Connect with us

Hronika

Guverner Softić pod istragom Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv Senada Softića, guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Tužilaštvu BiH.

“U Tužilaštvu BiH na osnovu podnesene krivične prijave formiran je predmet, te se vrše provjere navoda iz prijave”, rekli su nam u Tužilaštvu BiH.

Kako nezvanično saznajemo, istraga protiv Softića otvorena je u nekoliko predmeta i za nekoliko krivičnih djela. Prije svega, istražitelje SIPA, koja po nalogu Tužilaštva BiH sprovodi istragu, najviše zanima predmet nabavke zgrade za smještaj Filijale Centralne banke BiH u Palama, ali i postupak kupovine zemljišta u dijelu parka “Hastahana”, gdje je CB BiH planirala da gradi vlastiti objekat.

Takođe, SIPA je interesovala i rekonstrukcija zgrade CB BiH u Mostaru, s obzirom na to da je Softić tu nabavku, između ostalih, potpisao i sa firmom “Domena”, koja je u vlasništvu brata Ankice Kolobarić, nekadašnje članice Upravnog odbora Centralne banke BiH, što je po mišljenju tužilaca moguć sukob interesa.

Na “meti” Tužilaštva BiH, odnosno SIPA, jeste i jedinstveni registar računa fizičkih lica, s obzirom na to da je taj “projekat” plaćen, ali nikada nije zaživio jer nije bilo saglasnosti Upravnog odbora CB BiH da se to sprovede u djelo. Članovi UO CB BiH koji dolaze iz Republike Srpske za taj projekat nisu glasali tvrdeći da on nije u skladu sa zakonom.

“Plaćeno je valjda oko milion evra da se to uradi prije nego što je donesena odluka o tome. Kasnije to nikada nije zaživjelo, a plaćeno je. SIPA se interesuje i za to, ali najviše ih interesuje nabavka zgrade na Palama, jer u tom slučaju postoji i tužba protiv CB BiH, koja je u suštini prevarila investitora i vrlo vjerovatno će CB BiH morati platiti odštetu”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Kada je riječ o toj zgradi na Palama, u septembru 2018. godine firma “Građenje” d.o.o. je nakon sprovedenog postupka javne nabavke odabrana kao najpovoljniji ponuđač u kupovini poslovnog prostora za smještaj Filijale CB BiH u Palama. Kasnije, odnosno 12. oktobra 2018. godine CB BiH je na adresu firme “Građenje” d.o.o. dostavila i obavještenje i odluku da je ova firma najpovoljniji ponuđač, nakon čega je počelo i opremanje poslovnog prostora, koji je završen u zahtijevanom roku do 31. decembra 2018. godine.

Nakon što je taj posao završen, počinju komplikacije i to tako što interna revizija CB BiH daje primjedbe na ugovor, ističući da se nabavka građevine i opremanje ne mogu vršiti kroz jednu nabavku, zbog čega firma “Građenje” d.o.o. u maju 2019. godine potpisuje zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabavke obnovi sa formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu interne revizije, odnosno da se postupak poslovnog prostora i njegovog opremanje razdvoje.

“Tada sam naivno prihvatio tu situaciju da oni obnove tender i kada su došli do te faze, onda su prosto odustali i ostavili me bez realizacije. To je jedna seoska i đilkoška prevara, ali ja to nisam mogao očekivati na mjestu i u ustanovi u kojoj rade poslovni, moralni i čestiti ljudi, ali očigledno nisu”, rekao je Zoran Popić, vlasnik kompanije “Građenje” d.o.o.

Hronika

Uhapšen otac iz pakla koji je držao kćerku (osam) zatočenu godinama

Uroš Pašajlić, otac koji je godinama držao osmogodišu kćerku zatočenu u stanu, uhapšen je u stanu na Karaburmi, u Beogradu, saopšteno je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

On je uhapšen po nalogu dežurnog zamjenika tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u saradnji sa policijom.

Za osumnjičenim je bila raspisana potraga u petak, 24. marta.

Uroš P. osumnjičen je za krivično djelo nasilje u porodici i protivpravno lišavanje slobode na štetu nevjenčane supruge, kao i krivična djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dijete.

U roku od 48 časova osumnjičeni će iznijeti odbranu pred tužiocem.

Prema pisanju “Blica”, Uroš je uhapšen u rezervnom stanu na Karaburmi, gdje se krio kod jednog prijatelja koji je, takođe, poznat po problematičnom ponašanju.

Dijete su juče pronašli pripadnici MUP-a u stanu u Mirijevu neuhranjeno i zapušteno, pošto je pretučena partnerka Uroša P. uspjela da pobjegne iz stana i u policiji prijavi nasilje u porodici. Prema navodima medija, otac je svoju kćerku godinama držao zatočenu u stanu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Hronika

Državljanin Srbije osumnjičen da je počinio 34 krađe u Banjaluci

Banjalučka policija je danas podnijela Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv lica D.R. iz Srbije koje se sumnjiči da je počinilo 34 krivična djela teška krađa od početka godine.

Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave Banjaluka, u okviru operativne akcije kodnog naziva “SILVER”, a koja je usmjerena na sprečavanje i otkrivanje imovinskih krivičnih djela, policijski službenici su došli do saznanja da se lice D.R. može dovesti u vezu sa izvršenjem 34 krivična djela teška krađa izvršena na području Banjaluke u od 1. januara do 5. marta ove godine.

“Lice D.R. se sumnjiči da je uz upotrebu fizičke snage i podesnog alata nasilo ulazilo u unutrašnjost porodičnih kuća i stanova na području grada Banjaluka, a potom vršilo premetačinu, pronalazilo i otuđilo novac i razne vrijedne predmete. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 160.000 KM”, piše u saopštenju.

Dalje se navodi da na osnovu naredbe sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, izvršen je pretres stana i drugih prostorija u

Banjaluci, kao i putničkog vozila opel, koje je lice D.R. koristilo.

“Tom prilikom je pronađen 91 predmet koji je uz potvrdu privremeno oduzet (zlatni i srebrni nakit, ručni satovi, mobilni telefoni, vatreno oružje, odjevni predmeti), a koji se može dovesti u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela. Policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju pronalaska lica D.R., koje se nalazi u bjekstvu”, ističe se u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Hronika

UBIJEN radnik televizije u Tirani, policija TRAGA ZA UBICAMA

Jedan radnik albanskog kanala “Top čenel” ubijen je noćas, nakon što su nepoznati napadači pokušali da upadnu u zgradu ove televizije u Tirani.

Nedugo nakon napada, koji se dogodio sat poslije ponoći, na obližnjem auto-putu pronađen je zapaljeni “rendž rover”, za koji se sumnja da su ga izvršioci koristili za napad na televizijske kancelarije, prenio je “Albenijen post”.

Pretpostavlja se da se u zapaljenom vozilu nalazi i “kalašnjikov” koji je korišćen u napadu.

Ubijen je radnik star 60 godina, koji je preminuo na putu do bolnice.

Zasad se ne zna motiv napada koji se dogodio na glavnom ulazu u “Top čenel”.

U Tirani je tokom cijele noći organizovana potjera za napadačima, a policija je postavila kontrolne punktove širom grada.

 

(Nezvisne novine)

Nastavi čitati

Aktuleno