Connect with us

Politika

OTKRIVAMO KO SU BUDUĆI MINISTRI: Rajčević, Pašalić, Ćorić odlaze sa funkcija

Četiri aktuelna ministra zadržaće svoje resore i novom kabinetu Radovana Viškovića, dva ministra će na čelo drugih resora, a u novoj Vladi Srpske sjediće deset novih imena

Prema našim izvorima bliskim aktuelnom i budućem premijeru RS, u istim foteljama će ostati ministri finansija Zora Vidović, energetike i rudarstva Petar Đokić, prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

“Dosadašnji ministar pravde Anton Kasipović sa te funkcije će preći, odnosno vratiti se na čelo ministarstva prosvjete i kulture kojim je rukovodio od 2006. do 2014. godine, dok će se ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić preseliti na čelo ministarstva porodice, omladine i sporta”, tvrdi naš izvor.

On dodaje da je tačno ono što su već objavili medij da će novi ministar unutrašnjih poslova biti sadašnji generani sekretar Vlade Siniša Karan, a novi ministar pravde trenutni potpredsjednik dobojske skupštine Miloš Bukejlović.

“Lider Demosa Nedeljko Čubrilović vratiće se na čelo ministarstva saobraćaja i veza kojim je rukovodio od 2006. do 2014. godine. Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće sadašnji pomoćnik ministra Goran Bursać, novi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo umjesto Srđana Rajčevića biće profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir. Vjekoslav Petričević se bori da ostane član Vlade, ali najvjerovatnije da će novi ministar privrede i preduzetništva biti Diko Cvjetinović iz NPS-a”, kaže naš izvor.

On dodaje da bi novi ministar uprave i lokalne samouprave mogao da bude Denis Šulić, ističući da nije isključeno da Senka Jujić ostane u fotelji, a da Šulić i u naredne četiri godine ostane u fotelji potpredsjednika NSRS.

Kada je riječ o preostalim ministarstvima, nastavlja naš izvor, ministar zdravlja i socijalne zaštite biće iz SNSD-a, dok se za funkcije ministara trgovine i turizma, te rada i boračko-invalidske zaštite vodi trka između SP-a, NPS-a i Ujedinjene Srpske.

“Ministar rada i boračko-invalidske zaštite sasvim sigurno će biti Srbin, a aspiracije da zasjedne u tu fotelju ima Kostadin Vasić iz US. U tom slučaju ministri zdravlja i socijalne zaštite, te trgovine i turizma moraju da budu Hrvat i Bošnjak. Ako Senka Jujić ostane ministarka uprave i lokalne samouprave, onda će ministar trgovine i turizma najvjerovatnije biti iz SP-a”, objašnjava naš izvor.

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno