Connect with us

Svijet

“GORUĆE PITANJE AMERIKE”! I Bajden i Tramp na granici Teksasa i Meksika

Američki predsjednik Džozef Bajden i bivši predsjednik Donald Tramp posjetili su istog dana granicu SAD i Meksika, u vrijeme kada je veliki priliv migranata postao jedno od najvažnijih pitanja za glasače.

Bajden je posjetio pogranični grad Braunsvil u Teksasu, u namjeri da podsjeti birače da su republikanci u Kongresu odbacili dvostranački prijedlog o jačanju imigracionih mjera, nakon što im je Tramp rekao da ne izglasaju zakon kako Bajden ne bi ostvario političku pobjedu, prenosi Glas Amerike.

Braunsvil je region gdje se broj ilegalnih ulazaka u SAD znatno smanjio proteklih godina.

Predsjednik je u Braunsvilu pozvao Trampa da mu se pridruži u pronalaženju rješenja za probleme imigracije u SAD, prenosi Glas Amerike.

-Usaglasite se umjesto što članovima Kongresa govorite da blokiraju ovaj prijedlog. Pridružite mi se ili ću se ja pridružiti vama ukazujući Kongresu da usvoji ovaj dvostranački prijedlog zakona o bezbjednosti granica. Možemo to da uradimo zajedno – rekao je Bajden.

On je pozvao članove Kongresa da ponovo razmotre stavove o dvostranačkom prijedlogu za rješavanje krize na granici, pošto je blokiran u Senatu, u velikoj mjeri i zbog protivljenja Donalda Trampa.

-Senat treba da prispita svoj stav, a članovi koji mu se protive politizaciju treba da ostave po strani. Njihova odluka treba da bude doneta na osnovu procijenjene dobrobiti, a ne da li će koristiti jednoj ili drugoj stranci. Dogovor je bio gotovo postignut, a onda ga je skrajnulo strančarenje. Kompromis je koristan korak u rješavanju problema imigracije – poručio je Bajden.

-Potrebno je da djelujemo – istakao je američki predsjednik, aludirajući na Kongres.

Bivši predsjednik Tramp obišao je Igl Pes, jedno od najprometnijih područja za ilegalni prelazak iz Meksika u Ameriku, a kao opasnost je označio dolazak migranata u SAD.

Tramp, oštar kritičar granične politike američke administracije, u govoru u parku Šelbi nastojao je da poveže porast stope kriminala u Americi sa porastom priliva ilegalne imigracije.

-To su ljudi koji u našu zemlju dolaze iz zatvora, mentalnih ustanova. Oni su teroristi i to je užasno – rekao je Tramp.

Nekoliko stotina Trampovih pristalica se okupilo noseći transparente na kojima je pisalo “Učinimo Ameriku ponovo velikom” i “Nema predaje”.

Bajden je započeo mandat u Beiloj kući 2021. godine obećanjem da će ukinuti tvrdu imigracionu politiku koju je vodio Tramp, ali je u međuvremenu zauzeo oštriji pristup.

Pod pritiskom republikanaca, koji ga optužuju da ne uspijeva da kontroliše granicu, Bajden je pozvao Kongres prošle godine da izdvoji veća sredstva za sprovođenje zakona i najavio da će “zatvoriti granicu” ako dobije nova ovlašćenja da migrante vrati sa granice.

Granična bezbjednosti je u središtu debate u američkom Kongresu.

Bajdenova administracija se zalaže za prijedlog zakona koji sadrži nova finansijska sredstva za Ukrajinu i Izrael.

Republikanci, posebno u Predstavničkom domu, zalažu se za veće mjere zaštite granice u okviru istog zakonskog paketa.

Tramp je pozivao da se odbaci dvostranački prijedlog u Senatu koji je, uz pomoć Ukrajini, sadržao i niz odredbi koje se odnose na graničnu bezbjednosti, što je dovelo do toga da prijedlog, na kraju, bude poražen u Senatu.

Republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na tome da se pitanje granice razmatra odvojeno, prije bilo kakvog glasanja o pomoći Ukrajini i Izraelu.

Svijet

POTOP U DUBAIJU! Avion pliva po pisti! (VIDEO)

Obilne kiše pogodile su danas Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile delove glavnih autoputeva.

Poplavljen je i aerodrom u Dubaiju, pa se tako mogu vidjeti avioni kako se kreću po pistama pretvorenim u rijeke.

Brojni letovi su obustavljeni.

Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpaju vodu.

Kiša je neuobičajena pojava u UAE, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako prenose mediji, sve stoji u ovoj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Nastavi čitati

Svijet

BEZ POMOĆI SAD Ukrajina neće imati šanse protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom.

“Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobijedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

“U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke – 10 prema 10”, rekao je Zelenski.

On je naveo primjer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti.

“Poletjelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto, jer (mi) nismo imali više projektila. Ponestalo nam je raketa koje su štitile Tripiliju”, istakao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

“Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat”, istakao je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno