Connect with us

Politika

Formiranje vlasti na nivou BiH na tankom ledu: Čović neće DF, Dodik hoće HDZ, Nikšić neće SDA

I dok su stvari oko vladajuće većine u Srpskoj i tome ko će činiti vlast u naredne četiri godine jasne, isto se ne može tvrditi za nivo Bosne i Hercegovine, gdje se i dalje lome koplja oko toga ko će imati većinu.

Lideri pojedinih partija već su jasno dali do znanja s kim hoće, a s kim neće u vlast, ali, ako se osvrnemo unazad, vidjećemo da ništa nije konačno i da se mišljenja u politici često mijenjaju.

Tako je lider HDZ BiH, Dragan Čović, najavio da će službeni razgovori s drugim strankama oko formiranja vlasti biti pokrenuti 3. ili 4. novembra.

Već pao dogovor sa HDZ
On je istakao da legitimni predstavnici tri naroda primarno imaju obavezu sjesti i pokušati napraviti nužne parlamentarne većine.

Čović je naveo da su za hrvatske stranke prihvatljivi svi, osim DF – Željka Komšića.

– Mi ćemo nastojati da u roku od mjesec nakon službenog objavljivanja rezultata izbora pokušamo naći partnere s kojima možemo realizovati programe i uspostaviti vlast. To bi u svakom slučaju moralo biti u ovoj godini – poručio je Čović.

S druge strane, lider SNSD Milorad Dodik je otkrio da već postoji dogovor s Draganom Čovićem za nastavak partnerstva, dok o partnerstvu sa SDA ili nekom drugom strankom iz Sarajeva za sada ništa ne otkriva.

On je naglasio da će SNSD i HDZ BiH zajedno nastupati na nivou BiH i da bez tog učešća neće ni biti formirane vlasti.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo ranije.

Tajanstveni Bakir
U vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da to sigurno neće ići brzo i da je poznato da se strukture vlasti na zajedničkom nivou veoma teško formiraju.

– Nemam povjerenja u te institucije, ne vjerujem da će se to završiti do marta-aprila, a možda i duže. HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u FBiH, što se nije dešavalo ranije. Mi ćemo ući sa onima koji će prije nego što uđemo u strukture vlasti prihvatiti da se deblokiraju projekti u Republici Srpskoj u vezi s gasovodom, aerodromom u Trebinju, Hidroelektrane “Buk Bijela” – naglasio je Dodik.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, za sada ne otkriva jasno s kim će u koaliciju. On je nedavno poručio da su otvoreni za sve opcije, te da još nije dobio poziv od Čovića, ali da će se vrlo rado sastati s njim.

Predsjednik SDP, Nermin Nikšić, ranije je izjavio da ta stranka neće koalirati sa SDA, dok je lider DF, Željko Komšić, izjavio kako ne vjeruje da će prihvatiti da mandatar Savjeta ministara BiH, koji po rotaciji sada pripada Hrvatima, bude neko iz HDZ BiH, kako se nada Čović.

I predsjednik Naroda i pravde (NiP), Elmedin Konaković, ranije je rekao da će u formiranje vlasti ići s partnerskim strankama koje su podržale Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, ali za razliku od svog koalicionog partnera Nikšića, nije decidno rekao da to ne uključuje i SDA.

Konaković nije isključio ni HDZ, ističući da se slaže sa oko nekih pitanja s tom strankom.

Opcije
Treći koalicioni partner Nikšića i Konakovića, predsjednik Naše stranke, Edin Forto, rekao je da bi kao partnere za nivo BiH voljeli vidjeti stranke iz opozicije u Srpskoj, ali da ne želi u koaliciju sa SDA, dok mu je HDZ prihvatljiv.

Kako stvari stoje, jedina stranka koja je neizbježna za formiranje vlasti na nivou BiH jeste HDZ, dok su svi ostali za sada na tankom ledu.

Ako se uzmu u obzir želje lidera stranaka i pogleda broj osvojenih mandata po strankama, onda trenutno postoji nekoliko opcija kada je u pitanju koalicija koja bi činila vladajuću većinu na nivou BiH.

Prva opcija bi bila nastavak koalicije SNSD, SDA i HDZ BiH s njihovim partnerima.

