Connect with us

Banjaluka

INSPEKCIJA ZATVORILA VRTIĆ U NOVOJ VAROŠI! Roditelji djecu voze u Dragočaj

Nakon što je republička inspekcija zatvorila predškolsku ustanovu “Kuća radosti Bambinosi” u banjalučkom naselju Nova varoš roditelji su se našli na mukama, jer oni koji nemaju kod koga da ostave dijete na čuvanje prinuđeni su da ga dovedu do vrtića, odakle mališane prevoze u drugi objekat, koji se nalazi u Dragočaju.

Naime republički inspektor za prosvjetu i sport krajem jula zabranio je Klubu za djecu “Kuća radosti Bambinosi” obavljanje djelatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer navedena ustanova nije posjedovala rješenje o odobrenju za rad. Kako su istakli u Inspektoratu Republike Srpske, inspektoru je 6. jula prilikom vanredne kontrole u ovoj ustanovi predočen dokument od 5. jula, kojim vlasnik podnosi zahtjev za osnivanje predškolske ustanove upućen resornom ministarstvu.

– Utvrđeno je da je samo pokrenuta procedura za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti, a da pri tome postupak nije završen i subjekat nije dobio potrebno odobrenje za rad – tvrde u Inspektoratu.

Navode da je inspektor u više navrata obavještavao odgovorno lice da će objekat biti zapečaćen i da je neophodno da razgovara sa roditeljima i upozna ih sa okolnostima.

– Međutim na dan zakazanog pečaćenja objekta, o čemu je stranka bila blagovremeno obaviještena, u njemu su zatečena djeca, što je zbog nedostatka informacija izazvalo negodovanje roditelja nakon poziva da preuzmu djecu. U toku postupka obilježavanja zabrane inspektori su bili izloženi i fizičkom i verbalnom napadu od strane njima nepoznatog lica, zbog čega je intervenisala i policija – tvrde u Inspektoratu.

Zabrana obavljanje djelatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja trajaće do, kako su naglasili u Inspektoratu, otklanjanja nedostataka, odnosno do dobijanja rješenja o ispunjenosti uslova za osnivanje predškolske ustanove i rješenja Ministarstva prosvjete i kulture RS o odobrenju za rad predškolske ustanove.

Jedna od majki koja se našla na mukama nakon što je zapečaćen objekat u Novoj varoši je K. S., koja za “Glas Srpske” kaže da je dijete morala ispisati iz pomenutog vrtića jer nije bila zadovoljna trenutnim načinom rada.

– Na dan zatvaranja vrtića roditeljima je u viber grupi javljeno da hitno dođu po svoju djecu, koja su doslovno istjerana. Imali smo obećanje da će sve biti riješeno za dan-dva, ali to se nije desilo – priča ona.

Kako kaže, kćerku je dva dana dovodila u Novu varoš, odakle je sa ostalim mališanima prevožena u kilometrima udaljen Dragočaj, gdje se nalazi drugi objekat ovog vrtića.

– Tete, koje su divne, dva puta dnevno su kupile djecu ispred vrtića i vraćale. Svaki dan smo u viber grupi dobijali pitanja ko i kad planira da dovede dijete – ispričala je ona.

Međutim, kako kaže, ništa nije riješeno, a sa takvim načinom rada se nije slagala pa je dijete upisala u drugi vrtić.

Iz ovog vrtića juče nisu ništa željeli da komentarišu te su rekli da će sutra dati izjavu.

Procedure

Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano je da, objašnjavaju u Inspektoratu RS, nakon dostavljanja potpune dokumentacije, ministar imenuje komisiju koja utvrđuje ispunjenost uslova za osnivanje predškolske ustanove, na osnovu čijeg se zapisnika rješenjem utvrđuje ispunjenost uslova za osnivanje predškolske ustanove te upisuje u registar kod nadležnog suda, čime stiče svojstvo pravnog lica.

– Po dostavljanju dokaza o upisu u sudski registar ministar donosi rješenje o odobrenju za rad predškolske ustanove – istakli su u Inspektoratu.

Banjaluka

FNC stiže u grad na Vrbasu: Spremite se za vrhunski BORILAČKI SPEKTAKL

Povodom predstojećeg FNC 18 borilačkog spektakla koji će biti održan 13. jula u Banjaluci, gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se sa predsjednikom FNC – a (Fight Nation Championship), Draženom Forgačom.

Ova gradska amdinistracija vratila je epitet grad sporta, grad borilačkih vještina, jer kako je istakao gradonačelnik, u prilog tome ide i činjenica da je Banjaluka prije godinu dana dobila prvu dvoranu borilačkih sportova.

– Ovdje svi zajedno radimo na afirmaciji sporta i borilačkih vještina, što je najbolje za grad, za mlade i sport – poručio je gradonačelnik, uz poziv sugrađanima da se neposredno pred ovaj borilački spektakl pridruže i treningu koji će biti održan 4. jula i kojem će i on prisustvovati.

Najavio je ovom prilikom za narednu godinu zbirni događaj, koji će Banjaluku pozicionirati na mapu Evrope i svijeta kada je riječ o borilačkim sportovima.

Predsjednik FNC – a pojasnio je da su se za svoj sljedeći događaj odlučili za Banjaluku jer, kako je rekao – ne postoji grad iz kojeg su dobili više upita i poziva fanova koji prate borilački sport i traže da dođu u Banjaluku.

-Zahvaljujem gradonačelniku Banjaluke i lokalnom partneru – Hektor fajt najt, koji su nam pružili podršku i koji će nam pomoći u organizaciji ovog događaja koji nije nimalo jednostavan. FNC je vrhunska produkcija, nastupiće najpoznatiji borci iz regije tako da očekujemo vrhunski spektakl, punu dvoranu Borik i pravi spektakl za sve fanove – kazao je Forgač.

Nastavi čitati

Banjaluka

OVO NISTE NIGDJE VIDJELI Predsjednik SKUPŠTINE se bori protiv regulacionog plana koji je SKUPŠTINA usvojila

Na nedavno održanom mirnom protesnom skupu u naselju Borik u Banjaluci, zajedno sa građanima se našao i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, ali i predstavnici Narodnog fronta.

Ninković je na ovom skupu poručio da je njegova obaveza kao predsjednika Skupštine grada da dođe na ovakav skup, piše Insajder.

– Moja obaveza je bila da dođem ovde i da čujem koji su to zahtjevi koji muče građane kako bi znali kako da nastupamo u Skupštini grada. Odnosno da li da podržimo takvu vrstu regulacionih planova – naveo je Ninković.

Ipak ono što je ostalo nejasno je činjenica da je upravo Ninković na čelu Skupštine koja je usvojila regulacione planove protiv kojih se bune građani koje je došao da podrži.

Osim Ninkovića, na ovom skupu su se pojavili i članovi partije Narodni front Jelene Trivić.

Oni su došli da podrže građane u borbi protiv izgradnje nebodera u ovom naselju, koji po Nacrtu regulacionog plana tek treba da ide na javnu raspravu.

S tim u vezi, poznavaoci političkih prilika u gradu na Vrbasu ocijenjuju da je na djelu moguća simbioza SNSD-a i Narodnog fronta, jer kako kažu, ovo nije prvi put da nastupaju zajedno u osporavanju projekata aktuelne gradske administracije i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Nastavi čitati

Banjaluka

LEGALIZOVANO 6.000 KUĆA Stanivuković: Banjaluka brine o građanima, jer Banjaluka je porodica

Uspješno smo legalizovali blizu 6.000 porodičnih domova, rekao je ovo Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

– Na taj način obezbijeđen je krov nad glavom za preko 20 000 naših građana. Uručili smo danas nova rješenja o besplatnoj legalizaciji objekata čime su ovi dobri domaćini ostvarili uštede i do nekoliko desetina hiljada KM – kazao je on i dodao:

“Banjaluka brine o svojim sugrađanima, jer Banjaluka je porodica.”

 

Nastavi čitati

Aktuelno