Connect with us

Banjaluka

Greške na kartama stvorile pometnju među putnicima u Banjaluci

Brojni putnici u javnom autobuskom prevozu proteklih dana uočili su da se datum i satnica na pojedinačnim autobuskim kartama ne slažu sa stvarnim stanjem, a iz prevozničkih preduzeća kazali su da se takve situacije dešavaju zbog kvara na kasama.

Nekoliko putnika se javilo sa istim problemom, te su kazali da su im vozači u autobusima izdavali autobuske karte s pogrešnim datumom i satnicom, zbog čega su bili u strahu zbog kontrole. Iz autoprevozničkih preduzeća su nam pojasnili da im je taj problem poznat te da je riječ o dotrajalim kasama. Naglasili su da kase šalju na servisiranje čim saznaju za grešku.

Jedna putnica koja se predstavila kao Milena, kazala je da je u petak, 20. januara, kupila pojedinačnu autobusku kartu na kojoj je pisao datum 18. januar 2023. godine.

Takođe, nije se poklapao ni termin izdavanja karte, jer je pisalo da je izdata u 14.18, a ja sam u autobus ušla u 10.13. Na prvoj narednoj stanici, ušla je kontrola i ustanovila da karta nije uredno izdata. Nakon što sam rekla da sam je kupila maloprije od vozača u autobusu, kontrolor je prišao vozaču i nakon kraćeg razgovora, vratio mi kartu i kazao da je sve u redu – kazala je ova Banjalučanka.

Ona napominje da nije imala problema zbog netačnog datuma i satnice na karti, ali ističe da joj na momenat nije bilo prijatno. Kako je rekla, vozač je kontroloru objasnio u čemu je problem te istakao da se često dešavaju ovakvi problemi.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske Dejan Mijić kaže da su prevoznici svjesni ovog problema, te da je ovlašteni servis Poreske uprave RS dužan da vodi računa o tome, kako se ne bi događale ovakve situacije.

– Znam da serviseri imaju problema s ažuriranjem kasa i ne mogu se pronaći ni rezervni dijelovi, ali to nije problem prevoznika, jer oni imaju uredno potpisan ugovor sa servisom koji je ovlašten od Poreske uprave, koja je zadužena za njihovu kontrolu – rekao je Mijić, koji je i direktor “Autoprevoza”.

Kako su nam kazali u “Pavlović tursu”, do problema s neujednačenim datumima na kartama dolazi jer se kase kvare. Ističu da su mnoge kase “zrele” za mijenjanje jer su već dotrajale, ali da ne mogu nabavljati nove.

– Dnevno se kvare do tri ili četiri kase, a ako dođe do nekog problema, pričaju, vozač ne primijeti odmah i često prođe mnogo vremena dok uvidi grešku – kažu u “Pavlović tursu”, piše Glas Srpske.

Naglasili su da putnici zbog ovoga neće imati problema, ali je njima važno da uvide na vrijeme da kasa ne valja, kako bi je mogli odnijeti serviseru na popravku.

PRIGRADSKE LINIJE
Prije nekoliko dana sličnu situaciju imao je i Milan V. iz Borika, kada se prigradskom linijom vozio do Trna.
– Platio sam redovnu cijenu karte, a dobio kartu za gradsku liniju 10, koja ide do Obilićeva i to s drugačijom cijenom. Vozač je izdao kartu na licu mjesta, tako da mi nije bilo jasno kako je to moguće i iskreno, plašio sam se kontrole, ali on me uvjerio da neće biti problema ako kontrola uđe – kazao je Milan V.

Banjaluka

VAŽAN KORAK KA RASTEREĆENJU SAOBRAĆAJA: U funkciji novi pametni semafor na raskrsnici kod Narodnog pozorišta

U funkciji je novi pametni semafor na raskrsnici između Ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Aleje Svetog Save .

Potvrdio je ovo i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je izrazio zadovoljstvo što su prvi pametni semafori pušteni u rad!

-U sklopu projekta jednosmjernog saobraćaja u užem centru našeg grada implementirali smo pametne semafore na dvije najvažnije raskrsnice koji će svoj rad prilagođavati trenutnom opterećenju saobraćaja – istakao je gradonačelnik.

Kako je kazao, ovo je pretposlednji važan korak ka rasterećenju i uspostavi koncepta jednosmjernog saobraćaja

-Ostaje nam još najveća kružna raskrsnica, kod “Ekvatora”, a čiji završetak radova očekujemo u toku naredne sedmice. Kada završimo sve radove u sklopu projekta jednosmjernog saobraćaja, tek tada možemo vidjeti puni efekat svim preduzetih mjera – zaključio je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: U Domu omladine okrugli sto na temu „Zloupotreba parking mjesta za osobe sa invaliditetom i moguća rješenja problema“

„Klub Budni“ u saradnji sa Filmskom produkcijom „Budni“, u ponedeljak 4. decembra sa početkom u 14.00 časova u Domu omladine organizovaće okrugli sto na temu „Zloupotreba parking mjesta za osobe sa invaliditetom i moguća rješenja problema“, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

-Ovo je tema kojom se Produkcija „Budni“ bavi u razvojnoj fazi dokumentarnog filma rediteljke Jelene Medić, koji sufinansira Audio-vizualni centar Republike Srpske. U okviru ovog projekta, nedavno smo organizovali i fotografsku intervenciju na bilbordima pod nazivom „Jesam li…?“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave – navedeno je u saopštenju.

Iskoristili su priliku da pozovu sve zainteresovane da prisustvuju ovom događaju.

-Kako korisnici kolica, i pored svih zalaganja da se urbani prostor prilagodi njima, zbog sveopšte nekulture i dalje ne mogu uvijek nesmetano, samostalno da se kreću, smatramo vrlo važnim da se o ovome što češće govori u javnosti – dodali su iz kluba „Budnih“.

Ovom događaju prisustvovaće i predstavnici Grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJLUKA DOBIJA PRAZNIČNI IZGLED: Postavljeno klizalište i velika jelka, u parku kugla za slikanje

Na Trgu se nalazi klizalište sa velikom jelkom u sredini.

Centar Banjaluke polako dobija praznični izgled.

Iako je kiša postala svakodnevnica, Park “Petar Kočić” svakim danom se pomalo ukrašava, a na samom ulazu postavljena je kugla za fotografisanje.

Osim toga tu je tunel sa lampicama i statua ženske figure.

Monitrane su praznične kućice, jelka, kućica Djeda Mraza, kao i dio lampica.

Na Trgu se nalazi klizalište sa velikom jelkom u sredini.

U petak će Zimzobal biti otvoren za sve posjetioce, dok je veliko otvaranje najavljeno za nedjelju.

Organizatori su najavili puštanje lampiona, vile i vilenjake, ali i mnoštvo poklona koje će mališanima donijeti Djed Mraz.

Nastavi čitati

Aktuelno