Connect with us

Svijet

ERDOGAN OTVORIO DIPLOMATSKI FORUM U ANTALIJI: Tamo su Dodik, Lavrov, Orban i cijelo Predsjedništvo BiH

Antalija je treći put domaćin skupa na kojem učestvuju šefovi država i Vlada, akademici, biznismeni, predstavnici mladih i medija.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je otvarajući treći Diplomatski forum u Antaliji da je ovo najveći skup koji okuplja lidere država i vlada na jednom mjestu, te dodao da je razmjena informacija i ideja ključna u trenucima kada se politika na globalnom nivou suočava s brojnim izazovima, javlja izvještač Srne.

“Prolazimo kroz veoma problematično vrijeme ispunjeno velikim krizama u svijetu. Ne možemo govoriti da ćemo uspostaviti neki novi poredak, ali istina, pravda i saradnja su ključni”, istakao je Erdogan u obraćanju na otvaranju foruma, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, prenosi Srna.

Ovo je treći forum, a prošle godine je otkazan zbog zemljotresa koji je pogodio Tursku, a upravo se na to osvrnuo Erdogan, izrazivši zahvalnost svima koji su pomogli njegovoj zemlji.

“Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim svima koji su teške trenutke dijelili s nama i nisu krili da pokažu svoje saosjećanje”, naveo je Erdogan.

Ministar inostranih poslova Turske Hakan Fidan istakao je u svom govoru da je cilj Foruma promovisanje saradnje i dijaloga lidera država, jer je to najbolji način za prevazilaženje problema i konflikta.

“Razgovaraćemo o mirnoj i svjetlijoj budućnosti. Međunarodni poredak je ugrožen. Turska konstruktivno nastupa kada je riječ o promovisanju mira i dijaloga. Nemamo vremena za gubljenje, diplomatija mora odgovoriti izazovima”, naveo je Fidan.

Svečanom otvaranju u kongresnom centru “Nest” u Antaliji prisustvovalo je nekoliko stotina lidera država, premijera, ministara, biznismena, predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija, kao i medija.

Sveobuhvatna tema ovogodišnjeg Foruma je “Unapređenje diplomatije u vremenima previranja”, koja prema riječima organizatora, ima za cilj da posluži kao temeljno sredstvo za traženje mirnog izlaza iz turbulentnog perioda kroz koji svijet prolazi.

Antalija je treći put domaćin skupa na kojem učestvuju šefovi država i Vlada, akademici, biznismeni, predstavnici mladih i medija.

Svijet

EU počinje rad na novim sankcijama PROTIV IRANA

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je da će EU početi da radi na prijedlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

“Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mjera protiv Irana. Poslaću zahtjev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama”, rekao je Borel sinoć poslije hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU, prenosi Srna.

Borel je pojasnio da je riječ o prijedlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

Nastavi čitati

Svijet

PROTIV I DVA POSLANIKA IZ BIH: Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savjet Evrope?

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Prištine u Savjetu Evrope, njih osmoro je iz Španije.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je nacrt izvještaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PSSE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Na sajtu PSSE objavljeno je koji su predstavnici kako glasali na jučerašnjoj sjednici.

Protiv članstva Prištine u Savetu Evrope bilo je osam poslanika iz Španije i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

Protiv su bili sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Nastavi čitati

Svijet

ŽENA TUŽI TESLU! Dvogodišnji sin je UDARIO AUTOM dok je bila trudna

Žena iz Kalifornije tužila je kompaniju Tesla, tvrdeći da je zbog greške u Modelu X njen dvogodišnji sin pokrenuo automobil i udario je dok je bila trudna.

Melori Harkur je kupila automobil 2018. godine, ali nedugo nakon toga dogodio se ovaj incident.

Ona je, naime, stigla kući i onda shvatila da je zaboravila ključeve vrata od klinike koju drži njen suprug.

Morala je, međutim, prije nego što se vrati, da presvuče svog dvogodišnjeg sina, pa je odlučila da to uradi u garaži.

Izvadila je pelenu iz auta, ali je vrata ostavila otključanim. Dječak se izvukao dok nije gledala, pa je nekako uspio da uđe u automobil i dodirne prvo mjenjač, a zatim i papučicu za ubrzanje, pokrenuvši ga tako.

Model X je, idući 12 km/h, udario Melori Harkur, koja je tvrdila kako nije imala vremena da reaguje.

Ubrzo je stigla hitna pomoć koju su pozvale komšije, i konstatovano je da ima lom karlice. Sedam dana kasnije, prijevremeno se porodila, jer je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Bolnički troškovi bili su 73.000 dolara, a njeni advokati tvrde da “dijete može da uđe u automobil, ali ne bi smjelo da ga pokrene, što pokazuje koliko je loš i nebezbjedan dizajn Tesle”.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da nisu oni krivi, već da je krivica isključivo na majci koja je, prema njihovim riječima, bila nemarna.

Harkur tuži Teslu za troškove liječenja, duševnu bol i druge posljedice koje je ostavio ovaj incident.

Nastavi čitati

Aktuelno