U prethodnom mandatu SDA se pridružio i DF, a kako HDZ ne želi partnerstvo s ovom strankom, onda je upitno koja će od bošnjačkih stranaka još ući u ovu koaliciju.

Druga opcija, koja ne bi uključivala ni DF ni SDA, bila bi SNSD – HDZ- Trojka (SDP, NS, NiP) i njihovi partneri koji su podržali Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

Treća opcija, a koju je najavio i Dodik, isključila bi SNSD, a uključila opoziciju iz Srpske.

Vlast bi tako činili Trojka i njihovih partnera iz Federacije BiH koji su podržali Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, te SDS, PDP i Za pravdu i red.

U ovu koaliciju bi ušao i HDZ, dok bi ispao SNSD. Da bi ova koalicija bila moguća trebao bi se složiti i HDZ, ali je upitno da li će Čović ostaviti na „cjedilu“ svog starog prijatelja Dodika.

Da bi SNSD mogao da bude izbačen iz igre ranije je komentarisao i Dodik, koji je rekao da „postoji mogućnost da se vlast na nivou BiH formira sa izbornim gubitnicima iz Republike Srpske, ali da se time ide u avanturizam“.

MANDATI
Ako se pogledaju izborni rezultati za Parlamentarnu skupštinu BiH, najviše mandata osvojila je SDA (9), SNSD (6), SDP (5), koalicija okupljena oko HDZ BiH (4), Demokratska fronta/Građanski savez (3), Narod i pravda (3), Naša stranka (2), NES – Za nove generacije (2), SDS (2), PDP (2), te po jedan Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, DEMOS i Ujedinjena Srpska.

Politika

JEDAN KANDIDAT, JEDAN GRAD Crnadak poručuje da opozicija treba zbiti redove za lokalne izbore

Ako iko razumije potrebu da se prekinu izborne malverzacije, onda su to građani Doboja, koji se sa pravom smatra glavnim gradom izbornih prevara u cijeloj BiH.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP Igor Crnadak nakon radnog sastanka sa Predsjedništvom Gradskog odbora PDP Doboj, na kojem je upoznao lokalno rukovodstvo stranke da se nastavlja politička borba za obezbjeđivanje uslova za fer i poštene izbore, odnosno za uvođenje tzv. paketa integriteta, sa skeniranjem listića, otiskom prsta glasača, video nadzorom i brojnim drugim tehnološkim izmjenama, kako bi se zaustavila krađa narodne izborne volje već na izborima 2024. godine.

Crnadak je naglasio da PDP nikad nikome neće popustiti oko pitanja kao što su teritorija Republike Srpske, institucije, imovina, nadležnosti, ustavni zaštitni mehanizmi i drugo, ali da su u ovom trenutku korupcija i stranačka okupacija svih institucija Republike Srpske najveća opasnost za njen razvoj i budućnost.

– Ne smijemo dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD režima. Nažalost, skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika, koji se održao prije neki dan pred Sudom BiH pokazuje da vlast ide tim putem – rekao je Crnadak.

On je, takođe, istakao da je opredjeljenje PDP da se u što većem broju gradova napravi referendumski ambijent, sa jednim kandidatom opozicije, koji će se boriti protiv kandidata režima.

– U narednom periodu će biti intenzivirane aktivnosti unutar opozicije u cilju čvršćeg povezivanja i bolje koordinacije, a PDP će prve sastanke u tom smjeru imati već naredne sedmice – poručio je Crnadak.

Razgovarajući o nadolazećim lokalnim izborima predsjednik GrO PDP Doboj, Olivera Nedić, istakla je jednoglasno opredjeljenje odbora da sve opozicione partije i pojedinci treba da stanu iza jednog, zajedničkog kandidata za gradonačelnika Doboja.

Na sastanku konstatovano da je sramota da nijedan medij u Doboju ne prenosi zasjedanja Skupštine grada Doboja, te da građani Doboja imaju pravo znati ko se i kako bori za njihova prava u gradskom parlamentu.
TokTV

Nastavi čitati

Politika

CRNADAK U DOBOJU “Srpska ne smije u SUKOB SA CIJELIM SVIJETOM zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je danas u Doboju komentarisao skup podrške predsjedniku Republike i tom prilikom je rekao da se “ne smije dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”.
– Skup pred Sudom BiH je skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika – istakao je Crnadak, navodi RTRS.

