Connect with us

Region

HUMANITARNA KATASTROFA: Ponestaje hrane za pacijente, saniteti bi mogli da ostanu bez goriva, a bolnice bez mazuta

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek poručio je na konferenciji za novinare da zbog ukidanja dinara na KiM ispaštaju najugroženije kategorije

Zdravstveni radnici ne mogu da podignu novac, ponestaje hrane za pacijente, saniteti bi mogli da ostanu bez goriva, a bolnice bez mazuta za grijanje.

Elek apeluje na međunarodnu zajednicu i sve političke činioce koji mogu da utiču na Prištinu da se odluka o dinaru odloži, prenosi RTS.

Kolegijum Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, na čelu sa direktorom Zlatanom Elekom, iznio je na današnjoj konferenciji za medije probleme sa kojima se bolnica suočava nakon što je 1. februara na snagu stupila uredba vlasti u Prištini kojom se zabranjuje upotreba dinara.

Zlatan Elek je naveo da ispaštaju najugroženije kategorije.

Prva kategorija su zaposleni Kliničko-bolničkog centra, oko 1.700 radnika, čije porodice zavise od ovih primanja.

“Sada su svi radnici ugroženi, jer ne mogu da podignu novac. Vidite ogromne redove ispred jedine banke u kojoj možemo da podignemo novac – Banke Poštanske štedionice. Ovim su direktno ugroženi ljekari, medicinske sestre, osoblje, tehničari, vozači, spremačice. Osuđeni smo ponovo da idemo u centralnu Srbiju da podižemo lične dohotke, u Rašku, Novi Pazar i Kraljevo”, rekao je Elek.

Istakao je da je ovo drugi put kako radnici moraju van Kosova, a prvi put je bilo zbog vakcinacije.

Druga ugrožena kategorija su bolesnici, jer u KBC Kosovska Mitrovica ponestaje hrane. Unutar centra ima više od 500 kreveta.

“Nama su dobavljači sa ovih prostora i plaća se isključivo u dinarima. Opstruirani smo na dva načina, jer postoji nekakva zabrana koju mi nismo vidjeli u pisanoj formi, a to je zabrana uvoza hrane iz Srbije. Naši nabavljači nisu u mogućnosti da nabavljaju hranu koja je propisana tenderskom dokumentacijom. Drugi način je što mi ne možemo da platimo tu hranu u dinarima i oni su problemu, a samim tim i bolesnici”, naveo je Elek dodajući da su najugroženiji dijabetičari, operisani pacijenti i oni koji boluju od malignih bolesti.

Treći problem je gorivo, i Elek navodi da će uskoro saniteti ostati bez njega, jer ga plaćaju u dinarima.

“Ne zbog toga što Srbija ne prebacuje novac, nego mi ne možemo da platimo”, napominje Elek.

Četvrti problem je grijanje, jer se bolnica grije na mazut, što se takođe plaća u dinarima.

“Ne možemo da platimo ni servisere instrumenata poput rentgena”
“Da bi bolnica normalno funkcionisala, nas za održavanje instrumenata poput rentgena, opslužuju firme iz Srbije. Ni te servisere koji održavaju naše aparate nismo u mogućnosti da platimo zašto što smo i obavezi da ih platimo jednim platežnim sredstvom – dinarima”, kaže Elek.

Isto važi i za majstore koji održavaju ustanovu, dodaje Elek i navodi da je problem i u uslugama kao što su pregledi za vozački ispit, sistematski pregledi, participacija za analize koje se plaćaju u dinarima.

“Apel međunarodnoj zajednici da se odluka odloži”
“Ova konferencija za štampu je ujedno i apel međunarodnoj zajednici i svim političkim činiocima koji mogu da utiču na Prištinu da se ova odluka odloži. Mi smo pristalice dijaloga, mirnog rješenja ove odluke, a ne naglog donošenja jednostranih odluka koje imaju za cilj eskalaciju problema na terenu, koja utiče i na zdravstvene radnike i šalje se signal običnom narodu da napusti ove prostore zato što neće imati svoju valutu”, poručio je Elek.

Region

DAČIĆ OTKRIO JEZIVE REZULTATE OBDUKCIJE ubijenog brata Vojina Mijatovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je obdukcija Đorđa Mijatovića, brata potpredsjednika Vlade FBiH Vojina Mijatovića, pokazala da je umro od povreda glave.

“Pošto smo u međuvremenu došli do snimaka, mislim da je jasno da je poslije tuče u kojoj su učestvovali, on bio toliko povrijeđen da je od tih posljedica preminuo u Urgentnom centru. I upravo zbog toga će ova dva maloljetna lica, oni su glavni osumnjičeni, biti predati dalje tužilaštvu i drugim državnim organima kako bi se procesuirali za najteža krivična djela”, rekao je Dačić.
On je pohvalio pripadnike policije koji su radili na tom slučaju, jer je, kako je rekao, to bio izuzetno komplikovan slučaj u kojem nije bilo svjedoka i moralo se veoma pažljivo prići svemu tome.
“Mi smo zaplijenili nekoliko snimaka sa okolnih kamera koji su na drugim nekim objektima, pošto nema direktnog snimka konkretno tog terena. Ali je sa svih tih kamera bilo moguće, uz dosta pažnje, zato što je riječ o maloljetnim osobama, identifikovati lica. Tako da, što se tiče policije, svima treba da bude jasno da niko neće moći da izbjegne hapšenje”, poručio je Dačić.

On je takođe opomenuo medije da vode računa da je riječ o maloljetnim osobama i da po zakonodavstvu Srbije postoji njihova zaštita.

Ranije danas Dačić je izjavio da je policija identifikovala oba napadača na Đorđa Mijatovića. Jedan je uhapšen, a drugi se kasnije predao. U pitanju su maloljetnici F. B. (16) i N.Z. (17).

Nastavi čitati

Region

CRNOGORCU PROPAO PLAN! Zapalio vlastitu kuću da bi DOBIO NOVAC od osiguranja

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv lica čiji su inicijali Lj.K. (47) osumnjičenog da je namjerno izazvao požar na svojoj kući kako bi mu bio isplaćen novac od osiguranja, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je navedeni 20. maja u 2.40 časova telefonom obavijestio dežurnu službu nikšićkog Odjeljenja bezbjednosti da je došlo do požara na njegovoj kući u Nikšiću.

Policijski službenici su, postupajući po prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzeli niz mjera i neophodna vještačenja, te došli do sumnje da je Lj.K. namjerno izazvao požar u namjeri da izvrši naplatu od osiguravajuće kuće za koju posjeduje polisu osiguranja.

Iz policije su istakli da su Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv Lj.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo prevara u osiguranju.

Nastavi čitati

Region

DAČIĆ O USVAJANJU REZOLUCIJE O SREBRENICI: “Oni će nama da dijele lekcije o našem narodu”

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, ocijenio je da je sadašnja međunarodna pozicija Srbije u odnosu na 2008. godinu ili 2012. godinu bitno različita i da će sve ono što je urađeno na međunarodnom planu ostati upamćeno u istoriji Beograda.

Dačić je rekao da Srbiju 2008. godine niko ništa nije pitao i podsjetio da je tada Kosovo priznalo 80 zemalja za godinu, ocijenivši da tada Srbija ne bi mogla da računa na podršku kao što je bilo na Gegenralnoj skupštini Ujedinjenih nacija tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

“Da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo imali pat poziciju za KiM”
Dačić je na primjeru Kosova i Metohije objasnio da je veliki uspjeh diplomatije Srbije to što je određeni broj zemalja povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Da mi nismo promijenili taj odnos snaga, da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo sada imali i dalje pat poziciju vezano za KiM – rekao je Dačić i dodao da bi isto tako i situacija sa glasanjem o Rezoluciji o Srebrenici bila drugačija, da je na primjer 130 zemalja glasalo za nju.

Bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova zbog Rezolucije o Srebrenici
Govoreći o diplomatskoj borbi protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da bi on i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, mogli za svaku zemlju pojedinačno da obrazlože šta je sve urađeno i naveo da se razgovaralo sa mnogo zemalja.

– Vučić je pričao i sa svojim kolegama, predsjednicima, ali on se nije libio da priča i sa šefovima misija u Njujorku. To nije bio njegov nivo, ali on je bio tamo – rekao je Dačić.

Naveo je da je lično kao ministar spoljnih poslova povodom rezolucije bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova, kao i da su izaslanici išli i objašnjavali da glasanje nije u skladu sa Poveljom UN i da ne postoji saglasnost ni na nivou BiH, a da je tema bila “najteža u svijetu”.

“Njemačka inicijator bez obzira na zločine u Drugom svjetskom ratu”
Novi ministar unutrašnjih poslova je dodao i da od 84 zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, bar 50 već obilježava neku vrstu dana sjećanja na Srebrenicu, pa je od starta bilo teško promijeniti im mišljenje.

Dačić je ocijenio i da je Njemačka kao inicijator Rezolucije o Srebrenici to učinila kako bi prebacila krivicu, ne obazirući se na zločine koje je počinila u Drugom svjetskom ratu, piše Blic.

– Oni će nama da dijele lekcije o Srbiji i o našem narodu – rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno