Connect with us

Hronika

I SEBIJA UKLJUČENA U SLUČAJ MEMIĆ? Tužilaštvo proširilo istragu

Tužilaštvo BiH užurbano radi na proširenju istrage protiv više osoba u predmetu “Dženan Memić”, između ostalog, za krivična djela ubistvo te sprečavanje dokazivanja, saznaje „Avaz“.
Prema informacijama „Avaza“, čeka se naredba o proširenju istrage protiv više osoba, a ključna je naredna sedmica, kada kreću nova saslušanja. Portal “Avaza” navodi da će u policiji biti saslušana i generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović. Ona je će dati iskaz na okolnost formiranja tima vještaka koji su vještačili Alisu Mutap, koja je nadavno proglašena krivom zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Izetbegović je bila ta kojoj je naredba došla na ruke.

Tužilaštvo BiH je lani donijelo naredbu os provođenju istrage protiv bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo i aktuelne sutkinje Suda BiH Dalide Burzić, bivšeg komesara Vahida Ćosića, tadašnjeg tužioca Merisa Ćate, policajca Sakiba Kreme i vještaka Ševala Kovačevića.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo ubistvo, organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja.

Tužilaštvo KS je već u prostorije MUP-a KS privodilo i saslušalo na desetine osoba koje su povezane s ovim slučajem, mahom policajce.

Sada su, saznaje „Avaz“ na radu ljekari i vještaci. Radi se o više od pet ljekara iz Hitne pomoći KS, ali i ljekarima iz KCUS-a koji bi već naredne sedmice trebalo da daju iskaze.

Alisa Mutap, tadašnja Dženanova djevojka, osuđena je na dvije i po godine zatvora zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanje Memića, a policajac Hasan Dupovac na tri.

Hronika

JEZIVA tragedija u Jablanici: Maloljetnik iz Saudijske Arabije utopio se PRED PORODICOM

Maloljetnik A.E.S. (16) iz Saudijske Arabije utopio se sinoć na Jablaničkom jezeru, a sve se dogodilo pred porodicom, koja je bila na mjestu nesreće.

Kako su naveli iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanske županije, maloljetna osoba iz Saudijske Arabije A.E.S. koja je rođena 2008. godine izgubila je život na Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine na području opštine Konjic.

“Mrtvozornik je na mjestu nesreće proglasio da je smrt nastala utapanjem. U tom trenutku na lokalitetu je bila višečlana obitelj iz Saudijske Arabije, a maloljetni A. E.S. utopio se pod nesretnim okolnostima. Do tragičnog događaja je došlo u večernjim satima, a očevid je obavljen pod nadzorom dežurnog tužitelja”, kazali su za hercegovina.info Tužilaštva HNK.

Inače, sinoć je Gorska služba spašavanja “Prenj” primila dojavu da se u Jablaničkom jezeru utopio maloljetnik i da ekipa na čelu sa kantonalnim tužiocem traži pomoć ronioca u traženju tijela.

Na mjesto utapanja je izašao ronilački tim GSS Prenj, a nakon što su locirali moguće mjesto gdje se nalazi utopljenik, iz drugog zarona su pronašli tijelo na dubini od oko pet metara.

Nastavi čitati

Hronika

POLICIJA POTVRDILA: Podmetnut požar na automobilu srpskog povratnika

Požar na automobilu povratnika Drage Rupara u mostarskom naselju Hodbina je podmetnut, rekao je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

Marić je rekao da je Policijska stanica Jug predala predmet Odjeljenju kriminalističke policije koje vodi istragu.

“Istraga traje, čim bude rezultata obavijestićemo javnost”, naveo je Marić, prenosi Srna.

Povratniku u mostarsko naselje Hodbina Dragi Ruparu u noći sa 13. na 14. jun ispred porodične kuće zapaljen je automobil.

“Osjetio sam miris paljevine, izašao ispred kuće i vidio zapaljen automobil `kadet`. Zadnji dio automobila je potpuno izgorio. Policija je dolazila, napravili su uviđaj. U šoku sam, nemam riječi. Ne osjećam se bezbjedno. Živim ovdje sa bratom i ne znam kome bismo mogli smetati i zašto”, rekao je Rupar.

Nastavi čitati

Hronika

NAPAO SUPRUGU PA POSTAO ŽRTVA: Kako je Gradiščanin završio pretučen ispred Doma zdravlja

Muškarca, koji je jutros sa povredama po cijelom tijelu pronađen na ulazu u Dom zdravlja u Gradišci, pretukla je supruga koja je privedena u policiji na ispitivanje, saznaje ATV.

Pomenuti portal nezvanično saznaje da je policiji prethodno prijavljeno nasilje u porodici, odnosno da je 49-godišnjak napao svoju suprugu. Nešto kasnije osumnjičeni nasilnik je postao žrtva.

Prvi rezultati istrage ukazuju da je 49-godišnjak prvo nasrnuo na svoju suprugu, te da mu je ona uzvratila. Nanijela mu je višestruke povrede, a potom ga dovezla na ulaz Doma zdravlja i izbacila iz vozila. Tu ga je pronašao portir koji je sve prijavio policiji. Njemu je pomoć ukazana u gradiškoj bolnici, a navodno je po tijelu imao i rane od noža.

”Pretučeni muškarac je odbijao da sarađuje sa istražnim organima, ali se operativnim radom došlo do saznanja da mu je povrede nanijela supruga. Ona je privedena i slučaj je zasada kvalifikovan kao nasilje u porodici”, kaže izvor blizak istrazi.

U PU Gradiška za ATV je potvrđeno da je slučaj prijavljen, te da je u toku rad kako bi se rasvijetlile sve okolnosti ovog događaja. O događaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Nastavi čitati

Aktuelno