Connect with us

Hronika

VRHOVNI SUD NAIŠAO NA NIZ NELOGIČNOSTI! Rekonstrukcija ubistva Krunića vodi do nalogodavaca?

Vrhovni sud Republike Srpske ne samo da je ukinuo prvostepenu presudu optuženima za teško ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, već je opalio svojevrsnu ćušku kolegama iz okružnog suda i detaljno im objasnio na šta će u ponovljenom suđenju obratiti posebnu pažnju.

Pored već naređene 3D rekonstrukcije ubistva, a koja je trebala biti obavljena i tokom prvostepenog suđenja, te dovođenja u sumnju izjavu krunskog svjedoka Tužilaštva i jedinog preživjelog iz džipa “tojota land kruzer“ u kojem se nalazio ubijeni banjalučki biznismen i neprirodnog položaja tijela ubijenog Željka Kovačevića koje je pronađeno na mjestu sačekuše, Vrhovni sud Srpske je istakao i ozbiljne propust učinjene tokom istrage.

Tako se podsjeća da su automatske puške pronađene u širem rejonu mjesta napada i to treći dan od ubistva Krunića i Pavlovića, te da prvostepena presuda nije dala objašnjenje zašto je u automatskoj pušci na kojoj su pronađeni DNK tragovi optuženog Đukanovića, zatečen vježbovni metak, čije je zrno, kako je to konstatovano prilikom vještačenja, naknadno sabijeno u čauru.

Vrhovni sud RS konstatuje da su prema nalazu i mišljenju MUP-a Srpske obje puške koje su dostavljene na vještačenje bile u položaju R- rafalna paljba, dok vještač balističke struke konstatuje da iz fotodokumentacije proizilazi da je jedna puška bila na regulatoru zakočeno.

Vrhovni sud Srpske

– Isto tako je taj vještak naveo da su učinjeni i brojni propusti i pogreške prilikom identifikacije automatskih pušaka iz kojih su ispaljena pojedina zrna i fragmenti zrna, pa da ni metoda dokazivanja tragova pucanja, prema urađenom vještačenju, sa stajališta struke i propisane standardne operativne procedure za dokazivanje tragova pucanja u Evropskoj uniji, koja je korišćena u konkretnom krivičnom predmetu tzv. „Gonzalesov test“ nema dokaznu vrijednost, jer ukoliko su korišćenim testom dokazane čestice sa karakterističnim plavim obojenjem, to nikako i nije dokaz da se radi o česticama baruta, već da to u najboljem slučaju može biti samo indicija da se radi o tim česticama – zaključuje Vrhovni sud Srpske, prenosi SrpskaInfo.

Gotovo nestvarno djeluje da je tek Vrhovni sud Srpske i to analizirajući žalbu odbrane prvooptuženog Benedija Đukanovića potvrdio da prvostepeni sud nije pravilno cijenio sa kojih pozicija je uopšte pucano na džip u kojem se nalazio Krunić u trenutku mučkog napada.

Tako su vještaci odbrane tvrdili da je na džip pucano sa desne, prednje i lijeve strane, vodeći se logikom, jer su na tim mjestima, oko džipa, pronađene čaure.

Sa druge strane, prvostepeni sud je odbacio tvrdnje da je pucano sa lijeve strane, objasnivši da su čaure na lijevu stranu dospjele na drugi način i to nakon prolaska više automobila nakon napada.

– Odbrana optuženog Benedija Đukanovića je opravdano prigovorila da čaure nisu papir da bi mogle preletjeti sa jedne strane na drugu– zaključuje u obrazloženju Vrhovni sud Srpske.

Na ovo sve nadovezuje se i utvrđivanje sa koje udaljenosti je ispaljen kobni hitac u Krunića, odnosno da li je ubica bio u vozilu i upucao Krunića u glavu iz neposredne blizine ili je to učinjeno sa veće udaljenosti, izvan vozila.

Prvostepeni sud tako nije prihvatio nalaz vještaka odbrane koji su tvrdili da je hitac ispaljen u Krunića iz neposredne blizine, te da je cijev u trenutku ispaljenja bila postavljena vertikalno, a da je ulazna rana kobnog hica koji je Krunića pogodio u glavu bila sa lijeve strane glave, kako je to tvrdila odbrana.

Vrhovni sud Srpske ponovo konstatuje da je opravdan prigovor odbrane prvooptuženog Benedija Đukanovića koja je istakla da je apsolutno nemoguće da ako se hici ispaljuju sa prednje i desne strane, a kako je to prihvatio prvostepeni sud, ulazna rana bude sa lijeve strane, jer bi u tom slučaju hitac imao nemoguću putanju, jer bi napravio polukrug.

