Connect with us

Društvo

EKSTREMNE TEMPERATURE PRIJETE PLANETI: 2023. može biti najtoplija godina u istoriji

Već četvrti mjesec zaredom padaju svi rekordi u vrućini, objavio Kopernik servis za klimatske promjene.

Na sjevernoj hemisferi možda je kalendarska jesen, ali ekstremna vrućina ne popušta. Novi podaci pokazuju da je prošli mjesec bio najtopliji septembar otkako se mjeri vrijeme, što je četvrti mjesec zaredom kada padaju rekordi u vrelini, zbog čega je 2023. na putu da definitivno bude najtoplija godina u istoriji, piše CNN.

Septembar ove godine pobijedio je po vrelini septembar 2020. za 0,5 stepeni, pokazali su podaci Servisa za klimatske promjene Kopernik Evropske unije. Ovaj mjesec nikad nije bio ovako vreo otkako Kopernik bilježi temperature 1940.

“Temperature bez presedana za septembar nakon rekordno vrelog ljeta ruše sve rekorde na navjerovatan način”, rekla je Samanta Bardžes, zamjenica direktora Kopernika, u saopštenju.

Septembar je u mnogim dijelovima planete imao julske temperature – globalna temperatura u prosjeku je bila 16,38 stepeni, što znači da ovaj mjesec bio za 0,93 stepena topliji od prosjeka za period od 1991. do 2020. i 1,75 stepeni topliji od prosjeka u preindustrijskom dobu.

Dok se mnogi fokusiraju samo na dugoročni skok temperature, nevjerovatna septembarska vrućina nakon najtoplijeg ljeta u istoriji pokazala je šta se može dešavati i narednih godina i kako globalno zagrijavanje pojačava ekstremno vrijeme.

I temperature okeana u septembru su bile ekstremne. Prosječna temperatura mora dostigla je 20,92 stepena, što je najtoplije za septembar i druga najtoplija za bilo koji mjesec.

Na prvom mjestu je avgust ove godine.

Osim toga, i led na Antarktiku je na svom istorijskom minimumu za ovo doba godine, prenosi Telegraf.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno