Connect with us

Politika

Glavna karakteristika novog saziva NSRS je da je nastao nakon pokradenih izbora

Popredsjednik PDP i narodni poslanik Igor Crnadak rekao je da će glavna karakteristika novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske biti da je to saziv koji je nastao “nakon izbora na kojima je pokradena volja građana Republike Srpske”.

Crnadak kaže da je ovo prvi put da o tome nisu govorili samo pojedinci i političke partije, nego i institucije.

“PDP će svuda, u NSRS, širom Republike Srpske, BiH, i svugdje u svijetu gdje budemo imali priliku ove četiri godine, govoriti o sramnom izvještaju na 22 strane Glavnog centra za brojanje CIK-a i o desetinama sramnih načina na koje su izbori, posebno oni za nivo predsjednika Republike, pokradeni”, rekao je Crnadak nakon današnjeg skupštinskog sastanka predstavnika političkih stranaka koje participiraju u novom sazivu Narodne skupštine.

Crnadak kaže da je PDP na sastanku bio protiv toga da Narodna skupština zadrži četiri potpredsjednika:

“Četvrti potpredsjednik je ranije uveden samo da bi se „namirila“ Ujedinjena Srpska. Predložili smo da NSRS ponovo ima tri potpredsjednika, ali vladajuća većina je to odbila i pokazala da je ne interesuje čak ni simbolično smanjenje troškova i da ne žele da pošalju poruku da se u ovoj krizi treba štediti i smanjivati nepotrebne troškove”, naveo je Crnadak.

Crnadak je takođe predložio da sve stranke koje djeluju u novom sazivu NSRS da osude fizički napad na narodnog poslanika Nebojšu Vukanovića.

“To je civilizacijski stav, jer svako od 83 poslanika mora u svakom dijelu Republike i u svakom momentu biti zaštićen od ovakvih napada. Nažalost, samo SDS, PDP i Lista za pravdu i red su podržale ovaj prijedlog, a druge stranke su odbijanjem osude nasilja pokazale da će se njihov primitivizam, arogancija, drskost i bahatost nastaviti i u narednom mandatu”, istakao je Crnadak.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, Crnadak je rekao da PDP nije imao nikakve ozbiljne kontakte po tom pitanju.

“Međutim, mi bismo eventualno razgovarali samo sa onima koji su spremni da idemo u proces mijenjanja Izbornog zakona, i to odmah, u prvim mjesecima nove vlasti, a da bi se uveo video nadzor na biračkim mjestima, skeneri glasačkih listića i da bi se onemogućilo da volja naroda ikada više bude ovako brutalno pokradena kao ove godine”, poručio je Crnadak.

Politika

“Rezultat medijske i političke kampanje PROTIV NJEGA” Dodik o ATENTATU na Trampa, dotakao se i SVOJE BEZBJEDNOSTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa rezultat medijske i svake druge političke kampanje protiv jednog čovjeka.

Dodik je rekao da takva kampanja satanizuje i pokušava predstaviti čovjeka protiv kojeg se vodi kao opšte zlo koje treba skloniti, što je u Trampovom slučaju i dovelo do atentata na njega.

– Očigledno je da je Amerika podijeljeno društvo. Ipak, ona je još moćna i jaka zemlja i neki smatraju da dosadašnju dominaciju treba da zadrže i pokušavaju da upravljaju drugim zemljama. Svjesni su da se svijet mijenja i da se unipolarni svijet zamjenjuje sa više centara moći – rekao je Dodik.

On je dodao da napad na Trampa treba osuditi, te je bivšem predsjedniku poželio da pobijedi na izborima jer je očigledno da njegova politička platforma i program sigurno doprinose tome da se svijet osjeća sigurnim.

– Treba vjerovati u sposobnost Amerike da održi stabilno društvo. Mislim da je to nešto što će se i desiti – rekao je Dodik.

On je podsjetio da SAD za vrijeme Trampovog predsjedničkog mandata nisu započele nijedan novi rat, što govori o tome kakvo je njegovo opredjeljenje, a da demokratska administracija koja je na vlasti gotovo svakodnevno otvara neke nove sukobe.

Predsjednik Srpske smatra da će Amerika jednog dana morati da se pomiri sa novom ulogom da ne može biti dežurni policajac, ali je primijetio da će na tom putu mnogi stradati, a neki će imati neugodnosti kao što ih imaju u Srpskoj.

– Ipak, to da zadržimo i sačuvamo ono što Republika Srpske jeste i što želimo da bude, jeste vrednije od ličnog komoditeta bilo koga od nas – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je prilikom kandidature znao da neće biti lako, bez obzira na uvriježeno mišljenje u narodu o političarima da su “ovakvi ili onakvi”.

– Ako želite da budete narodni političar i radite u interesu naroda i branite ono što je naciionalna ili narodna stečevina, da nikada ne zaboravite ljude koji su stradali za Srpsku, onda morate da računate da imate i neprijatelje. Mislim da Republika Srpska ima značajne i jake neprijatelje – zaključio je Dodik.

“Osjećam se bezbjedno u Srpskoj”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u Srpskoj osjeća veoma bezbjedno.

Dodik je pojasnio da tome u prilog ide smanjenje opšteg kriminaliteta i povećanje stepena otkrivenosti, kao i da sve to govori da se radi i operativno i preventivno, što svakome u Republici Srpskoj daje sigurnost.

Na pitanje koliko su opasne izjave iz Sarajeva koje najčešće dolaze od ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, Dodik je odgovorio da ne želi da luzerima daje na značaju.

– Kad god pomenem tako neke luzere kao što su ti likovi, oni dobijaju na značaju. Ne zato što sam ja nešto važan, već što je na sceni opšta medijska hajka iz Federacije na nas, posebne na mene. Sve ono što sam ikada rekao o njima, uvijek mogu ponoviti – zaključio je Dodik.

 

Nastavi čitati

Politika

SKANDAL: Za Miru Lazovića ubistva Srba su MALA GREŠKICA?! (VIDEO)

Nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović nazvao je ubistva Srba “malom greškicom” u borbi Armije RBiH za odbranu.

On je za “Face TV”, govoreći o Srebrenici, priznao da je i Armija BiH činila zločine nad Srbima, navodeći primjer u Kazanima.

Lazović je potom rekao da je slučaj u Kazanima “mala greškica” koja ne smije da “degradira časnu borbu Armije RBiH u odbrani BiH”.

Podsjećamo, zločin na Kazanima označava ubistva Srba od sredine 1992. do oktobra 1993. godine čija tijela su potom bacana u jamu Kazani.

Ubistva Srba su vršili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Broj ubijenih Srba na tom mjestu nikada nije zvanično utvrđen, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Politika

CIK BiH USVOJIO ODLUKU Vuković dobio mandat delegata u Domu naroda BiH umjesto Novaković Bursać

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas da je Nenad Vuković iz PDP delegate u Domu naroda BiH iz Republike Srpske.

Na hitnoj sjednici CIK BiH jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

To znači da je izmjenjena odluka iz januara 2023. godine gdje je stajalo da je srpski član Snježana Novaković Bursać, zamijenjeno sa Nenadom Vukovićem.

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić rekla je da će nakon današnje usvojene odluke ona biti proslijeđena službenim glasnicima u BiH, te će biti objavljena na službenim stranicama CIK BiH, a nakon čega će materijal o dodjeli mandata biti uručen Vukoviću i proslijeđen u Dom narod BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno