Connect with us

Društvo

Greška službenika Centralne banke obustavila ino-plaćanje

Centralna banka Bosne i Hercegovine raskinula je korespondentske odnose sa pojedinim bankama u inostranstvu, zbog čega nije bilo moguće realizovati naloge za plaćanja koje je dostavilo više banka iz Bosne i Hercegovine.

“U utorak cijeli dan nisu prolazile uplate i kada su službenici zvali da vide šta je problem, od jedne inostrane banke su obaviješteni da je CB BiH raskinula korespondentski odnos i onda je nastao problem. Ni u srijedu u jutarnjim časovima nije sve funkcionisalo kako treba i u banci je bilo vanredno stanje zbog toga”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina” i dodao da je problem nastao konkretno sa jednom bankom, i to Dojče bankom iz Njemačke, te da su odnosi raskinuti i sa drugim bankama, ali prema njima u utorak nije išlo plaćanje.

Isti izvor navodi da je uzrok raskidanja korespondentskih odnosa najvjerovatnije ljudska greška, te da je neko od službenika Centralne banke Bosne i Hercegovine vjerovatno nenamjerno to uradio.

Inače, u međunarodnom bankarstvu korespondentski odnos je onaj u kome strana i domaća banka izmijene kontrolne dokumente, kao što su spiskovi ovlaštenih potpisnika, telegrafski i SWIFT ključ, sa ciljem da se uspostave plaćanja putem međunarodnih računa.

Međunarodni platni promet podrazumijeva sistem međunarodnih korespondentskih odnosa i banka ima bar jednu korespondentsku banku u svakoj zemlji sa kojom redovno obavlja poslove međunarodnog platnog prometa za potrebe svojih komitenata. U suštini, velike banke u BiH uglavnom ino-plaćanja vrše direktno putem SWIFT koda i preko banaka sa kojima imaju odnose i ne koriste usluge Centralne banke BiH, međutim nekoliko manjih banaka u BiH još je kod ino-plaćanja oslonjeno na Centralnu banku BiH jer im je to daleko jeftinije.

“Nije isključeno da Centralna banka BiH bude tužena zbog neizvršenog plaćanja u roku. Zamislite situaciju da imate ugovor po kojem do 7. marta morate platiti određenu robu ili uslugu, i vi to i uradite. Međutim, zbog greške Centralne banke BiH onaj ko treba ne primi tu uplatu i eventualno raskine taj ugovor. U tom slučaju, moguća je tužba protiv Centralne banke BiH i zahtjev za nadoknadu štete”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

U Centralnoj banci BiH juče smo pokušali dobiti odgovor na pitanje zbog čega banke u inostranstvu kao što je Dojče banka nisu izvršavale naloge za plaćanje CB BiH, koliko naloga za plaćanje u utorak nije bilo realizovano, međutim samo su nam odgovorili: “Problem je bio samo sa jednim nalogom, a nastao je iz tehničkih razloga, kod jedne ino-banke.”

“Problem je otklonjen i sistem neometano funkcioniše. Sve aktivnosti su provedene u skladu sa operativnim uputstvima”, rekli su nam u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

 

(Nezavisne novine)

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno