BiH.

Nastavi čitati

Uncategorized

ŠOBOT NE PLANIRA NAPUSTITI MEDICINU! Bio bi gradonačelnik samo na pauzama u UKC-u (VIDEO)

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot gostujući u podkastu Buke izjavio je kako ne namjerava da napušta medicinu nego samo neke svoje privatne klinike, što znači da bi posao gradonačelnika obavljao u pauzama.

-Obaveze gradonačelnika su velike ali isto tako moj posao podrazumijeva rad od 12 do 15 sati dnevno, svaki dan sam popodne pregledao između 20 i 30 ljudi, to sam sada malo smanjio u korist svoje štete jer sam neke privatne ordinacije koje sam razvijao 15 godina prepustio kolegama, rekao je Šobot koji je dodao da misli da će se morati ozbiljno radioti i kao gradonačelnik te da će se osloniti na ljude koji znaju i hoće (pretpostavljamo da je riječ o Ninkoviću i Đajiću). Kako je sve izgledalo pogledajte u videu.

Nastavi čitati

Aktuelno