Connect with us

Uncategorized

Ignorisali dijasporu, izgubili mandat(e)

Utvrđeni rezultati oktobarskih izbora ukazuju da su parlamentarne stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj dobile u ovom izbornom ciklusu daleko manje glasova iz dijaspore nego prije četiri godine, dok su bošnjački političari ovaj put odigrali bolje, što im je, prema nekim računicama, i donijelo mandat više u budućem sazivu republičkog parlamenta.

Podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH pokazuju da je strankama iz RS, među kojima su SNSD, SDS, PDP, SP, DEMOS, Ujedinjena Srpska, Pokret za pravdu i red, DNS, NPS i SRS, otišlo nešto više od 5.200 glasova, dok su te iste partije prije četiri godine imale podršku 15.600 osoba koje su na taj način ostvarile svoje biračko pravo.

Pokret za državu, koji čine Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropskih savez te Bosanskohercegovački Zeleni, osvojio je na izborima više od 8.200 glasova putem pošte, što je gotovo duplo više nego 2018, kada je bošnjački politički blok na izbore izašao u okviru koalicije pod nazivom “Zajedno za BiH”. Takav ovogodišnji rezultat obezbijedio im je pet mandata u Narodnoj skupštini, od čega tri direktna mandata i dva kompenzaciona, što je za jedan više jer su prošli put imali “dva plus dva”.

Član Predsjedništva SNSD-a Igor Žunić za “Glas Srpske” ističe da podaci jasno ukazuju da će za naredne opšte izbore morati mijenjati pristup prema ljudima u dijaspori.

– Očigledno je da glasanje putem pošte, sa novim pravilima, zahtijeva jasniju i bolju organizaciju na terenu. Jasno je bilo da je bošnjačka dijaspora počela da se time bavi i tri mjeseca prije izbora. Političke partije iz Republike Srpske bi trebalo da imaju i svoje centre, ili ispostave u dijaspori jer je jasno da priličan broj ljudi živi izvan njenih granica i da žele da budu u toku sa političkim zbivanjima u Srpskoj. Mislim da nismo kvalitetno animirali naše ljude kao što su to, veoma temeljito, uradili Bošnjaci. To im je dalo i rezultat – kaže Žunić.

* izbori 2018.

15.620 parlamentarnestranke sa sjedištem u Srpskoj
4.915 (bošnjački blok – Zajedno za državu)
* izbori 2022.

5.277 parlamentarne stranke sa sjedištem u Srpskoj
8.275 (bošnjačke partije okupljene u Pokret za državu)
Posljednjih dana mogle su se čuti i tvrdnje da je upravo SNSD ostao bez jednog mandata putem kompenzacione liste jer je on pripao kandidatu Pokreta za državu, a Žunić ističe da se to ne može tačno procijeniti.

– Sigurno je, ipak, da je dijaspora doprinijela da taj Pokret dobije najmanje jedan kompenzacioni mandat – zaključio je.

Bošnjački predstavnici, s druge strane, imaju razloga za zadovoljstvo. To je nedavno potvrdio potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović riječima da se ta stranka nakon 12 godina vraća u republički parlament gdje će njihov predstavnik biti Saša Grbić. Prema Mijatovićevim riječima, napravljen je najveći pojedinačni rezultat u postdejtonskoj BiH koji je ikada SDP BiH ostvarila. Slične poruke mogle su se čuti i iz redova SDA.

Prema postojećim rezultatima koje je do sada objavio CIK, nakon izbora 2. oktobra ove godine obrađeno je 677.036 glasova na Narodnu skupštinu. Od toga su važeća 639.693 glasa, među kojima su, uz one sa redovnih birališta i iz pošte sa udjelom od 2,34 odsto, i onih birača koji su glasali u odsustvu, putem mobilnog tima te u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP).

Potvrđeni podaci iz 2018. pokazuju da je obrađeno 727.829 listića, od čega je bilo 650.520 važećih. Udio glasova putem pošte tada je bio 3,78 odsto.

Uncategorized

Snažno nevrijeme pogodilo Banjaluku (VIDEO)

Snažno kišno nevrijeme praćeno vjetrom i grmljavinom pogodilo je danas u poslijepodnevnim časovima Banjaluku.

U najvećem gradu Srpske duva snažan vjetar.

Zbog obilnih kišnih padavina u gradu saobraćaj se odvija otežano, te se savjetuje vozačima da voze polako i oprezno.

 

(Nezavisne novine/RTRS)

Nastavi čitati

Svijet

Stjuardesa (23) uhapšena zbog droge, njeni roditelji neutješni PRIJETI JOJ SMRTNA KAZNA

Ilarija De Rosa (23), stjuardesa iz malog italijanskog grada Resana, navodno je uhapšena 6. maja u Saudijskoj Arabiji zbog posjedovanja droge, zbog čega joj prijeti višegodišnja zatvorska kazna, a u najgorem slučaju i pogubljenje.

Njenu roditelji navode da su jako zabrinuti zbog mogućih posljedica s obzirom na oštre kazne koje su zastupljene u ovoj državi.

Šta se tačno dogodilo, saznali su tek nakon što su se obratili policiji, jer im se nije javila nekoliko dana nakon što je sletjela na Međunarodni aerodrom Kralj Abdulaziz u odmaralištu Džeda na Crvenom moru.

Inače, svako ko je uhvaćen u pokušaju da prokrijumčari ilegalne supstance u Saudijsku Arabiju suočava se sa drastičnom kaznom bez obzira na količinu i vrstu droge.

Njeni roditelji navodno nisu uspjeli da je dobiju 6. maja, a Ilarijin telefon je bio isključen sljedećeg dana. Njeni mama i tata su 8. maja prijavili njen nestanak policiji u gradu Kastelfranko Veneto, prenosi Nova.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova sada navodno pregovara sa saudijskim vlastima o njenoj deportaciji.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Uncategorized

KRESOJEVIĆ: U momentu spašavanja Akvane, SNSD blokira skupštinu grada

Uložili smo velike napore da pripremimo elaborat za oporavak Akvane kako bi se konsolidovala naslijeđena zaduženost ovog preduzeća. Međutim, SNSD ne želi da zakaže sjednicu skupštine grada ni po isteku zakonskog maksimuma od 2 mjeseca, kako bi bila odobrena kreditna sredstva.

Napisao je ovo na svom Fejsbuk profilu gradski menadžer Bojan Kresojević i naglasio da je rok za isplatu dugovanja juni mjesec.

– Da li to znači da je SNSD nezadovoljan istorijskim razvojem Banjaluke, samo zato što je gradonačelnik zaslužan za to? Da li su spremni ugroziti Akvanu i blokirati pozitivne odluke za građane? Plašim se odgovora na ova pitanja – rekao je gradski menadžer.

Kresojević kaže da je red odbornika skupštinske većine najduži kada je potrebno dijeliti plakete, a kada trebaju zasjedati u skupštini – ne mješaju se u svoj posao.

– Nećemo odustati od razvoja našeg grada – zaključio je Kresojević u svojoj objavi.

Nastavi čitati

Aktuleno