Connect with us

Banjaluka

Gradonačelnik obišao radove: Rekonstrukcijom Gajeve ulice dobićemo potpuno novi koncept Banje Luke

Započela je rekonstrukcija Gajeve ulice, koja će uskoro postati šetalište obogađeno brojnim sadržajima i svakako uljepšati izgled centralnog gradskog jezgra.

Radove u ovoj ulici obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je riječ o projektu kojim ćemo dobiti jedan potpuno novi koncept Banje Luke i centra grada u kojem će pješaci imati prioritet.

– Naš je stav da u užem gradskom jezgru zaista ne bi trebalo da se kreću i parkiraju automobili, te smo odlučili da izgradimo savremeno dizajniranu i najmoderniju pješačku zonu sa brojnim sadržajima – poručio je gradonačelnik.

Kako je pojasnio, koncept centra grada u kojem je fokus na tome imamo povezanu šetališnu zonu započet je izgradnjom pješačke platforme, kojom je spojen prostor „parkića“ sa Gospodskom ulicom.  Gajeva ulica će od sada biti prilagođena pješacima.

– Riječ je o projektu vrijednosti milion KM, kojim je predviđena zamjena svih podzemnih  to jest vodovodnih, kanalizacionih i toplovodnih instalacija, a potom i potpuna rekonstrukcija koja će Gajevu iz klasične pristupne saobraćajnice pretvoriti u modernu i uređenu pješačku zonu sa pratećim sadržajima – rekao je Stanivuković.

Dodao je da će rekonstrukcijom biti obuhvećen potez od gradske „Tržnice“ do Jevrejske ulice, te dio koji vodi do Trga Krajine.

– Završetkom projekta centar grada dobiće jedan potpuno novi ambijent i Banja Luka će dobiti jednu potpuno novu dimenziju, a cilj nam je da u dogledno vrijeme rekonstrukciju uradimo i u Srpskoj ulici – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o tome kako će biti riješeno pitanje saobraćaja za automobile, gradonačelnik Stanivuković je rekao da su već preduzeti koraci kako bi se započela izgradnja parkinga na prostoru Paskuline ciglane, TC „Zenit“ i kod „Tržnice“.

Ideja je da parkirate kod Paskuline ciglane, Zenita ili kod „Tržnice“ i da u centar grada dođete pješke. Osim toga izrađujemo studiju javnog prevoza na način da će svi sugrađani autobusom moći doći u centar grada . zagovaramo koncept urbane mobilnosti, jer želimo dati prioritet pješacima, biciklistima i javnom prevozu, i na taj način zaštiti i našu životnu sredinu. Sa novim konceptom Gajeve ulice zajedno sa novim konceptom Srpske ulice i jednosmjernog saobraćaja kroz Ulicu kralja Petra I Karađorđevića dobićemo drugačiju ali bolju Banju Luku naglasio je on.

Gradonačelnik je najavio da uskoro kreće rušenje hotela „Palas“, dok se na ljeto očekuje početak izgradnje mosta u Docu, kao i izgradnja prvog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. takođe, u ovoj godini počeće i izgradnja Centralnog spomen-obilježja.

Banjaluka

Obilježeno 20 godina od smrti generala Talića, pomenu prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković

U Piskavici kod Banjaluke obilježeno je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada, predvođeni gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, koji je naglasio kako je za njega velika čast što je upravo danas u Piskavici.

 

– Ja sam ona generacija koja je rođena kada se sve to dešavalo, a imao sam svega deset godina kada je general Talić umro. O našim generalima malo toga možemo pročitati, a čuti možemo samo na ovim mjestima. Ja danas, kao onaj koji treba da plamen naše borbe i svijeće prenosim dalje, saznajem od vas mnogo toga, ali slušam i pamtim – rekao je Stanivuković.

Poručio je da je važno naglasiti da svi oni koji su se odlučili na postavljanje biste generalu – pukovniku Taliću dokazli da su uradili najbolji mogući posao.

-Poruka za sve nas je da nastavimo ovim putem. Naši generali su naši putokazi kuda trebamo ići i kuda smo morali proći da bi danas bili svoji na svome, postojani i da bi danas imali Republiku Srpsku. Zahvaljujem se svim organizatorima, porodici Momira Talića i mještanima Piskavice. Nadam se da ćete narednih godina ovdje, na obilježavanje da povedete vaše sinove, kćeri i unuke, da i oni čuju i nauče. To je naša poruka i naša dužnost – istakao je Stanivuković.

 

Kod spomenika generalu Taliću služen je pomen, a prije toga je položeno cvijeće na njegov grob.

Osim gradonačelnika Stanivukovića i predstavnika Grada, obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Grada Prijedor i drugih lokalnih zajednica, mještani Piskavice, komandanti ratnih jedinica, te borci Vojske Republike Srpske.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Dječiji karneval: Banjalučki mališani u šarenim i kreativnim kostimima oduševili prisutne

Šareni i kreativni kostimi, mnoštvo boja i zanimljive koreografije koje su naši najmlađi sugrađani pripremali danima, oduševili su sve prisutne, koji su došli da podrže „Dječiji karneval“, koji je održan na Trgu Krajine.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, poručila je kako je od tri karnevalska dana, ovaj gdje su glavni akteri naši najmlađu sugrađani – ipak najveseliji.

-Za nas je ovo najveseliji dan, kada možemo da vidimo djecu iz naših vrtića, škola i djecu iz različitih udurženja građana. Svakako želim da iskoristim priliku i da se u ime svih nas zahvalim svim vaspitačima, koordinatorima, učiteljima koji su se zaista potrudili i napravili fenomenalne kostime za učesnike- kazala je Šukalo.

Naglasila je kako gradska administracija organizuje mnoštvo različitih aktivnosti u kojima učestvuju upravo naši najmlađi sugrađani, te da je to svakako praksa koja će biti nastavljena i u budućnosti.

-Komentari naših sugrađana i komentari internacionalnog žirija koji biraju najoriginalnije kostime i najoriginalnije koreografije je potvrdio da, sve ono što danas vidimo u Banjoj Luci je vrlo maštovito i kreativno – poručila je Šukalo.

Osim maštovitih i kreativnih mališana, sve prisutne zabavljao je i Dječiji hor „Vrapčići“.

Žiri je imao težek zadatak, a nagrade na današnjem „Banjalučkom karnevalu“ osvojili su:

NAJBOLJI KOSTIM:

1.mjesto: vrtić Zvjezdica – “Pčelari”,
2.mjesto: vrtić Mašta – “Pun tanjir zdravlja”;
3.mjesto: vrtić Anđeo – “Vijesnici proljeća”.

NAJBOLJA KOREOGRAFIJA:

1.mjesto: OŠ „Borisav Stanković“ – “Razigrane pečurke”;
2.mjesto: OŠ „Branko Ćopić“ –  “Šećerne vile”;
3.mjesto: vrtić Sreća – “Nacionalni kostimi raznih naroda”.

GRAND PRI

1.mjesto: OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ – “101 dalmatinac”;
2.mjesto: vrtiž Korak po korak – “Alisa u zemlji čuda”;
3.mjesto: vrtić Pertlica – “Labudovi”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Milošević: Rekonstrukcija Subotičke ulice korisna za sve građane Banja Luke

Nakon što je grad Banjaluka proveo sve neophodne procedure, te izabrao najpovoljnijeg ponuđača koji će rekonstruisati Subotičku ulicu u banjalučkom naselju Šargovac, svoje zadovoljstvo izrazili su i zagovornici ovog projekta iz Socijalističke partije Srpske.

– Nadamo se da će radovi na rekonstrukciji Subotičke ulice biti završeni u rekordnom roku. Moje kolege iz Socijalističke partije Srpske i ja svakim danom i svakim javnim istupom borimo se za svoj grad, za svoja naselja, a u cilju poboljšavanja uslova života naših sugrađana, rekao je Darko Milošević, odbornik SPS u Skupštini grada Banja Luka.

– Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dosadašnji infrastrukturni problemi, dok će bezbjednost u saobraćaju biti povećana, što će posebno značiti našoj djeci, ali i svim građanima Šargovca, Drakulića i cijele Banjaluke, izjavio je Milošević.

Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dugogodišnji infrastrukturni problemi i saobraćajne gužve u naselju Šargovac.

(TOK TV)

Nastavi čitati

Aktuleno