Connect with us

BiH

Gužve na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša

Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je na gužve na granici sa Hrvatskom na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša.

Gužve su na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Gradiška, a kolona vozila čeka na ulazak na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz AMS-a naglašavaju da će zbog produženog prazničnog vikenda biti pojačana frekvencija vozila na većini puteva u Republici Srpskoj, a posebno na graničnim prelazima.

Vozačima se savjetuje da se na vrijeme informišu o stanju na prelazima kako bi izbjegli nepotrebna čekanja.

BiH

ALEKSANDAR VUČIĆ u dvodnevnoj posjeti BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u radnoj posjeti BiH.

Vučić će prvog dana posjete prisustvovati ceremoniji povodom prvog redovnog leta Beograd-Mostar na međunarodnom aerodromu Mostar, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije, prenosi Srna.

On će tokom posjete prisustvovati večeri sa liderima iz regiona koji učestvuju na mostarskom sajmu i sastaće se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Nakon susreta, Vučić će prisustvovati otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede i obići štand Srbije, kao i štandove drugih izlagača.

Nastavi čitati

BiH

IZNAD BOSNE I HERCEGOVINE KRUŽI AMERIČKI AVION: “Artemis” može da prikupi informacije i iz Srbije?!

Američki špijunski avion “Bombardier Challenger 650”, poznat kao “Artemis”, kruži iznad Bosne i Hercegovine.

Trenutno iznad Bosne i Hercegovine već duži vremenski period kruži avion “Bombardier Challenger 650” poznat kao “Artemis” koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Avion je u privatnom vlasništvu, ali ga vojska iznajmljuje za svoje potrebe. Avion je poletio iz rumunske Constante koja se nalazi na obali Crnog mora, i gdje je smješten zbog agresije na Ukrajinu. Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

“Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko kada lete na oko 12 kilometara”, rekao je Majk Čagnon, zamjenik predsednika “Leidos Defence Group”. Koncept iza ovog špijunskog aviona veoma se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umjesto toga omogućava vojsci da prati sofisticirane komunikacije iz neprijateljskih nacionalnih država sa bezbijedne udaljenosti, piše Robbreport.com.

Avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorišćavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obavještajnih podataka. Ideja je da se sadašnji turbopropeleri, koji su korišćeni u sukobima u Afganistanu i Iraku u potrazi za bombama pored puteva i pobunjenicima, zamijene sa naprednijom, manje ranjivom avionskom tehnologijom.

Nije poznato zašto avion trenutno leti, ali ranije su izviđački letovi vezani za potrebe misije EUFOR Althea, a zabilježen je let aviona italijanskog i rumunskog ratnog vazduhoplovstva. EUFOR za misije iznad Bosne i Hercegovine nije neophodno da dobije bilo kakvu dozvolu organa Bosne i Hercegovine. Ipak sposobnosti Bombardiera su takve da njegov let iznad Bosne i Hercegovine teoretski može služiti za prikupljanje informacija iz Srbije.

Podsjećamo, isti avion letio je iznad BiH i u februaru ove godine.

Nastavi čitati

BiH

“SA HELEZOVIM RIJEČIMA TREBA BITI OPREZAN”: Da li je BiH spremna za proizvodnju dronova samoubica?

Tvrdnja ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji je najavio da će za 15 dana početi proizvodnja dronova samoubica koje će BiH izvoziti, naišla je, prije svega zbog roka koji je naveo, na skepticizam među stručnjacima, koji se pitaju koja bi to domaća fabrika mogla raditi na ovom revolucionarnom projektu i kako o tome još ništa nisu čuli.

Tim povodom, naime, juče smo razgovarali sa više sagovornika iz ove branše i jedan od njih nam je, primjera radi, rekao da sa Helezovim riječima treba biti oprezan, jer je “ishitren” i brzo kaže nešto što nije realno, a drugi je rekao da se za dvije sedmice ne može početi ni proizvodnja ni sklapanje dječjih dronova, odnosno igračaka, a kamoli letjelica za vojne tj. borbene svrhe.

“Ovo je mala sredina i čuje se sve što se radi. Nema šanse. Evo, kada bi neko sada naručio sve dijelove iz Kine, opet je nemoguće za 15 dana sve to početi raditi, odnosno sklapati. To je apsurd”, rekao je jedan od sagovornika “Nezavisnih novina”, čime je iskazao skepticizam prema Helezovim riječima.

Inače, Helez je, gostujući na FTV-u, između ostalog, govorio o naoružavanju BiH, a potom spomenuo i dronove samoubice.

“Mi imamo namjensku industriju koja je najbolja od svih u regionu. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurisati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije”, tvrdi Helez.

Međutim, Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, ističe da u holdingu vojne industrije u FBiH postoji osam firmi, a koliko mu je poznato, nijedna od njih nije osposobljena za proizvodnju besposadne letjelice koja bi bila naoružana i imala velike efekte u borbenim dejstvima.

“Takva proizvodnja ovdje jednostavno nije moguća. U susjedstvu samo Srbija proizvodi dvije vrste takvih dronova, a za ostale države ne znam da li to rade”, rekao je Kozar za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, on je zatečen izjavom koju je dao Helez, a kada bi se tako nešto obistinilo, bila bi to revolucija u domaćoj namjenskoj industriji.

“To je sada veoma traženo u svijetu i to bi značilo stvarno jednu revoluciju”, naveo je Kozar za “Nezavisne novine”.

Ni Almin Mališević, sekretar Grupacije namjenske industrije Privredne komore FBiH, nema informaciju da će proizvodnja ovakvih dronova početi uskoro u FBiH.

“Ja sam tu vijest pročitao u medijima. Nemam takvu informaciju”, rekao je Mališević za “Nezavisne novine”.

Slavenko Ristić, vlasnik “Tehničkog remonta Bratunac”, potvrdio nam je da ni oni nisu firma o kojoj govori Helez.

“Mi definitivno nismo ta firma”, naveo je Ristić za “Nezavisne novine”.

Helezovu izjavu nismo uspjeli dobiti, uprkos našim brojnim pozivima i poruci koju smo mu poslali i koju je vidio, tako da nam, bar za sada, jedino preostaje da čekamo kraj ovog mjeseca, do kada bi njegova najava trebalo da se obistini.

Nastavi čitati

Aktuelno