Connect with us

Hronika

EVO KADA FADIL IDE U ZATVOR! Novalića čekaju ČETIRI GODINE ROBIJE

Bivši premijer Federacije BiH i visoki funkcioner SDA prije nekoliko dana pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora. Nakon pomenute presude on je gostovao u nekoliko televizijskih emisija, zbog čega se u javnosti otvorilo pitanje do kada će još uživati na slobodi, prije nego što bude upućen na izdržavanje kazne.
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo ga je na pomenutu kaznu u okviru predmeta “Respiratori”. Sud je, ustvari, potvrdio prvostepenu osuđujuću presudu, čime je potvrđena kazna zatvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora.
Zloupotrebe

Ovom presudom bivši federalni premijer osuđen je na četiri, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest, te Fikret Hodžić, vlasnik privatne firme FH “Srebrena malina” na pet godina zatvora. Jelka Miličević pravosnažno je oslobođena.

Novalić, Solak i Hodžić, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Ali, sada se postavlja pitanje, kada bi oni mogli biti upućeni na izdržavanje kazne u zatvor u Vojkovićima.

Naime, u Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera jasno je navedeno, u članu 4. i 5. kada počinje izvršenje sankcije, piše Avaz. Isto je, uz jasnije obrazloženje, navedeno i u Pravilniku Ministarstva pravde BiH o kriterijima za upućivanje osuđenih lica na izdržavanje kazne zatvora.

U Zakonu, član 4., “početak izvršenje” jasno stoji:

– Izvršenju krivične sankcije, pritvora i drugih mjera pristupa se kad postane pravosnažna odluka kojom su one izrečene, te ako za to nema zakonskih smetnji. Sa izvršenjem krivične sankcije ili druge mjere može se početi i prije nego što je postala pravosnažna odluka kojom je sankcija ili mjera izrečena samo ako je to zakonom posebno predviđeno – istaknuto je.

U članu 5., “radnje za provođenje izvršenja”, navedeno je:

– Kada su ispunjeni uslovi da se pristupi izvršenju krivične sankcije, pritvora ili druge mjere, Krivično odjeljenje Suda obavezno je da preduzme potrebne radnje da se izvršenje sankcije provede bez odgađanja u skladu s ovim zakonom.

Kada je riječ o Pravilniku Ministarstva pravde BiH o kriterijima za upućivanje osuđenih lica na izdržavanje kazne zatvora, jasan je i član 8.

– S ciljem osiguranja izvršenja kazne zatvora, predsjednik Krivičnog odjeljenja Suda BiH vrši upućivanje osuđenog lica, a ukoliko ocijeni da bi to lice, koje ima putnu ispravu, odlaskom u inostranstvo moglo osujetiti izvršenje kazne, tražiće od nadležnog organa da mu oduzme putnu ispravu do izvršenja kazne. O oduzimanju i zadržavanju putne isprave izdaje se potvrda – istaknuto je.

Pismeni otpravak presude

Inače, pismeni otpravak presude mora biti upućen Ministarstvu pravde BiH. Procedura je zatim takva da referent u ovoj ustanovi, kada dobije otpravak određuje mjesto i vrijeme kada će biti upućeni, a na osnovu slobodnih zatvorskih kapaciteta.

Ista osoba, zatim izrađuje rješenje kada treba osuđenici da se jave na izdržavanje kazne. S obzirom na to da su kapaciteti u Vojkovićima slobodni, Novalić, Solak i Hodžić mogli bi najkasnije za mjesec da se nađu iza zatvorskih zidina.

Hronika

DVA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA ubijena u roku od nekoliko sati

Dva kandidata za gradonačelnika meksičkog grada Maravatio ubijena su u roku od nekoliko sati, saopštile su danas lokalne vlasti.

Ubijeni su kandidat partije Nacionalna akcija Armando Perez i kandidat Morene Migel Anhel Zavala, prenosi AP.

Obojica su pronađeni mrtvi u svojim automobilima, navodi agencija.

“Ovo pokazuje izuzetno ozbiljan nivo nasilja i nedostatak bezbjednosti koji preovladava uoči najvažnijih izbora u istoriji Meksika”, napisao je vođa Nacionalne akcije Marko Kortes na društvenim mrežama.

Iz stranke Morena naveli su da je ubistvo Zavale “kukavički i čin za osudu”.

Parlamentarni izbori u Meksiku zakazani su za 2. jun ove godine, a predizborna kampanja zvanično počinje u petak, 1. marta.

Nastavi čitati

Hronika

DA NIJE TUŽNO BILO BI SMIJEŠNO! Halidu Muslimoviću pozlilo na sudu nakon rasprave o s***u

Nastavljeno je suđenje Halidu Muslimoviću po tužbi Sonje Bašić iz Australije da joj duguje 90.000 evra, bez kamate.

