Connect with us

Društvo

GORIVO U BANJALUCI skuplje nego u Zagrebu

Na većini benzinskih pumpi u Banjaluci dizel je juče bio skuplji nego u Zagrebu i ostatku Hrvatske, gdje je standard dosta veći nego kod nas.

Naime, Vlada Hrvatske, na telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak, odredila je da maksimalna cijena eurodizela u toj zemlji od juče može biti 11,59 kuna (tri marke) za litar.

Ova vrsta goriva juče je, prema aplikaciji o cijenama, na većini benzinskih pumpi u Banjaluci koštala 3,04, pa i znatno više, a samo na nekoliko njih cijena je bila 2,99 po litru. U okolnim banjalučkim naseljima, na pojedinim lokacijama, cijena dizela prelazila je i 3,20 KM.

Sarajlije su na svega dvije pumpe u ovom gradu dizel mogle da toče po cijeni od 2,91 po litru, a na svim ostalim je iznos bio iznad tri marke, dok je na pojedinim mjestima bio i iznad 3,20 KM.

Maksimalna cijena eurosupera 95 od juče u Hrvatskoj iznosi 10,60 kuna (2,74 marke), dok je kod nas ova vrsta goriva jeftinija na većini pumpi.

U Banjaluci, naime, košta od 2,60, mada ponegdje i do 2,80 KM po litru, a u Sarajevu od 2,60 pa naviše.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, ističe da je gorivo jedan od najvećih uzročnika poskupljenja ostalih proizvoda.

On podsjeća da nije prošla inicijativa za ukidanje akciza na gorivo i polaže nadu u novoformiranu vlast.

“Nadamo se da će formiranjem nove vlasti ponovo biti razmatrano ukidanje akciza, kako bi životni standard bio prihvatljiviji za naše građane”, rekao je Srdić za “Nezavisne novine”.

Sreća je, dodaje, da građani putem aplikacija mogu da prate gdje mogu da kupe najjeftinije gorivo, ali, pritom, ukazuje na nelogičnosti na tržištu.

“Mi imamo situaciju da je nafta nedavno bila 83 dolara za barel, a imali smo cijenu dizela od 3,08 ili 3,10. A prošle godine, kada je barel koštao 83 dolara, kod nas je gorivo koštalo 2,50 KM. Dakle, nešto se tu jako čudno dešava. U suštini, treba ići ponovo sa onom inicijativom za ukidanje akciza, to bi riješilo problem”, naglasio je Srdić.

S druge strane, iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske podsjećaju da su, u skladu sa kretanjima cijene nafte na svjetskom tržištu u proteklom periodu, i cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u proteklih nekoliko dana u padu.

Kako ističu iz ovog ministarstva, i prema najavama predstavnika privrednih subjekata iz ovog sektora, ovakav trend biće nastavljen i u narednih nekoliko dana, u skladu sa dinamikom potrošnje prethodno nabavljenih zaliha.

Podsjećaju da je Vlada Republike Srpske u aprilu prošle godine donijela Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Kako dodaju, nabavna cijena proizvoda, u ovom slučaju dizela, svakako zavisi i od veličine tržišta i uslova po kojima malo tržište kakvo je tržište Republike Srpske i BiH ostvaruje mogućnost nabavke robe.

“To svakako utiče i na nabavne cijene koje trgovci iz Hrvatske, kao mnogo većeg tržišta, ostvaruju”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Društvo

Tik-tok izazovi: Djeca istrčavaju pred vozila i gutaju kapsule

Tik-tok izazovi ili sinonim za nevjerovatne poduhvate, često opasne po život, postali su nažalost interesantni i našim tinejdžerima, iako je smrtnih slučajeva bilo i u Srbiji. Psiholozi imaju svoja objašnjenja, roditelji strepe, a reporter RTS-a zabilježio je njihov odgovor na to.

Plavi kit, Momo, cimet izazov, nestanak na 72 sata, petoparac, izazov gutanja kapsula, samo su neki od opasnih izazova na društvenim mrežama u kojima učestvuju djeca.

Najnoviji je takozvani car spotting izazov. Nije, ipak, ovo jedini Tik-tok izazov koji ugrožava bezbjednost u saobraćaju – 2018. godine aktuelan je bio “kiki”, izazov da mladi izađu iz automobila u pokretu i igraju uz pjesmu poznatog američkog repera.

“Jedan od izazova je i da učenik osnovne škole leži na pješačkom prelazu i sačeka da se automobil približi u toj mjeri, da samo skoči i pretrči ulicu. To se odvija u večernjim satima, tako da vozač treba da bude ekstremno obazriv, jer ne očekuju da će neko iskočiti”, ukazuje edukatorka za bezbjednost djece na internetu Katarina Jonev Ćirković.

Smrtni slučajevi

Prije dvije godine, zbog prihvatanja Tik-tok izazova, preminula je desetogodišnja djevojčica u Italiji, koja je učestvovala u takozvanom izazovu onesvešćivanja. Smrtnih slučajeva bilo je i u Srbiji, kada je iste godine dječak pronađen mrtav u Rakovici.

“Djeca su podložna Tik-tok izazovima, jer još nemaju razvijen prefrontalni korteks, neophodan za dobro rasuđivanje, promišljanje rizika i posljedica”, objašnjava psiholog Leo Ivanišević.

Ističe i da djeca pogrešno tumače norme, jer kada vide da “svi” nešto rade onda to mora da je normalno.

Razgovor bez panike

Ovu društvenu mrežu koristi oko 830 miliona ljudi, od kojih je čak 27 odsto mlađe od 18 godina i nije nemoguće da su među njima najmlađi članovi naših porodica. Ako primijetimo njihovo učestvovanje u izazovima, savjet stručnjaka je da bez panike prvo razgovaramo.

“Ako mislite da je djetetu neprijatno da priča o sebi, pitajte ga šta rade drugari. Napravite dogovor sa njim da možete da mu provjeravate socijalne mreže i da mu budete prijatelji na tim mrežama. Kroz otvorena pitanja mu sprovodite korake da može samo da zaključi da izazovi i lajkovi nisu vrijedni da rizikuje život i zdravlje”, priča Ivanišević.

Vještačka inteligencija i Tik-tok

Iako je prema zvaničnom “kodeksu” zabranjeno da djeca mlađa od 13 godina imaju Tik-tok nalog, mnogi lažiraju godinu svog rođenja.

Jedno od rješenja, koje je pred Kongresom u Americi predstavio direktor Šou Ži Ču, jeste da će vještačka inteligencija moći da provjeri kada korisnici krše ovo pravilo.

Kako će sve to izgledati znaće se kada Tik-tok najavljeno sprovede u djelo. Ipak, to otvara novi problem – ugrožavanje privatnosti.

Nastavi čitati

Društvo

“Studenti ništa ne trpe”: Tvrde s Pravnog fakulteta nakon suspenzije asistenta zbog afere

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Suspenzijom višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, studenti ništa ne trpe, poručili su sa ove visokoškolske ustanove u Banjaluci.

Asistent je ionako bio na bolovanju, nije držao ni nastavu prethodnih dva mjeseca rekao je za Srpskainfo prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Zoran Vasiljević.

Ovaj asistent suspendovan je juče sa posla zbog eksplicitnog snimka koji se pojavio u javnosti. Jović je, kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta, bio viši asistent na predmetu pravno-intelektualne svojine.

Vasiljević uvjerava i da asistenti trenutno nemaju posla, jer je u toku period ispita, koje drže profesori. A, ko će od oktobra voditi vježbe, još je, kaže, rano za reći.

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin juče je donio rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, te postupak pred Etičkim komitetom.

Kako je saopšteno u prijedlogu dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerzitetu u Banjaluci.

Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Društvo

Počeo Teatar fest „Petar Kočić“, savjetnica Šukalo na svečanom otvaranju

Besjedom scenaristkinje i književnice, Milene Marković sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sveačno otvoren XXV Teatar fest „Petar Kočić“.

Ona se obratila publici citirajući riječi velikog Petra Kočića: „Evo mene večeras, pred vama stojim, četrdeset gradi budala. U meni ima milion srca, milion jezika, a svima nama, nezarobljenim robovima, kod kuće – bez kuće, kod zemlje – bez zemlje, kod postojbine – bez postojbine, ostaje da potrpimo. U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovlažna gospodo, da proglasim XXV Teatar fest ‘Petar Kočić’ otvorenim“.

Svečanom otvaranju u ime Grada prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen već danas, 6. juna i trajaće narednih pet dana.

Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autora Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika autora Ane Tasić. Promocije počinju u 18.00 časova na Sceni „Petar Kočić“.

Grad je podržao Tetar fest „Petar Kočić“ putem Kalendara kulturnih manifestacija za 2023. godinu.
Nastavi čitati

Aktuleno