Connect with us

Društvo

SVE PO STAROM: BiH kasni, Hrvatska donosi najvažniji dokument za TRGOVSKU GORU

Šta će biti sa istraživanjima koje je počela BiH?

Predviđeni rok za izradu studije uticaja na okolinu u vezi sa planiranom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori je prva polovina 2024. godine, navedeno je iz hrvatskog Fonda za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Iz Fonda ističu da je određen sadržaj studije i da se nastavlja sa izradom ovog dokumenta.

Na pitanje da li će u obzir biti uzeti rezlutati istraživanja koja su u ponedjeljak, 2. oktobra, počela u Novom Gradu, iz Fonda su naveli da će o ovakvim i sličnim pitanjima odlučivati izrađivač studije i da oni nemaju ingerencije.

Iz Fonda podsjećaju da je Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske, kao nadležno tijelo za sprovođenje procjene uticaja na okolinu, 24. februara objavilo na svojoj internet stranici informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu, prenosi Srna.

Istovremeno je nadležnim tijelima BiH poslata notifikacija, odnosno informacija o pokretanju postupka za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu.

-Komunikacija sa susjednim zemljama tokom izrade studije uticaja na okolinu, mora teći isključivo službenim kanalima. Uputstvo o sadržaju studije o uticaju na okolinu za zahvat Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada sa svim prikupljenim mišljenjima, dostavljena je službenim kanalima nadležnom tijelu u BiH, 7. septembra, a isti dan objavljena je i na stranicama hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja, saopšteno je iz Fonda.

U uputstvu je navedeno da je tokom izrade studije uticaja potrebno uzeti u obzir, između ostalog, i mišljenje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na stranici Fonda je objavljeno da je u Krškom, 2. oktobra, održana sjednica međudržavne komisije za praćenje sprovođenja ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane “Krško”.

Navedeno je da je komisija zadužila slovenačku Agenciju za radioaktivni otpad i hrvatski Fond da izvrše sve potrebne radnje kako bi se osiguralo funkcionisanje odlagališta Vrbina na slovenačkoj, te skladišta na Čerkezovcu na hrvatskoj strani, kako bi se 2028. godine započelo sa prikupljanjem nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Osim toga, iz Fonda je najavljeno da će u Dvoru sutra biti održana prezentacija agroekološke studije.

-Svrha i cilj agroekološke studije bio je utvrditi realno stanje poljoprivrede na području opštine Dvor. Studija je dala smjernice u razvijanju poljoprivrede, šumarstva i prehrambene industrije, navedeno je u najavi.

Prezentaciju će održati stručnjaci sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su izradili studiju.

Društvo

“BANJALUKA JE PONOSNA” Gradonačelnik čestitao Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom prvenstvu (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je plivačici Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu.

– Čestitam Lani Pudar osvajanje srebrne medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu. Takođe čestitam i njenom treneru Goranu Grahovcu za sve što čini, a ova medalja je sjajan uvod za ono što nas čeka na Olimpijskim igrama u Parizu. I Banja Luka je ponosna! Srećno Lano! – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, Lana Pudar je finalnu trku u disciplini delfin okončala sa vremenom 2:08.15, i time osvojila 20. medalju u karijeri na velikim takmičenjima.

Ujedno nastup na Evropskom seniorskom prvenstvu bio je posljednja provjera pred nastup mlade plivačice na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Nastavi čitati

Banjaluka

“UVIJEK JE PRAVO VRIJEME ZA RAZGOVOR SA NAŠIM NARODOM” Stanivuković posjetio domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjetio je danas domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu.

– Danas smo svratili i kod našeg domaćina Bogdana Novakovića u Krupi na Vrbasu, na kratki predah i druženje. Uvijek je pravo vrijeme za razgovor sa našim narodom, iz svih dijelova Banje Luke. Nastavljamo dalje! – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Društvo

OVO JE KLJUČNI RAZLOG Zašto je bitno prijaviti policiji da je nevrijeme oštetilo vaš automobil?

Ukoliko vam je vozilo oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu pogodilo Banjaluku, te brojne gradove Republike Srpske, trebalo bi da se obratite nadležnoj policiji, gdje će vam napraviti zabilješku o pričinjenoj šteti, a sve u cilju dokaza da bi osiguravajuća kuća kod koje je automobil osiguran, mogla da vam nadoknadi štetu.

Uslov za nadoknadu štete, pojašnjavaju iz Udruženje osiguravajućih kuća, jeste da je auto kasko osiguran.

“Kada tražimo dokumentaciju, moramo imati na uvid od meteorološke stanice da je bio grad na nekoj teritoriji, pa onda da se desio taj nesretni slučaj. Tu ne mora biti policijski zapisnik, ali treba neka zabilješka kako bi građani mogli da predaju to, a da policija potvrdi da se to desilo na toj i toj lokaciji. Dakle, ako je automobil kasko osiguran, dovoljna je ta policijska zabilješka gdje se potvrđuje šta se desilo, šta je oštećeno. Led je jedan od rizika koji je pokriven osiguranjem”, pojašnjava Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća.

Ključni razlog zbog kojeg građani koji žele da im se nadoknadi šteta moraju imati službenu zabilješku da se desio incident, jeste vjerodostojnost dokaza, pišu Nezavisne.

“Jer, može se desiti da neko namjerno polupa automobil na nekoj drugoj strani, pa da dođe u osiguravajuću kući i kaže evo i meni je auto polupan od grada. Znam to iz prakse”, upozorava Popović.

Kaže da je i on od sinoć već imao desetak poziva od strane građana koji su kasko osigurali svoje automobile i koje je interesovalo šta treba da rade.

“Naravno nadoknadiće im se šteta, samom treba da ispune te formalne uslove”, navodi Popović.

Nastavi čitati

Aktuelno