Proces koji je održan u Prijedoru trajao je četiri sata, a počelo je u 11 sati čitanjem vajber poruka od 2015. do 2024. koje je Sonja razmjenjivala sa pjevačem. Iz njih se jasno vidi da Halid više puta priznaje da joj duguje novac i da joj obećava da će isti vratiti u više mjesečnih rata.

Sve vrijeme dok je Bašićeva obrazlagala sadržinu poruka, Muslimović je svojoj advokatici Jeleni Grulović govorio da Sonja laže. U jednom trenutku Bašiceva mu je rekla: “Ućiti smeće dok ja govorim!”

Došlo je i do rasprave između Sonjinog branioca Dragana Tolimira i Halidove punomoćnice. Potom je njoj data mogućnost da postavlja pitanja Sonji, ali je ona pitala sve ono na šta je Bašićeva ranije odgovorila.

“Ako želite da se naučite pravu, dođite kod mene na praksu”, rekao je Tolimir Halidovoj advokatici.

Dok je trajala žučna rasprava, Halid se okrenuo ka novinaru “Kurira”, koji je pratio ročište i rekao mu: “Vidite li vi ovaj cirkus? Hoćete li ovaj put biti čovjek prema meni, pošto ranije niste bili čovjek?”

Sudija je nakon toga upozorio pjevača da se ne obraća novinaru. Onda je uslijedila kulminacija suđenja. Halidovu advokaticu je posebno zanimalo da li je Sonja osim poslovne, imala i neku drugu vezu sa Halidom. Na ovo je Sonja upitala: “S***?”

Advokatica se zbunila, pa je sve vrijeme ponavljala: “Koliko je to trajalo?”, pa je Sonja odgovorila:

“Mislite koliko je trajao s***? Počelo je 2015. a završilo se krajem 2017. Poslije smo opet počeli u martu 2018. pa je trajalo dok me nije prebio u julu 2018. Ali sve to nema nikakve veze, ovo je suđenje za novac koji mi duguje”, rekla je ona.

Dok je Sonja to govorila, Halid je sve vrijeme žvakao žvaku, a u jednom trenutku je tražio da se otvori prozor jer mu se slošilo.

Suđenje je prekinuto na pola sata, pa je nastavljeno i trajalo je skoro sat i po. Završeno je Sonjinim odgovorima na pitanja Halidove advokatice. S obzirom na to da je već bio kraj radnog vremena, sudija je rekao da ce Halid dati izjavu na sljedećem ročištu jer je pjevač kazao da mu treba više od tri sata za govor.

Sljedeće ročište bi trebalo da bude održano u četvrtak 29. februara, kada bi trebalo da budu saslušani svjedoci: Halidova djeca Enis i Lejla, dvije prethodne Sonjine advokatice i Halidov bivši advokat.
Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

UŽAS U BRČKOM! Pronađeno tijelo žene u stanu, preminula zbog TROVANJA ALKOHOLOM

Tijelo žene Е.F. (45) iz Brčkog pronađeno je juče u stanu njenog prijatelja Z.M. u Brčkom, a prvi rezultati istrage ukazuju da je umrla usljed trovanja zbog pretjerane konzumacije alkohola.

Samir Beganović, portparol Tužilaštva Brčko distrikta, kaže da je policija juče obavijestila tužilašvo da se Е.F. dva dana ranije udaljila od kuće i da članovima porodice ne odgovara na pozive.

– Tijelo je pronađeno juče u stanu njenog prijatelja Z. M. Odmah po prijemu policijskog obavještenja, Tužilaštvo je hitno preduzelo radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se van svake sumnje utvrdilo da li je smrt Е. F. nastupila kao posljedica krivičnog djela. U tom pravcu, Tužilaštvo je naredilo izvođenje obdukcije leša preminule, radi utvrđivanja tačnog uzroka, načina i vremena nastupanja njene smrti – rekao je Beganović.

On kaže da je obdukcija urađena istog dana u prostorijama gradske mrtvačnice u Brčkom, piše ATV.

– Tom prilikom, stalni sudski vještak medicinske struke konstatovao je da je smrt Е. F. zadesnog karaktera, nastala kao posljedica trovanja konzumacijom alkohola, odnosno da nije posljedica bilo kojeg krivičnog djela sa elementima nasilja – istakao je Beganović.

On kaže da će tužilačka odluka u ovom slučaju uslijediti po prijemu pisanog nalaza i mišljenja obducenta s detaljnim obrazloženjem utvrđenih okolnosti.

Nastavi čitati

Aktuelno