Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK KATEGORIČAN “Imenovanje nije vanredna okolnost, IMA MNOGO VAŽNIJIH TEMA”

Podržavam svaku redovnu i vanrednu sjednicu ali je važno da određujemo prioritete, neprihvatljivo je da nečije imenovanje bude ispred porodica sa četvoro i više djece.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković o vanrednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka koja je zakazana za sutra a na kojoj su po izjavama predsjednika Skupštine Ljube Ninkovića samo dvije tačke, imenovanje direktora Doma zdravlja Banjaluka i  funkcionisanju preduzeća Depot za koji Grad treba dati bankarasku garanciju.

-Imenovanje nije vanredna okolnost. Direktorici Neveni Todorović mandat ističe 24. septembra i ona će našu podršku imati, ali to nije pitanje za vanrednu sjednicu. Nije uredu ni to da se sjednica održava na nacionalni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Mogli smo ovo održati juče, u subotu, nedjelju ili bilo koji drugi dan – rekao je Stanivuković i dodaje da on svakako sutra ne može biti prisutan na sjednici jer je od rukovodstva Srbije pozvan na svečanost povodom praznika.

Staviti DEP-OT je ispravno, kaže Stanivuković i dodaje da je to pitanje koje su oni predložili i koje treba riješiti, ali ističe da je isto tako važno i da se riješi pitanje ZIBLa.

– Vrlo je važno da određujemo prioritete i da se rad profesionalizuje. Moramo da znamo šta nam je važno i šta treba da bude na dnevnom redu. Dnevni red koji ja predložim nije švedski sto – nema ovih deset skidamo, ovih deset uzimamo o ovima nikada nećemo raspravljati – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik dodaje da svakodneno komunicira i sa roditeljima četvoro i više djece te da su oni zgroženi i žele da dođu ispred Skupštine da se bore za svoja prava.

– Glasaćemo za DEP-OT i za direktoricu Doma zdravlja pod uslovom da se u sjednicu uvrsti i ZIBL, penzioneri i porodice sa četvoro i više djece – istakao je Stanivuković.

BLINK

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Aktuleno