Connect with us

Uncategorized

GLASOVI U TESLIĆU DOPISIVANI TRIVIĆKI! Dodiku nanijeta šteta

Zabilježene su nove nepravilnosti tokom kontrolnog brojanja glasova u Glvanom centru u Srajave, kada su kandidatu PDP-a za predsjednika Republike Srpske na dva biračka mjesta u Tesliću dopisivani glasovi dok je kandidatu SNSD-a Miloradu Dodiku na istim mjestima umanjen izborni rezultat, saznaje ATV.

Kako ATV saznaje, na biračkom mjestu 074B016, Kuća Hakije Rakić u Gomjenici na području Teslića, Dodiku je ukradeno šest glasova, odnosno upisano mu je 63 umjesto 69, dok je njegovoj protivkandidatkinji Trivićki dopisan 21 glas, odnosno, umjesto osvojenih 193, upisano je 214 glasova.

Slična situacija je i na biračkom mjestu 074B037A, škola u Čečavi na području Teslića. Tu su brojači Trivićki upisali 181 glas umjesto 171, dok je Dodiku, koji je na ovom mjestu osvojio 214 glasova, tokom kontrolnog brojanja upisano 205.

Podsjetimo da su ovakve nepravilnosti zabilježene i ranije. Nedavno je Dodiku na jednom biračkom mjestu u Banjaluci umjesto 157 glasova upisana nula.

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu u toku je kontrolno brojanje glasačkih listića iz Teslića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Izvor: Atv

Uncategorized

Glas za ukidanje poreza na doniranu hranu glas za pomoć gladnima

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljaće na današnjoj sjednici o Prijedlogu dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), a koji podrazumijeva ukidanje poreza na doniranu hranu.,

Ukoliko prođe ova inicijativa, koju je, podsjetimo, u parlament BiH uputilo 15 poslanika, svi oni koji ubuduće žele donirati hranu za neku ustanovu koja brine o socijalno ugroženim građanima, bili bi oslobođeni plaćanja dodatnog poreza od 17 odsto na tu donaciju.

Na taj način, kako kažu, spriječilo bi se bacanje hrane koja je pred istekom roka, ali koja i dalje nekome može pomoći da ne bude gladan.

A takvih je u BiH mnogo. Problem gladi je sve veći, a prema podacima kojima raspolažu Ujedinjene nacije, godišnje se u BiH uništi više od 400.000 tona hrane, čija je vrijednost oko 130 miliona KM.

U isto vrijeme svaka peta osoba nema šta da jede svaki dan. Koliko je situacija ozbiljna, govori i činjenica da se svakodnevno u javnim kuhinjama u BiH hrani oko 18.000 građana, podaci su do kojih je došla fondacija “Mozaik” u sklopu kampanje “Niko gladan, niko sam”.

Saša Magazinović, šef kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao jedan od inicijatora ovog pitanja, poručuje za “Nezavisne novine” da ne postoji sumnja da će ovaj zakon biti na nečiju štetu.

“Iz komunikacije sa svim koleginicama i kolegama niko nije rekao da neće podržati, svi su rekli da razumiju problematiku, da razumiju da se 130 miliona KM hrane baci godišnje, jer je tako ekonomski isplativije tržnim centrima, nego da na nju plate PDV od 17 odsto. Postoji veliko razumijevanje javnosti i među kolegama da je grijeh da se pored toliko gladnih u BiH toliko hrane baca”, kaže Magazinović, dodajući da zakon omogućuje da hrana lakše dođe do krajnjih korisnika.

“Sada će novac koji tim javnim kuhinjama i socijalnim ustanovama daju opštine i gradovi možda biti usmjeren na nešto drugo osim hrane. Ovo je u interesu i privrednika, koji se motivišu da ne uništavaju hranu nego da je daju onima kojima je to potrebno. Ovo nije politički, već ljudski zakon”, dodao je Magazinović.

Uz prijedlog SDP-a stala je i Naša stranka. Predrag Kojović, poslanik ove partije, kaže da su se svi oni koji su do sada htjeli da doniraju hranu odvraćali od te ideje kada su bili upoznati da za tako nešto moraju platiti desetine miliona KM.

“To je jedna potpuno apsurdna stvar. Doveli smo velike lance koji vrše distribuciju hrane u situaciju da radije bace tu hranu, nego da je doniraju jer nemaju novac da plate PDV na donaciju koju žele da učine. To je nehumana stvar. Nadam se da će Predstavnički dom podržati inicijativu da se taj PDV ukine”, naveo je Kojović.

Potpisnik Prijedloga dopuna Zakona o PDV-u je i Nenad Grković, poslanik u Klubu SDS-PDP-Lista za pravdu i red. On za “Nezavisne novine” ističe da, iako mnogi smatraju da ove izmjene djeluju populistički, ovo zakonsko rješenje je neophodno, pogotovo u kriznoj situaciji kakva je, ne samo u BiH, već i svijetu.

“Ovakvi prijedlozi imaće našu podršku bez obzira na to ko bude predlagač. Zaista se može reći da je ovo pomoć gladnima, a takvih je kod nas zaista mnogo. Suludo je da se ispravna hrana baca”, naglasio je Grković.

Njegova koleginica iz poslaničkog kluba Mira Pekić (PDP) dodaje da je ukidanje PDV-a na doniranu hranu opravdano i potrebno, te da je ovaj prijedlog trebalo ranije da dođe od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Uprava raspolaže informacijama o iznosu donirane hrane i koliko se PDV-a plati na takvu hranu”, poručila je Pekićeva. Da je prijedlog da se ukine porez na doniranu hranu dobar, saglasan je i Milan Petković, poslanik Srpskog kluba u PD PS BiH (Ujedinjena Srpska).

“Moramo takođe vidjeti kakvo je mišljenje ekonomista i stručnjaka iz te oblasti, uključujući Ministarstvo finansija BiH, pa da vidimo da li to utiče ili može uticati na stavke iz budžeta. U svakom slučaju, dobra je inicijativa i nema logike da se plaća PDV na doniranu hranu”, rekao je Petković.

Iz UIO BiH su nedavno za “Nezavisne novine” kazali da će, ukoliko bude usvojeno ovo zakonsko rješenje, pripremiti i podzakonski akt kojim će poreski obveznici biti detaljno informisani o načinu njegovog sprovođenja.

S druge strane, iz javnih kuhinja su istakli da bi ukidanje poreza na doniranu hranu omogućilo da ova socijalna udruženja ubuduće imaju osnov da od tržnih centara traže hranu koju ti objekti namjeravaju da bace.

Nezavisne

Nastavi čitati

Uncategorized

Koliko novčanih kazni zastari godišnje

U BiH godišnje u prosjeku zastari oko šest miliona KM novčanih kazni koje su izrečene zbog saobraćajnih prekršaja, pa će Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici raspravljati o primjeni kaznenih odredbi.

Najveći dužnik je krajem 2022. godine dugovao više od 270.000 KM, a dug najvećih 20 dužnika iznosio je blizu 1,5 milion KM, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Podaci istraživanja pokazuju da se u praksi događa da pojedinci, koji imaju najveći dug, uspijevaju da dokažu da nisu u mogućnosti da ga plate, jer formalno-pravno nemaju stalne prihode, nisu zaposleni, ne posjeduju imovinu, voze tuđi automobil, a u isto vrijeme prave nove prekršaje.

Iz parlamenta BiH su naveli da je i tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu, u kojoj je poginula mlada doktorica, izazvalo lice koje je upravljalo vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne u visini 2.000 KM zbog saobraćajnih prekršaja, a nisu plaćene.

Nezavisne

Nastavi čitati

Uncategorized

Niz zamjerki revizora: U Đokićevom ministarstvu potrošili 100.000 KM na PUTOVANJA BEZ PUTNIH NALOGA

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske u prošloj godini nije izdavalo i popunjavalo putne naloge za službena vozila, niti je obavljan mjesečni obračun pređenih kilometara i utrošenog goriva po službenom vozilu.

Navodi se ovo u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji za prošlu godinu koja je ovom Ministarstvu, na čijem čelu se nalazi Petar Đokić, dala mišljenje sa rezervom.

Revizori su upozorili da Đokićevo Ministarstvo nije pratilo potrošnju goriva za službena vozila jer niko nije obavljao obračun pređenih kilometara i utrošenog goriva po službenom vozilu, niti je uspostavljena evidencija o troškovima tekućeg održavanja po motornom vozilu i zalihama i zamjeni auto-guma.

Ugovori o djelu

U izvještaju se navodi da je ovo ministarstvo za službena putovanja prošle godine potrošilo oko 100.000 KM.

Naime, kako je objašnjeno, za smještaj, hranu i ostalu rashode na službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu potrošeno je 24.550 KM, a na gorivo je otišlo dodatnih 57.959 KM. Pored toga, ministarstvo je potrošilo i dodatnih 16.711 KM za dnevnice za službena putovanja u zemlji i inostranstvu.

Za naknade za prevoz na posao i sa posla potrošeno je 19.511 KM, dok je za bruto naknade za posebne rezultate u radu izdvojeno 20.983 KM.

I Đokićevo ministarstvo je, kao i brojna druga ministarstva, javne institucije i ustanove, zaključilo ugovore o djelu sa nekoliko osoba iako poslovi za koje su angažovani potpadaju pod redovne aktivnosti i trebali su da ih obave službenici koji su već zaposleni u tom ministarstvu.

– Ugovori o djelu su zaključeni sa tri osobe za poslove koji predstavljaju redovnu, osnovnu djelatnost ministarstva i koji su sistematizovani – upozorili su revizori.

Pojasnili su da su ugovori zaključeni za poslove posredničkih, stručnih i konsultantskih usluga, ali i za posao vozača ministra.

Koncesione naknade

Ti poslovi su, navodi se u izvještaju, trajali u kontinuitetu godinu dana i više, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Za ugovore o djelu potrošeno je ukupno 106.837 KM, što u principu znači da je novac bespotrebno potrošen jer su te poslove trebale da obave osobe koje već rade u ministarstvu.

Revizori su upozorili i da resor za rudarstvo i geologiju u svojim pomoćnim evidencijama nije iskazao naplaćene jednokratne koncesione naknade u 2022. godini u iznosu od 822.260 KM.

– Takođe, evidencije pomenutog resora nisu usaglašene sa dostavljenim izvještajima o uplatama od strane Ministarstva finansija RS za iznos od 628.458 KM, koji se odnosi na uplate po prinudnoj naplati i zaključenim reprogramima sa Poreskom upravom RS, a koje nisu identifikovane od strane ministarstva – navode revizori.

Dodaju da pojedini koncesionari nisu počeli sa obavljanjem koncesione djelatnosti u ugovorenom roku (nisu urađeni projekti, pribavljene potrebne saglasnosti, aneksirani ugovori i dostavljene bankarske garancije, izgrađeni objekti i dr.) i nisu redovno plaćali koncesionu naknadu za 2022. godinu.

Sporovi

U Obrazloženjima uz finansijske izvještaje objelodanjene su informacije o sporovima vođenim protiv Đokićevog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Kako se navodi u revizorskom izvještaju, u toku 2022. godine vođeno je oko 30 sporova protiv Vlade i tog ministarstva, a okončano je 14 sporova.

Revizori ističu da procijenjena vrijednost potencijalnih obaveza po osnovu četiri spora iznosi oko 11 miliona KM, a odnosi se na sporove koje vode preduzeća „Kaolin” Bratunac protiv Vlade Srpske radi naknade štete zbog raskida ugovora o koncesiji (8.640.843 KM), “Drina hydro energy” Ugljevik protiv Vlade radi naknade štete zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju MHE (2.193.654 KM), “Guber” Srebrenica protiv Vlade – Ministarstva, Komisije za koncesije Republike Srpske i “Argentum 09” Srebrenica radi utvrđivanja ništavnosti Ugovora o koncesiji (50.000 KM) i “Guber” Srebrenica protiv Vlade – Ministarstva i Komisije za koncesije Republike Srpske radi zaključenja Ugovora o koncesiji (50.000 KM).

Pored toga, ministarstvo je prošle godine potrošilo 491.097 KM za pravne i administrativne usluge, koje se najvećim dijelom odnose na troškove u arbitražnom postupku pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu u predmetu „Viadukt” d.o.o. Portorož u iznosu od 485.197 KM.

– Prema obrazloženju datom za potrebe revizije, 2016. godine pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) pokrenut je arbitražni postupak protiv BiH od strane „Viadukt” d.o.o. Portorož i njegovih vlasnika u vezi Ugovora o koncesiji za izgradnju Hidroenergetskog sistema na Vrbasu iz 2004. godine, zaključenog između Vlade Republike Srpske i Preduzeća za projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje „HES Vrbas” a.d. Krupa na Vrbasu bb Banjaluka, kojeg sačinjavaju akcionari „Građevinar” Kraljevo i „Viadukt” d.o.o. Portorož – navodi se u izvještaju revizora.

Arbitraža

S obzirom da se predmet spora odnosio na Republiku Srpsku, kako se dodaje, Vlada Republike Srpske je 2017. godine sa Savjetom ministara zaključila Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s navedenim arbitražnim postupkom.

Navedenim sporazumom, Vlada Republike Srpske je preuzela obavezu da u slučaju nepovoljne arbitražne odluke isplati dosuđeni iznos tužiocima, kao i sve troškove vođenja arbitražnog postupka, uključujući administrativne troškove i takse, troškove Arbitražnog tribunala, troškove advokata, pravnih i finansijskih savjetnika, i drugih eksperata i konsultanata.

U aprilu 2022. godine Arbitražni tribunal donio je odluku kojom je u najvećem dijelu usvojio tužbeni zahtjev tužilaca, te obavezao BiH na plaćanje oko 90 miliona KM.

Vlada Republike Srpske je, u avgustu 2022. godine podnijela Zahtjev za poništenje i Zahtjev za odlaganje izvršenja arbitražne odluke/presude u navedenom predmetu.

Arbitražni komitet je u decembru 2022. godine donio odluku kojom je usvojen Zahtjev za odlaganje izvršenja arbitražne odluke dok se ne odluči po podnesenom Zahtjevu za poništenje.

MIJENJAČ ZA AUTO OD 17.000 KM

Ministarstvo energetike i rudarstva je prošle godine kupilo automobil „škoda superb style“ vrijedan 99.990 KM, pa je tako na kraju godine raspolagalo sa ukupno pet službenih vozila.

Zanimljivo je da je za zamjenu mjenjača kod jednog službenog vozila ministarstvo prošle godine iskeširalo čak 17.316 KM, na šta su primjedbu imali i revizori.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno