Connect with us

Društvo

Greška službenika Centralne banke obustavila ino-plaćanje

Centralna banka Bosne i Hercegovine raskinula je korespondentske odnose sa pojedinim bankama u inostranstvu, zbog čega nije bilo moguće realizovati naloge za plaćanja koje je dostavilo više banka iz Bosne i Hercegovine.

“U utorak cijeli dan nisu prolazile uplate i kada su službenici zvali da vide šta je problem, od jedne inostrane banke su obaviješteni da je CB BiH raskinula korespondentski odnos i onda je nastao problem. Ni u srijedu u jutarnjim časovima nije sve funkcionisalo kako treba i u banci je bilo vanredno stanje zbog toga”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina” i dodao da je problem nastao konkretno sa jednom bankom, i to Dojče bankom iz Njemačke, te da su odnosi raskinuti i sa drugim bankama, ali prema njima u utorak nije išlo plaćanje.

Isti izvor navodi da je uzrok raskidanja korespondentskih odnosa najvjerovatnije ljudska greška, te da je neko od službenika Centralne banke Bosne i Hercegovine vjerovatno nenamjerno to uradio.

Inače, u međunarodnom bankarstvu korespondentski odnos je onaj u kome strana i domaća banka izmijene kontrolne dokumente, kao što su spiskovi ovlaštenih potpisnika, telegrafski i SWIFT ključ, sa ciljem da se uspostave plaćanja putem međunarodnih računa.

Međunarodni platni promet podrazumijeva sistem međunarodnih korespondentskih odnosa i banka ima bar jednu korespondentsku banku u svakoj zemlji sa kojom redovno obavlja poslove međunarodnog platnog prometa za potrebe svojih komitenata. U suštini, velike banke u BiH uglavnom ino-plaćanja vrše direktno putem SWIFT koda i preko banaka sa kojima imaju odnose i ne koriste usluge Centralne banke BiH, međutim nekoliko manjih banaka u BiH još je kod ino-plaćanja oslonjeno na Centralnu banku BiH jer im je to daleko jeftinije.

“Nije isključeno da Centralna banka BiH bude tužena zbog neizvršenog plaćanja u roku. Zamislite situaciju da imate ugovor po kojem do 7. marta morate platiti određenu robu ili uslugu, i vi to i uradite. Međutim, zbog greške Centralne banke BiH onaj ko treba ne primi tu uplatu i eventualno raskine taj ugovor. U tom slučaju, moguća je tužba protiv Centralne banke BiH i zahtjev za nadoknadu štete”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

U Centralnoj banci BiH juče smo pokušali dobiti odgovor na pitanje zbog čega banke u inostranstvu kao što je Dojče banka nisu izvršavale naloge za plaćanje CB BiH, koliko naloga za plaćanje u utorak nije bilo realizovano, međutim samo su nam odgovorili: “Problem je bio samo sa jednim nalogom, a nastao je iz tehničkih razloga, kod jedne ino-banke.”

“Problem je otklonjen i sistem neometano funkcioniše. Sve aktivnosti su provedene u skladu sa operativnim uputstvima”, rekli su nam u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

 

(Nezavisne novine)

Društvo

Danas počinje prvi upisni rok za SREDNJOŠKOLCE U SRPSKOJ

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počinje danas, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku.

Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

DJEVOJČICE VODE: U Srpskoj za 24 časa rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, 10 djevojčica i osam dječaka.

U Banjaluci je rođeno osam beba, u Doboju tri, po dvije bebe u Zvorniku i Gradišci, a po jedna beba u Bijeljini, Nevesinju i Foči.

U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i tri dječaka, u Doboju dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dvije djevojčice, u Gradišci jedan dječak i jedna djevojčica, po jedan dječak u Bijeljini i Nevesinju, i u Foči jedna djevojčica

Poroda nije bilo u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

Nastavi čitati

Aktuelno