Nastavi čitati

Politika

MAJKL MARFI “VEĆ NAPISAO I PRESUDU”: U Sudu BiH rade što im kaže američki ambasador

Advokat Branko Lukić izjavio je da, ukoliko ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika Miloša Lukića bude zakazano za 20. decembar, to će biti dokaz da je odluka po žalbi odbrane unaprijed donesena, jer u Sudu BiH “rade što im kaže američki ambasador”.

Lukić je ukazao da će, ukoliko ročište bude stvarno zakazano za 20. decembar, prije nego što se riješi po žalbi odbrane, biti očito da je prejudicirana odluka, i ističe da to treba da bude jedan od razloga za prigovor.

– Vrijeme će pokazati da li je zakazano pre nego što je odlučeno po žalbi, unapred znajući da će žalba odbrane biti odbijena – rekao je Lukić komentarišući to što je na sajtu Suda u rasporedu suđenja za 20. decembar upisano ročište Dodiku, a da još nije donesena odluka vanraspravnog vijeća po žalbi odbrane.

Lukić je dodao da nepočinstva isplivaju na vidjelo i da je vrlo teško skrivati takve stvari, da se uvijek nešto pokaže, čak i kod velikih sila, a kamoli kod Tužilaštva i Suda BiH.

Lukić smatra da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi “već napisao i presudu”, jer kako navodi “oni dole se ništa ne pitaju, oni rade što im kaže američki ambasador”.

– Cilj je oteti imovinu Republici Srpskoj i urušiti je. Ko god im stane na put, treba da se eliminiše. Znamo kako su eliminisali dva čovjeka koji su pokušali da naprave dedolarizaciju – Muamer Gadafi i Sadam Husein izgubili su glavu. Tako hoće da urade i sa Miloradom Dodikom jer im staje na put da naprave neki svoj projekt jedinstvene BiH koji očito ne razumiju – kaže Lukić.

Prema njegovim riječima, suviše je to za američke mozgove da znaju šta je to konstitutivnost naroda.

Oni, ističe, jedva da razumiju i šta je jedan čovjek–jedan glas, a kamoli konstitutivnost naroda.

Lukić je napomenuo da je Sud BiH “nepostojeća organizacija”, jer nisu navedeni kao organ u Dejtonskom sporazumu, kao i da je formiran s ciljem urušavanja Republike Srpske.

– Nije njima Milorad Dodik cilj, njima je cilj Republika Srpska. Hoće da je uruše i naprave unitarnu BiH. Јer oni bi napravili i dali Bošnjacima državu, ali neće da ima čista muslimanska država u Evropi, i onda nas guraju da im mi radimo prljav posao – rekao je Lukić.

Lukić je istakao da Amerikancima ne treba dozvoliti da prave svađu na Balkanu, ali da to Bošnjaci za sada ne prihvataju.

On je naveo da Bošnjaci ne prihvataju istinu da su im Amerikanci neprijatelji, da stalno prave svađu, haos, ratove, uvode sankcije, prave neprijatelje i ucjenjuju.

Lukić je ukazao da bi Bošnjaci, da imaju imalo državotvornog u sebi, shvatili da im stranci nisu potrebni jer samo prave haos, naglasivši da su narodima na ovom prostoru potrebni mir i pomirenje, da treba da žive, ako ne mogu jedni s drugima, onda jedni kraj drugih, ne slušajući Amerikance.

– Oni su jedini ljudi islamske vjeroispovjesti koji su na strani Amerike. Amerika je uspjela da okrene cijeli islamski svijet protiv sebe, opravdano. Ne sluša ih niko više, nemaju nikakav kredibilitet u islamskom svijetu – kaže Lukić.

Lukić je dodao da nažalost bošnjačka vrhuška u BiH, zbog uskih ličnih interesa, ne dozvoljava svom narodu da uđe u pomirenje sa ostala dva naroda u BiH.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je ove sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Nastavi čitati

Aktuelno