Connect with us

Društvo

INCIDENT U DOMU ZDRAVLJA Pacijent “divljao”, sestru gađao bocom u glavu

Jasmin Avdović, predsjednik u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo JUDZKS, objavio je juče na Facebook-u fotografije iz Doma zdravlja Vrazova na kojima se vide ispreturani i izvrnuti ormari sa kartonima pacijenata, uz koje je naveo da se radi o incidentu koji je izazvao “nezadovoljni pacijent”.

“Poziv za hitno i neodložno reagovanje svim nivoima vlasti u BiH i FBiH. Zahtjevamo donošenje zakona o napadu na radnike u zdravstvu, odnosno da tužitelj po službenoj dužnosti ‘goni’ osobu koja je izvršila napad kao napad na službeno lice hitnim postupkom na nivou BiH ili bar FBiH” naveo je Avdović.

Upitao je “da li zaista čekamo prvo da neko prvo mora da pogine na radnom mjestu kako bi se donijeli koraci za prevenciju pogibije?”

“Ovako je danas, 14. februara 2023. godine, u poslijepodnevnim satima, izgledala kartoteka u JUDZKS OJ Centar-Vrazova, a nakon što je korisnik usluga sa istorijom neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema osoblju, nezadovoljan jer nije dobio nešto na što nema parvo, u sat vremena uspio dva puta uništvati inventar JUDZKS u ovoj ustanovi i njenom lokalitetu na Breci, fizički nasrtati i povređivati osoblje te verbalno prijetiti smrću prisutnom osoblju i čak njihovoj djeci, a stigao je i bocom koja sadrži dezinficijens za šake namjenjen pacijentima, gađati medicinsku sestru u glavu (označeno crvenim krugom na fotografijama)”, naveo je on.

Između ostalog, napisao je da nažalost postoje i oni “koji će na ovaj zahtjev reagovati komentarom kako smo sami to zaslužili jer je osoblje neljubazno, neprofesionalno i kako niko ne radi ništa kako treba, te da se kod doktora vrata trebaju odmah otvarati nogom jer nam ‘dajete platu'”.

“Ne, vi nama platu ne dajete već svoje obaveze uplaćujete u nadležni ZZO, a mi svoje plate pošteno zaradimo”, poručio je on.

Društvo

Koštaće 210 KM: Za starije od 15 godina vakcinacija protiv HPV od ponedjeljka

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za osobe starije od 15 godina, počinje u ponedjeljak.

Kako su saopštili iz ovog instituta, na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina Gardasil 9, proizvođača MSD.

– Vakcinacija će se obavljati u periodu od 8 do 14 časova. Zakazivanje termina nije potrebno – naglasili su iz IJZ RS.

Cijena jedne doze vakcine je 210 KM, a kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, dok je preporučeni razmak između doza godinu dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 051 491 648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je prije dva dana počela vakcinacija protiv HPV, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna.

Plan je da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV virus jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. Ističu da vakcinacija ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih.

U Srpskoj se vakcinacija uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Društvo

Kod mladića iz BiH pronađeno pola kilograma heroina, oduzet novac

Pripadnici bečke policije uhapsili su juče 21-godišnjeg mladića iz Bosne i Hercegovine, uhvativši ga kako nosi heroin klijentu.

Sve se desilo u 15. okrugu, a kasnijom pretragom policija je došla do daleko većeg plijena. Oni su ga pratili, a kada su ga zaustavili na samom ulazu zgrade gdje je trebao da isporuči naručeni heroin, kod njega su pronašli oko 50 grama heroina i hladno oružje.

Kasnijim pretresom stana u okrugu Margareten, koji je ovaj diler koristio, policija je pronašla pola pola kilograma heroina kao i gotovinu u iznosu od 3.500 evra.

On je priveden i protiv njega je podnesena prijava. Novac i droga su mu oduzeti.

Nastavi čitati

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Aktuleno