Connect with us

Društvo

GORIVO USKORO PRELAZI GRANICU OD TRI MARKE? Šta slijedi nakon toga?

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj juče su ponovo korigovane naviše te je tako ono u odnosu na ju­l skuplje za oko 45 feninga.
Stručnjaci upozoravaju da bi se ovaj rast cijena mogao i nastaviti, kao i da bi se u narednih sedam do deset dana cijena mogla približiti i magičnoj granici od tri marke, što bi predstavljao rast od čak 20 odsto u posljednjih 90 dana.

Prema riječima predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Đorđa Savića konstantan rast vrijednosti sirove nafte na globalnom tržištu i nabavnih veleprodajnih cijena naftnih derivata primorava domaće distributere da sve češće prave korekcije cijena na svojim benzinskim pumpama, u zavisnosti od toga po kojoj cijeni su uspjeli nabaviti određene količine za prodaju.

– Veleprodajne cijene naftnih derivata u luci Ploče trenutno iznose 2,7 maraka po jednom litru. Radi se o cijeni u koju je već uračunat PDV, akcize i putarina. Kada ovome dodamo i troškove prevoza i dozvoljenu maržu distributera od 25 feninga, može se i na prvu vidjeti da će se cijena goriva na našim pumpama gotovo izvjesno u nekom narednom periodu približiti granici od tri marke – istakao je za “Glas Srpske” Savić, komentarišući najnovija dešavanja na tržištu crnog zlata i nova negativna kretanja koja prave nove inflatorne pritiske.

Ukazuje i na interesantnu činjenicu da su nabavne cijene dizela mnogo više rasle od onih sirove nafte, te je tako ovaj naftni derivat u posljednja tri mjeseca pa do danas poskupio za oko 41 odsto. U junu je on koštao nešto manje od 700 dolara po jednoj toni, a krajem prošle sedmice čak 1.003, što je, kako kaže najveća cijena od novembra 2022.

– Ilustracije radi, od prvog septembra ove godine pa do danas, znači u ovih desetak dana, nabavna cijena dizela porasla je za 12 feninga, te stoga već u narednih par dana, treba očekivati da gorivo ode preko 2,9 maraka za jedan litar, ali i da je psihološki momenat približavanja cijeni od pomenute tri marke, sve izvjesniji. Gorivo u Srbiji trenutno košta 1,75, Sloveniji 1,61, Crnoj Gori 1,58, a u Hrvatskoj 1,57 evra. Kod nas je ono 1,45 evra. Vidimo da su sve zemlje u okruženje već podigle cijene, i ma kako to bolno bilo, i mi ćemo nažalost morati to uraditi, jer domaći distributeri ne mogu sebi dozvoliti da im bude ugrožena profitabilnost zbog povećanih ulaznih troškova – kaže Savić.

Kako je pojasnio, do novog rasta cijena dolazi prije svega zbog odluke Saudijske Arabije, ali i Rusije, koje su najavile da će do kraja ove godine produžiti odluku o smanjenju proizvodnje, odnosno proizvodnih kvota, a što dolazi u periodu kada je potražnja za ovim energentom na rekordno visokom godišnjem nivou.

– Da li će i u kolikoj mjeri eventualno novo povećanje kamatnih stopa od strane FED-a i ECB, koje na taj način žele suzbiti inflaciju, uticati na kretanje cijena nafte, njihovo eventualno smanjenje? Smatram da će cijene nafte i naftnih derivata, bez obzira na ove restriktivne monetarne mjere centralnih banaka, najvjerovatnije ostati visoke pa čak i dalje rasti sve dok ima velike globalne potražnje za ovim energentom. Ona je i dalje na visokom nivou, i dok je tako, nisam ni optimista kada je u pitanju kretanje cijena sirove nafte i naftnih destilata, kako u svijetu, tako i kod nas – poručio je Savić.

Sumorna predviđanja

Analitičari američke banke Goldman Saks u jednoj od svojih posljednjih analiza upozorili su da bi naftni rezovi u Rusiji i Saudijskoj Arabiji mogli dovesti do toga da cijene sirove nafte tokom naredne godine odu i preko 100 dolara za jedan barel. Ako bi se ostvarile ove sumorne slutnje i prognoze, cijena goriva bi u tom slučaju mogla ići i više od tri marke.

Društvo

ZA VIKEND OBILNE PADAVINE: Upozorenje na moguće bujične poplave u BiH

Bosnu i Hercegovinu će ovaj vikend pogoditi obilne padavine, zbog kojih je upaljeno i narandžasto upozorenje.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da obilne padavine, koje se očekuju za vikend u Republici Srpskoj, mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, kao i izlivanje oborinskih voda.

Obilna kiša, uz jače pljuskove i grmljavinu, najavljena je za danas prvo na sjeverozapadu Srpske, a poslije podne na jugu i sjeveru.

Očekuje se od 40 do 70 milimetara kiše po metru kvadratnom, na jugu Hercegovine lokalno i veća količina.

Na istoku će padati manja količina kiše, ali se očekuju udari vjetra od 60 do 70 kilometara na čas, dok će na krajnjem sjeveru duvati slab vjetar. Jaka kiša će sutra uveče zahvatiti i istočne predjele.

Kiša u svim krajevima očekuje se u nedjelju, 24. septembra, i to na istoku obilne padavine od 30 do 60 milimetara po metru kvadratnom, dok će na zapadu biti slabije.

“Zbog obilnih padavina u kratkom periodu moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava, kao i izlivanje oborinskih voda”, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U upozorenju se napominje da su zbog dugog sušnog perioda vodostaji rijeka na niskom nivou, te da će prognozirane količine padavina dovesti do njihovog porasta.

Javna ustanova “Vode Srpske” pozvala je stanovništvo, institucije i privredne subjekte na oprez, u cilju zaštite od mogućeg izlivanja bujičnih vodotoka.

I Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za subotu, 23. septembar, zbog obilnih padavina širom Bosne i Hercegovine.

“Preduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama”, saopšteno je iz FHMZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

POVRATNICI U SRPSKA SELA 30 GODINA ČEKAJU STRUJU! Zimi nema ni mobilne mreže, a do njih vodi samo makadam

I tamo gdje ima struje, nestane čim zaduva vjetar

Srpski povratnici u selima Trubar, Boboljusci, Veliko i Malo Očijevo, Veliki i Mali Cvjetnić, koja su prije rata pripadala Drvaru, a danas Bihaću, punih 28 godina čekaju struju, kao i Srbi u grahovskom selu Tiškovac, ali i u tako teškim uslovima vode borbu za vjekovna ognjišta.

Stevo Rokvić iz sela Trubar izjavio je da su u tom selu 22 srpska domaćinstva.

“Zimi je malo onih koji se usude boraviti u Trubaru jer nema ni mreže za mobilnu telefoniju, dok im makadamski put koji vodi u selo uništavaju kamioni koji prevoze trupce”, rekao je Rokvić.

U selu Tiškovac, koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom, a teritorijalno pripada Bosanskom Grahovu, živi i jedno dijete.

Ovaj školarac iz porodice Vladušić svakodnevno u školu u Bosansko Grahovo u jednom pravcu putuje makadamskim putem 17 kilometara.

U drvarskim selima prema Glamoču, u Bunčevcu i Prekaji struje nestane kad duva vjetar, a mještani napominju da se događa da i nekoliko dana budu u mraku.

(Srna)

Nastavi čitati

Društvo

KO I KAKO ODLUČUJE O INTERESIMA NAŠE DJECE? Ministarstvo pravde pojasnilo SPORNE STAVKE novog Porodičnog zakona

Novi Porodični zakon RS, koji je stupio na snagu početkom septembra, izazvao je mnogo polemike, pa čak i bijes među roditeljima.

Iz Ministarstva pravde RS poručuju da nema razloga za strah i da većina stavki u zakonu nisu nove, a pojedine se primjenjuju već 40 godina.

Udruženje “Roditelji za prava djece” prošle nedjelje poslalo je otvoreno pismo žaleći se na nekoliko članova novog zakona (Član 102. i 119.), a najviše zbog straha od “prevelike” uloge Centra za socijalni rad RS u uređenju odnosa roditelja i djece.

Ono što roditeljima “bode oči” u zakonu jesu odredbe koje se odnose na odlučivanje u slučaju nesaglasnosti između roditelja, tj. načini izuzimanja djeteta iz porodice bez odluke suda i stavke o raspolaganju dječijom štednjom, o čemu mora odlučiti Centar za socijalni rad (CZSR).

Iz Ministarstva tvrde da novi Porodični zakon omogućava Centru za socijalni rad da dijete privremeno izdvoji iz porodice, ali samo na osnovu rješenja suda koje se ne može odložiti, čak ni u slučaju žalbe i na osnovu odluke CZSR, u “ekstremnim” slučajevima, ali kao privremeno rješenje do odluke suda.

“Pravo je djeteta da živi sa roditeljima (član 85. zakona). Republika Srpska je preuzela obavezu zaštite djeteta (od zanemarivanja, zlostavljanja, nasilja i svake vrste eksploatacije (član 92. zakona). O izdvajanju djeteta iz porodice odlučuje sud (član 120. član 85. Porodičnog zakona), a samo ako su ugroženi život i zdravlje djeteta, organ starateljstva može privremeno (do odluke suda, jer ovaj postupak traje određeno vrijeme) izmjestiti djete iz porodice (član 119. zakona )”.

Pojednostavljeno govoreći, sud će reagovati samo ukoliko je ugrožen život djeteta, a u pitanju je privremena mjera.

“Ako bi žalba odlagala izvršenje rješenja, onda bi bila nastavljena situacija u kojoj su ugroženi život i zdravlje djeteta (npr. zlostavljanje djeteta, nepreduzimanje mjera zdravstvene zaštite, mentalna bolest roditelja, i sl.), a to je rizik koji se ne može prihvatiti. Nepostupanje u takvim situacijama može dovesti do fatalnih ili nepopravljivih posljedica za djete, jer su ugroženi život i zdravlje djeteta”.

U resornom ministarstvu kažu da ova praksa nije nova i da je ovo rješenje je bilo prisutno i u Porodičnom zakonu SRBiH iz 1979. godine, koji se primjenjivao od 1979. do 2002. godine (čl. 100.), Porodičnom zakonu Republike Srpske iz 2002. godine (član 97. stav. 1.), koji se primjenjivao od 2002. do 2023. godine, kao i u važećem zakonu.

“Do sada u praksi nisu zabilježeni problemi u vezi sa primjenom ovog pravnog instituta, koji se primjenjuje više od četiri decenije”, zaključili su oni.

Udruženje roditelja skrenulo je pažnju i na član 102. stav. 2. zakona prema kojem, kako su tvrdili, CZSR preuzima ulogu roditelja i umjesto njih u slučaju nesaglasnosti, donosi odluke o bitnim pitanjima koja utiču na život djece.

U Ministarstvu pravde kažu da razlog za kreiranje i primjenu ovog rješenja jeste da roditelji zajednički odlučuju o pitanjima koja bitno utiču na život djeteta, čak i u slučaju kada roditeljsko pravo vrši samo jedan od njih.

“Pitanjima koja bitno utiču na život djeteta, u smislu ovog zakona, smatraju se obrazovanje djeteta, promjena ličnog imena, preduzimanje većih medicinskih zahvata nad djetetom, promjena prebivališta djeteta, izdavanje putnih isprava djetetu i raspolaganje imovinom djeteta velike vrijednosti”, objasnili su u Ministarstvu pravde za Mondo.

Dalje se navodi da stanje ličnih odnosa između roditelja ne može isključiti pravo bilo kojeg roditelja da učestvuje u podizanju i vaspitanju svog djeteta.

“Ukoliko roditelji ne mogu postići saglasnost o nekom od pitanja koja bitno utiču na život djeteta, mora postojati rješenje za takvu pat poziciju (uloga Centra za socijalni rad), jer niti jedan od roditelja u ovim stvarima ne može imati eksluzivno pravo”.

Takođe, u Ministarstvo smatraju da odvojen život roditelja ili razvod, ne može biti razlog da jednog od njih zakonodavac liši učestvovanja u donošenju odluka koje su bitne za život djeteta – a to je princip odgovornog roditeljstva.

“Razvod braka ili prekid vanbračne zajednice je odluka supružnika (partnera), i ona ne bi smjela imati karakter odluke da se jedno od njih lišava mogućnosti da učestvuje u odrastanju i podizanju djeteta. I ovo je široko prihvaćen standard u svim modernim porodičnim zakonodavstvima”, zaključuju u Ministarstvu.

Nastavi čitati

Aktuleno