Connect with us

Društvo

SVE OČI i vlasti i opozicije uprte u Sud BiH

Odluka Centralne izborne komisije da “nevažeći listić”, zahvaljujući kojem je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ipak prizna kao važeći, očekivano, posvađala je vlast i opoziciju u Republici Srpskoj, koji su od Apelacionog odjeljenja Suda BiH zatražili da poništi, odnosno potvrdi odluku CIK-a.

“Pravni tim SNSD-a dostaviće Sudu BiH žalbu i krivičnu prijavu protiv pet članova CIK-a koji su priznali sporni listić za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Oni su donijeli sramnu odluku tako što su prihvatili očigledno nevažeći listić i proglasili ga važećim”, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

On je dodao da gubitnička ekipa SDA, DF, SDS i PDP pokušava da promijeni volju naroda, te da su poslanici SDS-a i Nebojše Vukanovića glasali za izvještaj u kome je navedeno da je glasački listić proglašen nevažećim.

Nakon što Sud BiH, tačnije Apelaciono odjeljenje Suda BiH zaprimi žalbu SNSD-a, u roku od 72 časa moraće odlučiti o njoj, odnosno potvrditi odluku CIK-a ili prihvatiti žalbu SNSD-a i praktično potvrditi stav Komisije da je sporni listić nevažeći.

Za razliku od SNSD-a, u opoziciji, tačnije u PDP-u koji je nakon odluke CIK-a dobio šansu da ima delegata u Domu naroda, kažu da je CIK donio jedinu moguću odluku.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da listić na kojem je označen PDP ne ispunjava niti jedan od kriterijuma kojim bi se proglasio nevažećim i da očekuje da Apelaciono odjeljenje Suda BiH odluči na isti način kao što je odlučio i CIK, dok je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, kazao da treba ispitati cijeli proces jer su se pojavile informacije da su pojedini poslanici slikali svoje listiće, što je najstrože zabranjeno.

“Pojavile su se informacije da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ima u telefonu uslikane listiće koji su navodno njegovi poslali. To je strogo zabranjeno. Imali smo pripremni sastanak Komisije koji je trajao više od tri sata. To može potvrditi predsjednik NS RS, da smo silazili u salu na lice mjesta, gdje smo vršili simulaciju glasanja”, rekao je Crnadak.

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija BiH odlučila je da je “nevažeći listić”, zahvaljujući kojem je SNSD dobio četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ipak važeći. S obzirom na to da sada dvije liste imaju po 12 glasova, odnosno jedna lista SNSD-a i druga lista PDP-a, ukoliko Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdi odluku CIK-a, biće organizovano žrebanje, koje podrazumijeva da se “iz šešira” izvuče ime delegata, tako da će sreća odlučiti da li će PDP dobiti jednog delegata u Domu naroda ili će SNSD imati četiri.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da Republika Srpska treba sama da izdaje sertifikate za izabrane predstavnike u institucijama i da ne dozvoli da bilo ko mijenja izbornu volju građana ili institucija Srpske.

“Srpska mora donijeti zakonska rješenja koja će joj to omogućiti”, kazao je Stevandić, dodajući da Srpska mora naći način da se zakonski zaštiti od ovakvih manipulacija, te da je glasački listić nevažeći jer je jasno propisano i na samom listiću kako se glasa.

On je dodao da CIK pokušava da odlučuje u ime Narodne skupštine i da poništi volju ovog zakonodavnog organa.

“Bavi se gatanjem šta je onaj ko je poništio glasački listić i iskrižao političku partiju htio time da kaže, da li je htio da glasa iako nije to uradio na predviđenom mjestu ili da ne poštuje tu političku partiju. To je tumačenje volje van realnog svijeta i ne može imati pravne konsekvence. Tumačenje nije posao CIK-a”, rekao je Stevandić.

I Spomenka Stevanović, zamjenik predsjednika DEMOS-a, rekla je da je CIK grubo prekršio Izborni zakon i Uputstvo o sprovođenju posrednih izbora, koje je sam donio.

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno