Connect with us

Banjaluka

Godina velikog jubileja: Banjalučka pivara obilježila 150 godina postojanja

Svečanom akademijom i zabavnim programom Banjalučka pivara obilježila je veliki jubilej – 150 godina postojanja.

Obilježavanju u Banskom dvoru prisustvovao je i gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, koji je u ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitao jedan od najvećih jubileja koji je obilježen u našem gradu.

-Banjalučka pivara sa svojom istorijom dugom vijek i po dio je istorije, ali i identita našeg grada. Banjalučka pivara je dokaz postojanja preduzetničkog duha na ovim prostorima, koji je opstao uprkos izazovnim vremenima, ratovima i drugim nedaćama . Ovaj jubilej zapravo nam daje entuzijazam za neke nove ciljeve – da brend Banjalučke pivare i Nektar piva dodatno jačamo – poručio je gradonačelnik.

Istakavši da Grad Banja Luka ima odličnu saradnju sa Banjalučkom pivarom, Stanivuković je rekao da Grad zajedno sa rukovodstvom ove kompanije ima velike planove kada je riječ o uređenju Trapista, gdje je Pivara i smještena.

– Obnovili smo stari most u Trapistima, jer je to ujedno i najstariji most u gradu. Osim toga plan je da na ovom prostoru napravimo novu pivnicu sa parkovima, zelenim oazama i drugim sadržajima, ali i da staru Hidrocentralu, u kojoj je zasijala prva sijalica pretvorimo u muzej. Na ovaj način želimo oživjeti ovaj prostor za koji se vezuje značajna istorija našeg grada – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik Banja Luke je rukovodstvu kompanije poželio mnogo uspjeha u daljem radu uz poruku da teže da svakog dana unapređuju poslovanje i jačaju ovaj svojevrsni banjalučki brend.

Obrativši se prisutnima, generalni direktor, Ilija Šetka govorio je o značaju Banjalučke pivare kako za  Banjaluku, tako i za region i šire.

„Ovo je izuzetno veliki jubilej i zaista sam srećan što su s nama prijatelji iz cijelog svijeta. Tu su ljudi iz Italije, Švedske, Australije, Amerike… ali i iz našeg regiona, naravno. Danas je Banjalučka pivara najveća nezavisna pivara na cijelom Balkanu, a Nektar pivo je najbrže rastući izvozni brend i najbolji ambasador Republike Srpske i BiH širom regiona i cijelog sveta“, rekao je Šetka.

Podsjećamo, Banjalučka pivara nastala je prije 150 godina, vrijednim radom monaha Trapista iz samostana „Marija Zvijezda“. Njen osnivač bio je Franz Pfaner,  koji je uz pomoć ostalih monaha pokrenuo pivaru, ali i proizvodnju čuvenog trapist sira te jednu od prvih elektrana u Evropi.

Banjaluka

Vodovod: Sutra radovi u banjalučkom naselju Borik

– Sutra će zbog izvođenja radova na cjevovodu u Bulevaru vojvode Petra Bojovića doći do poremećaja u vodosnabdijevanju, navode iz “Vodovoda”.

“Zbog radova u periodu od osam do 18 časova može doći do  pritiska u mreži i poremećaja u vodosnabdijevanju potrošača u naselju Borik”, ističu iz “Vodovoda”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Djevojčica iz Banjaluke anđeoskim glasom rasplakala publiku u Srbiji (VIDEO)

O nastupu osmogodišnje Marije Nagraisalović iz Banjaluke od sinoć priča cijeli region.

Nastupila je na Svečanoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i svojim anđeoskim glasom i ljepotom zasjenila sve prisutne. Dok je, sva u bijelom, pjevala pjesmu “Ne dam” nema kome suze nisu potekle. Na kraju izvođenja numere svi ustali i poklonili joj se. Uz bis je vraćena još jednom na scenu, piše Telegraf.

Pred Marijom je svijetla budućnost, a pjesma koju je otpjevala ima jaku poruku za cijeli svijet.

“Svetinja nam je sloboda, uzalud nas ratom plaše”. Veliki aplauz i nakon od srca dobila je i od Bratislava Gašića, ministra unutršnjih poslova Srbije.

 

Svečana akademija u Banjaluci

Ova talentovana djevojčica nastupala je na Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske. Nakon izvođenja pjesme “Ne dam” pobrala je simpatije publike i gledalaca.

Svake godine tokom obilježavanja Dana Republike Srpske izdvoje se neki segmenti kao zaista posebni, tako je bilo i ove godine. Marija je nevjerovatno velikom energijom i hrabrošću izvela jednu takođe veliku pjesmu, ili bolje reći – pjesmu s velikom porukom.

Marija i njena nastavnica Maja Manojlović rekle su ranije za RTRS da će tekst pjesme ostati zauvijek aktuelan. Manojlovićeva je rekla da su riječi ove pjesme velike.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ UPOZORAVA: Banja Luka 67 dana bez sjednice Skupštine, na čekanju važne odluke za Grad

-Danas brojimo 67. dan kako se rukovodstvo Skupštine nije udostojilo da zakaže sjednicu i rješava bitna pitanja koja su na dnevnom redu. Naše strpljenje nestaje, ne zbog naših slabosti već zbog naše odgovornosti, poručio je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

– Ukoliko se redovna sjednica ne održi u junu bićemo primorani da sve vidove demokratske borbe iskoristimo i podignemo na maksimum, upozorio je Stanivuković.

Podsjećamo, gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković prije šest dana predao je inicijativu za održavanje sjednice Skupštine grada.

Tom prilikom, Stanivuković je predsjedniku Skupštine grada i odbornicima skupštinske većine poručio da će, ukoliko se naredno zasjedanje ne održi u roku od 15 dana, biti prinuđen na neke druge korake.

Napomenuo je da je Poslovnik Skupštine Grada propisao da minimalno bude održana jedna sjednica u dva mjeseca, ali da u zadnja dva mjeseca nije održana nijedna.

Stanivuković je pitao predsjednika Skupštine Grada zašto nije zakazao sjednicu i upozorio da rukovodstvo uredno prima plate, a odbornici naknadu bez održane sjednice u protekla dva mjeseca.

Još jednom ja naglasio da je gradska administracija pripremila brojne značajne odluke za sjednicu, te da su zbog neodržavanja zasjedanja ugroženi prihodi Grada, dovedeno u pitanje funkcionisanja Gradskog olimpijskog bazena i Akvane, te da su stavljene na čekanje odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, neradnoj nedjelji, završetak škole u Adi, izgradnja saobraćajnica u Česmi i Priječanima, regulacioni planovi i mnoga važna pitanja za Grad.

 

Nastavi čitati

Aktuleno