Krunski svjedok

Iskaz Gorana Ilića koji je u trenutku napada bio za volanom “Land kruzera”, doveden je u ozbiljnu sumnju.

Vrhovni sud Srpske tako ocjenjuje da se odbrana Đukanovića, opravdano poziva na nalaz vještaka balističke struke Vojina Maštruka koji je čudnim ocijenio iskaz Ilića da je nakon ispaljivanja 14 hitaca na napadače, ostavio pištolj na putu i odvezao džip, iako su napadači i dalje pucali na vozilo, a pištolj je bio njegova jedina odbrana.

– Takvo ponašanje oštećenog Gorana Ilića pomenuti vještak smatra da je potpunoneracionalno i nije karakteristično za nekoga ko je prošao obuku zaštitara, već jekarakteristično za nekoga ko je potpuno siguran da neće biti daljnjih pucanja premanjemu, a dodajući (kako je to i konstatovao vještak dr Vedo Tuco), da i nije bila smetnja da tajoštećeni, sa povredama koje je zadobio, odveze vozilo do porodične kuće oštećenog Krunića – navodi se u rješenju drugostepenog suda.

Vrhovni sud Srpske obzirom na sve navedene konstatacije, konstatuje da je u znatnoj mjeridoveden u sumnju iskaz oštećenog Gorana Ilića, a kojem je prvostepeni sud u pobijanoj presudi pokloniobezrezervnu vjeru.

Podsjetimo, Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je Benedi Đukanović osuđen na 40 godina zatvora, Rodoljub Gajić na 20 godina zatvora, a optuženi Emilio Baldo oslobođen zbog teškog ubistva Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića 22. aprila 2019. godine u Glamočanima kod Laktaša.

Glas Srpske

Hronika

HOFMANU 10 MJESECI ZATVORA zbog šamaranja konobara

Miljan Vidović Hofman iz Bijeljine osuđen je danas u Osnovnom sudu u Rumi na kaznu zatvora od 10 mjeseci zbog sumnje da je počinio krivično djelo zlostavljanje i mučenje.

On je danas u Rumi osuđen za kivično djelo zlostavljanje i mučenje. Njemu se sudilo zbog sumnje da je maltretirao i šamarao konobara koji je radio u jednom restoranu u Irigu, prenosi Telegraf.

Kako se vidi na snimku na društvenim mrežama, tri muškarca su prišla radniku ugostiteljskog objekta u Irigu, a Miljan je nasrnuo na njega.
Čovjek je pokušao da se odbrani, ali mu je Miljan Vidović naredio da spusti ruke. Pokušao je da ga ujede za lice, unosio mu se u lice vukao ga za uši i udarao mu šamare.

– Spusti ruke. Hoćeš zaklati papagaja? Je l’ hoćeš da zakolješ papagaja pred mojom ćerkom? Što si rekao da ćeš da zakolješ, njoj da daš? Je l’ njoj da serviraš mrtvog papagaja? – rekao je, udarajući šamare.

Čovjek je refleksno podigao ruke kako bi napravio distancu između njih, a Miljan Vidović ga je udario pesnicom u stomak. Konobar je govorio da nije tako mislio i da je pogrešio, da neće nikad više.
– Ne smiješ mom djetetu da kažeš bilo šta. Ja sam tebe gledao kao druga, uvijek sam bio kulturan. Jesi rekao triput mojoj kćerki da ćeš da zakolješ papagaja? Jesi pogriješio? – pitao je, a konobar je odgovorio da je to izgovorio i da je pogriješio.

Nasilnik mu je onda pružio ruku.
– Evo ti ruka, pogrešio si. Nikad te nisam dirao, jesi čuo? Moja žena mi i dalje spominje što si to rekao pred mojom kćerkom, je l’ shvataš? Spusti ruku, nemoj da dižeš ruku! Nemoj više nikad, aj ćao – rekao je Hofman i otišao.

Braća Hofman uhapšeni su u novembru prošle godine. oni su, nakon obavljenog informativnog razgovora.

Oni su takođe privukli veliku pažnju javnosti nakon što su objavljeni snimci na društvenim mrežama na kojima prijete konobarima i vlasnicima kafića u Modriči.

Telegraf

Nastavi čitati

Hronika

UŽAS! Tijelo muškarca izvučeno iz Bosne

Iz rijeke Bosne kod Visokog danas, 23. februara, izvučeno je tijelo muškarca, a riječ je o Sarajliji Midhatu Dedoviću.

Tijelo je pronađeno u mjestu Mulići kod Visokog.

Midhat Dedović posljednji put je viđen u naselju Boljakov potok 28. novembra prošle godine oko 20.30, piše Radio Sarajevo.

Dežurni kantonalni tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona naložio je obdukciju tijela.

Avaz

Nastavi čitati

Hronika

RADNICA INSTITUTA O KORONA NABAVKAMA “Nismo gledali koja je cijena, samo smo kupovali, NISAM PUNO PITALA”

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske za vrijeme pandemije niko od zaposlenih nije mario za pravila i procedure u javnim nabavkama, niti je ko postavljao pitanja u vezi cijena po kojima se medicinska oprema kupovala.
Kazala je ovo u Okružnom sudu u Banjaluci Vanja Čanković, radnica Instituta na suđenju bivšem direktoru Branislav Zeljkoviću, koji je sa još četiri osobe optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Čankovićeva, koja je bila svjedok tužilaštva, je ispričala da je u Institutu nastao opšti haos u februaru 2020. godine, kada je Zeljković na sastanku obavijestio zaposlene da će se preko ustanove na čijem je čelu nabavljati medicinska oprema za sve zdravstvene ustanove u Srpskoj.

„Nismo gledali koja je cijena, samo smo kupovali. Ponude nismo protokolisali jer za to nije bilo vremena, vladao je haos. Radila sam direktne sporazume, gdje su iznosi ograničeni na 6.000 maraka. Iznosi su često bili veći pa smo cijepali nabavke“, rekla je Čankovićeva.

Ona je inače bila član tročlane komisije za nabavku termalnih kamera koju su tražili u Univerzitetsko – kliničkom centru. Iako joj je tužilac predočila izvještaje i zapisnike o sastancima, gdje je na jednom od njih razmatrana i ponuda firme „Arms Sistemi“ iz Banjaluke, ona kaže da na njima nikada nije prisustvovala.

„Mi se uopšte nismo sastajali zbog pandemije. Dobijala sam dokumente i potpisivala ih. Vidjela sam na njima potpis predsjednika komisije Radmile Barašin, pa sam se i ja potpisala. Nisam čitala zapisnike, niti cijenila kvalifikovanost ponuda, samo sam potpisivala“, izjavila je na sudu Čankovićeva koja je rekla i da bi vjerovatno sve ponovo isto uradila ukoliko bi se slična situacija sa virusom korona ponovila.

Ispričala je i kako ih je u martu 2020. godine pozvao direktor firme „Procontrol“ Slavko Bojić rekavši da ima 50.000 FFP2 maski i da ih može isporučiti. U svojoj ponudi koju je poslao elektronskim putem tražio je 6,90 KM bez PDV-a. Ponuda je kako je posvjedočila, objeručke prihvaćena.

„Radovali smo se toj cijeni jer smo inače te maske plaćali 12 ili 13 maraka. Isporučio je sve maske uz dodatnih 1.000 komada kao kompenzaciju jer se kasnilo u isporuci zbog transporta“, rekla je ona.

Kazala je i da o svojim postupcima nikoga od nadležnih nije obavještavala, da joj niko niko ništa nije naređivao, ali ni sprečavao.

Načelnik Službe za opšte i pravne poslove Đorđije Desančić kazao je da je pomoćnica direktora Radmila Barašin imala faksimil sa Zeljkovićevim potpisima, koji je koristila i držala u svojoj kancelariji.

Na pitanje da li je ona ili neko imao punomoć da ga koristi, on je rekao da ne zna.

Ispričao je da je bilo nepravilnosti u vođenju protokola i djelodovniku, da su oni često bili nepotpuni, ali je to pravdao žurbom i nedostatkom vremena zaposlenih u Institutu.

Na pitanje tužioca da li je od strane Zeljkovića bilo pritisaka da radi nešto što nije u opisu njegovog posla, on je negativno odgovorio.

Inače, pored Zeljkovića, direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić optužen je za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić za pomaganje, direktor agencije “Travel for fan” Saša Marković za davanje mita, a direktor “Promedinga” Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke. Suđenje se održava svakog ponedjeljka i petka.

Prvog dana naredne sedmice u sudu bi kao svjedoci tužilaštva trebali da se pojave Biljana Amidžić i Tea Todorović.

CAPITAL

Nastavi čitati

Aktuelno