Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ BORBU DOVEO DO KRAJA, težak put zbog “Kina Kozara” se isplatio! UMJESTO NEBODERA PARK, evo šta se sve dešavalo (VIDEO)

U javnosti je nedavno odjeknula vijest da će na lokaciji bivšeg kina Kozara u Banjaluci, umjesto nebodera biti izgrađen park. Međutim, velika pobjeda se nije desila preko noći…

Ova priča zakotrljala se prije nekoliko godina, zahvaljujući tadašnjem kandidatu, a današnjem gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću. Naime, Stanivuković je u svojoj kampanji obećavao kako na toj lokaciji neće “nići” neboder, te da će se boriti protiv toga. Obećavao je, bez obzira na to što je regulacioni plan već bio usvojen.

Upravo zato, kada je došao na mjesto gradonačelnika, dočekali su ga brojni problemi, jer je zgrada već bila ucrtana u regulacioni plan.

U borbi protiv nebodera uključili su se i stanari. Stanari su organizovali proteste, a tražilo se rješenje kojim će biti zadovoljni svi. I stanari i investitori i Grad. S obzirom da je regulacioni plan već usvojen i da bi zaustavljanje regulacionih dozvola Grad Banjaluku moglo koštati milionske tužbe, najizazovniji problem bio je pred gradonačelnikom Banjaluke – kako ispuniti obećanje, ali i ispoštovati sve procedure.

Presuda i protesti

U međuvremenu, stigla je i odluka Suda. Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju, objavio je Ustavni sud Republike Srpske ljetos.

Konkretno, sud je donio odluku u predmetu broj U-16/22 kojom je utvrđeno da Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka („Službeni glasnik Grada Banjaluka“ broj 48/18) nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 40/13, 106/15, 3/16 i 84/19).

– Sud je, naime, ocijeno da donosilac ovog akta, u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupao saglasno relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je istovremeno narušio i ustavno načelo zakonitosti –  objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

U prevodu, bivša gradska administracija nije ispoštovala baš sve procedure kada se donosio sporni regulacioni plan.

Svađe

Mještani ulica Aleja Svetog Save i Sime Šolaje okupili nekoliko puta u  da zaustave radove na privremenom putu koji bi iz Aleje Svetog Save ulazio u jednosmjernu ulicu. Tražili su da se radovi zaustave jer su uputili žalbu na rješenja i dozvole koje je Grad izdao i da se radovi suspenduju dok se pravna procedura žalbe ne završi. Pridružio im se i gradonačelnik Banjaluke, ali i pojedini odobornici i poslanici.

Ovaj period obilježile su i burne javne rasprave u koje su tih dana bile uprte sve oči javnosti. Gradonačelnik je sve vrijeme ponavljao:

– Tražim rješenje kojim će biti zadovoljni i stanari i Grad i investitor.

Njegov prioritet, kako kaže, bilo je kako spasiti grad milionskih tužbi. Nakon trogodišnjih pregovora, ipak je uspio.

Park umjesto zgrade

Nedavno je priča dobila epilog, a gradonačelik i investitor su nakon brojnih pregovora našli rješenje. Naime, Stanivuković planira dati 5.003 kvadrata zemljišta na Banjalučkom polju za 2.847 kvadrata u centru grada na lokaciji bivšeg kina „Kozara“ u vlasništvu firme „Cinema Tower“ uz njihovu doplatu od 141.675 KM. Podršku je dobio i od Skupštine, te je ovim priča završena.

Ovim se ispunilo Stanivukovićev plan da nađe rješenje u kom će zadovoljni biti i Grad i mještani i investitor.

– Na mjestu gdje se nekada nalazilo kino „Кozara“, ove godine gradićemo jedan od najljepših parkova u epicentru našeg grada, to će biti još jedan simbol naše zajedničke pobjede – objavio je Stanivuković na društvenim mrežama.

Šta kaže investitor?

– I dalje smatramo da je najljepši od svih projekata neopravdano protjeran iz centra grada, a pet godina našeg napornog rada bačeno je niz vjetar – rekao je medijima direktor firme Cinema Tower, Vedran Savić.

To, zapravo, znači da je zeleno svjetlo dobila nagodba gradonačelnika sa tom firmom da se novi stambeno – poslovni kompleks umjesto na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara u centru Banjaluke gradi u neposrednoj blizini zgrade Vlade i Gradskog stadiona.

– Ipak, zahvaljujemo Gradu i Skupštini na inicijativi i volji da se za ovaj višegodišnji problem nađe koliko-toliko prihvatljivo rješenje. Ovim su zaustavljeni veliki sudski sporovi za odštetu koju bi Grad morao da plati -priznaje Savić.

Savić smatra da su stanari u ovom dijelu grada dobili šta su željeli, a Grad će dobiti novu imovinu, kao i sadržaje u pješačkoj zoni.

– Mi ćemo konačno nastaviti da se bavimo našom glavnom djelatnošću, razvojem projekata. Ovakvo rješenje je za nas nepovoljnije jer smo dobili manje atraktivnu lokaciju od ove, ali zbog svega prihvatili smo ponuđeni kompromis – zaključuje Savić.

Šta kažu građani?

Tragom ove važne vijesti za mještane koji žive u samom centru grada, ekipa BLinka prošetala je Banjalukom i razgovarala sa njenim stanovnicima.

Većina naših sagovornika istakla je kako je to sjajna odluka.

– Ja mislim da je to jedna jako fina ideja za ovo naselje, bilo je govora da će to biti neka zgrada od 12 spratova. Međutim, građani koji stanuju tu su bili protiv toga da se tu podigne zgrada koja će uticati negativno što se tiče sunca i svjetlosti. Prije nekoliko dana gradonačelnik je dolazio tu dolazio da mjere nešto oko tog parka, pitali smo ga: Šta imate vi u planu tu? On je rekao park. Oh, mi bili sretni, svaka vam čast. To je jedna jako fina ideja i mislim da ne može biti bolje za ove ljude koji tu žive – rekla je jedna od naših sagovornica.

Jedan stariji mještanin dodao je:

– Bilo je tu raznoraznih informacija, trebala je da se gradi zgrada i valjda se od toga odustalo. Da li je dobro ili nije to stručnjaci znaju, a ja mislim da je to nije loše – kaže ovaj čovjek.

U šetnji smo sreli i ženu koja je kod navedene lokacije živjela decenijama.

– To je divno, ako je istina. Prvi put čujem od vas. Ja sam tu živjela 20 godina, drago mi je ako je to tačno – kazala je naša sagovornica.

BLINK

Banjaluka

GRADONAČELNIK UČESTVOVAO NA “ZMIJANJSKOM MARATONU”! I ove godine veliki broj učesnika

Četvrti po redu “Zmijanjski ultramaraton 2023” i ove godine okupio je na Manjači brojne trkače iz zemlje i regiona, a u trci je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, kao i gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Kako je kazao gradonačelnik Stanivuković, ova trka je posebna jer čovjek uvijek treba da se vraća prirodi.

-Vjerujem iskreno u koncept zdravog života i zdravih navika. Želim da, koliko mogu, kao gradonačelnik Banje Luke, budem jedan ambasador dobrih i zdravih navika. Zmijanjski ultramaraton svakako to i jeste. Ja četvrtu godinu za redom učestvujem u ovoj manifestaciji. Ovdje sam kao čovjek koji vjeruje u Manjaču, prirodu, ljude i Zmijanjski vez. Na ovaj način, ovim trkama čovjek pomjera granice, a ujedno promovišemo najljepše prijedjele naše Manjače. Čestitam organizatorima, ali i svim organizacijama koje su danas ovdje – kazao je gradonačelnik.

Organizator Zmijanjskog ultramaratona Nevena Stojaković iz Udruženja „Kozara Ultra Trail“ zahvalila se gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i Gradskoj upravi na podršci, rekavši da se trka organizuje po drugi put, te da ova trka doprinosi promociji potencijala Manjače i Banje Luke.

-Želim da se zahvalim svima koji su danas ovdje. Danas imamo i ekspo sajam, to je razlika u odnosu na prošli godinu. Broj učesnika je veći u odnosu na prethodne godine – istakla je ona.

Podsjećamo, “Zmijanjski ultramaraton“ obuhvata dvije trke i to polumaratonsku trku “Jazavac skajrejs“ u dužini od 23 kilometra, te trku “Ideš li rode?“ u dužini od 12 kilometara koja je preporučljiva za sve trkače.

Riječ je o mješovitim stazama, otvorenoj i šumskoj stazi, koje se nalaze na nadmorskoj visini od 900 metara, pa su učesnici imali priliku da uživaju u živopisnom krajoliku platoa Manjače.

Nastavi čitati

Banjaluka

SUTRA POČINJE TURNIR U MALOM FUDBALU! Sve je spremno za „Banja Luka open“

Sve je spremno za prvi turnir u malom fudbalu na otvorenom „Banja Luka open“, koji će u našem gradu biti održan od 2. do 10. oktobra.

Kako je poručio organizator ovog turnira, Darko Savić, svi mečevi će se igrati na centralnom terenu u sklopu sportskog kompleksa u Parku Mladen Stojanović“.

-Teren je uređen po svim futsal standardima. Želja nam je da ovo postane tradicija u gradu na Vrbasu. Ovo je prvi turnir nakon više od 20 godina u ovom kapacitetu i na otvorenom, te možemo da očekujemo dosta publike koja će svakodnevno da ispunjava tribine. Takmičiće se ukupno 32 ekipe u seniorskoj kategoriji – kazao je Savić.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ OBEĆAO “Subvencije za privatne vrtiće, BIĆE IZMIRENE naredne sedmice”

Subvencije roditeljima čiji mališani idu u privatne predškolske ustanove na području grada Banjaluke za prethodni mjesec nisu isplaćene, a iz Gradske uprave obećavaju da će novac za te namjene biti izmiren početkom iduće sedmice.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da će subvencija roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće biti realizovane u prvim danima iduće sedmice.

– Nema nikakvog posebnog razloga zašto se kasni sa isplatama. Prosto, dinamika isplate je bila specifična zbog drugih plaćanja i to je to – kazao je „Glasu Srpske“ Kresojević.

Kada je riječ o obećanjima iz Gradske uprave Banjaluka da će ove godine biti povećane subvencije sa 60 ba 80 maraka po djetetu, Kresojević navodi da je bilo planirano i da za devet mjeseci bude održano sedam sjednica Skupštine grada ali i niz drugih bitnih odluka koje utiču na povećanje prihoda.

– Međutim, održano je svega četitri sjednice Skupštine grada. Jasno je da dolazi do zakrčenja tokova novca i da su kapaciteti slabiji. Želimo da dođe do povećanja subvencije za ove namjene i radimo da tako bude. Druga strana radi protiv toga. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome – poručio je Kresojević.

Roditelji, čiji mališani idu u pojedine privatne predškolske ustanove od ovog mjeseca imaju novi udar na džep, jer su neki vrtići najavili poskupljenje koje će ići i do 40 KM po djetetu.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika7 dana ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno