Connect with us

Društvo

GRADONAČELNIK BIJELJINE zaboravio da postoji FOND SOLIDARNOSTI, tvrdi da se djeca liječe SMS porukama

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, tvrdi da Republika Srpska nema sistemsko rješenje za liječenje bolesne djece.

Da li je Petrović, ljekar po struci, zaboravio da postoji Fond solidarnosti „Duša djece“, ili je u pitanju nešto drugo, od njega nećete saznati jer se ne javlja na telefon.

Sve se desilo tokom rasprave o nacrtu budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu, koji će biti upućen na javnu raspravu. Gradonačelnik se požalio da je skupštinska većina, predvođena SNSD, umanjila doznake na budžetskim pozicijama tekućih vanrednih pomoći za bolesnu djece i odrasle.

– Upravo sa ovih pozicija je skupštinska većina predvođena SNSD umanjila ove doznake građanima, iako znamo da nam se djeca liječe pomoću SMS poruka, jer Republika Srpska nema sistemsko rješenje kada je u pitanju liječenje bolesne djece, ali mogli smo čuti da su pojedini odbornici sa sramotnim diskusijama bili upravo protiv ovakvih odluka ili protiv pomoći domaćinstvima u kojima se dese požari ili čiji su članovi socijalno ugroženi – rekao je, između ostalog, Petrović, a ta izjava se može pročitati i na zvaničnom sajtu Grada Bijeljina.

Sistemsko rješenje

Predsjednik gradske Skupštine, Aleksandar Đurđević, kaže da je gradonačelnik tokom sjednice izašao na konferenciju za medije.

Mislim da je to rekao. Javilo mi se još nekoliko ljudi povodom toga. Srpska jedina ima na sistemski način riješeno to pitanje. Ne znam da ima druga zemlja u okruženju koja ima fond solidarnosti koji plaća liječenje za djecu u inostranstvu. Što se gradonačelnika tiče, bitno je samo da pljuje, da napada, a da li je to tačno, to mu je u drugom planu. Ali, bitno je da se pravi neka predstava, negativna priča i atmosfera, i to je tako dvije godine. Sada pogotovo, od opštih izbora pa naovamo – kaže Đurđević za Srpskainfo

Pokušali smo da čujemo obrazloženje gradonačelnika Petrovića, ali nije odgovarao na naše pozive. Petrović je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završio sa prosječnom ocjenom 9,37, a trenutno je na postdiplomskim doktorskim studijama na Univerzitetu u Novom Sadu.

Fond osnovan 2017.
U JU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, poznatijeg kao Fond solidarnosti „Duša djece“, nisu željeli da se upuštaju u komentarisanje izjave Petrovića. Samo su uputili javnost da se upozna sa njihovim radom, između ostalog i putem zvanične internet stranice https://fondsolidarnosti.com/.

Fond je osnovan krajem 2017. u Republici Srpskoj s ciljem da se u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti prikupljaju dodatna finansijska sredstva kako bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u RS, niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor.

Trenutno stanje na računu Fonda je 15.776.675 KM, a do sada je odobreno 801 rješenje za finansiranje liječenja mališana. Kako je Srpskainfo ranije objasnila, akcije prikupljanja pomoći porodicama bolesne djece putem SMS poruka ne isključuju pomoć Fonda i nemaju ništa s novcem koga odobrava Fond solidarnosti.

PROCEDURA ZA PLAĆANJE LIJEČENJA
Procedura za plaćanje liječenje dece sastoji se od pet koraka. Prvo roditelj ili drugi zakonski zastupnik djeteta podnosi zahtjev Fondu, zatim Komisija za dodjelu sredstava razmatra dostavljenu dokumentaciju i donosi stručni nalaz, ocjenu i mišljenje, kao i prijedlog o dodjeli sredstava.

Potom direktor Fonda, na osnovu prijedloga o dodjeli sredstava, priprema prijedlog rješenja o dodjeli sredstava i isti, uz dokumentaciju dobijenu od Komisije, dostavlja Upravnom odboru Fonda solidarnosti na razmatranje i davanje saglasnosti.
Četvrti korak je da UO daje saglasnost na dostavljeni prijedlog, a posljednji da direktor na osnovu saglasnosti UO donosi konačno rješenje o dodjeli novca.

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno