Connect with us

Hronika

SAM SKINUO NANOGICU: Pobjegao iz kućnog pritvora, pa uhapšen nakon dvije godine u Sarajevu

Nedavna reakcija Kaznenopopravnog zavoda Zenica otkrila je bijeg osuđenika H. M., koji je, kako su naveli, 10. marta 2020. godine pobjegao iz kućnog zatvora tako što je prekinuo kaiš narukvice za elektronski nadzor.
Odmah se znalo da je H. M. u bijegu pa je za njim raspisana potjernica.

Međutim, tek je prije nekoliko dana uhapšen u Sarajevu, gdje se starijim osobama lažno predstavljao kao uposlenik „Telemaha“ te im krao novac i vrijedne stvari iz stana. U unajmljenoj sobi u jednom sarajevskom hotelu policija je pronašla ukradene stvari.

Poseban materijal

Na koji način je uspio prekinuti kaiš narukvice ili nanogice, kako se ovaj elektronski uređaj još naziva, ne zna se, jer, kako stručnjaci za ovu oblast tvrde, ona je izrađena od posebnog materijala.
Kaiš nanogice je izrađen od plastične čvrste mase prožete zaštitnim nitima. Stručna osoba nanogicu postavlja zatvoreniku specijalnim kliještima i ona se zaptiva.

– Bilo je slučajeva da su pojedini uspijevali izvući nogu, ali i tada se oglasio alarm. Nanogice imaju sigurnosni štift te se na svaki pokušaj skidanja, uništavanja, kao i prenošenja na neku drugu osobu, oglasi alarm i sistem to registruje – pojasnio je stručnjak.

Inače, nanogica je samo dio kompleta uređaja za elektronski nadžor. Osim toga, postoji i baza koja se postavlja u stan i ne smije se pomjerati jer se to odmah registruje. Nanogice elektronski nadžiru kaznenopopravni zavodi i kada se uključi alarm, zatvorski policajci odlaze na adresu stanovanja i obavještavaju nadležnu policijsku upravu.

U KPZ Sarajevo postoji 24-satni nadžor svih osuđenih osoba kojima je Sud odredio nanogicu. Takođe imaju i specijalno vozilo koje kruži i provjerava osobe s nanogicama.

Kućni zatvor s elektronskim nadžorom se može odrediti samo osobama osuđenima na kaznu zatvora do jedne godine. Ukoliko dođe do zloupotrebe, osuđenik automatski biva vraćen u zatvor na izdržavanje preostalog dijela kazne.

Osobama osuđenim za nasilje u porodici ne može se odrediti kućni zatvor.

Odmah nakon implementacije projekta 250 osuđenih osoba u KPZ Sarajevo dobilo je narukvice.

Za pritvor nema narukvice

U Kantonu Sarajevo, kako se saznaje, još nije uspostavljen sistem kućnog pritvora s nanogicom za osobe koje su samo osumnjičene, jer su te nanogice koncipirane po drugačijem sistemu, a za implementaciju su potrebna višemilionska sredstva. Narukvice ili nanogice za kućni pritvor trebaju imati GPS uređaj, sličan onom koji se koristi za telefone, prenosi Srpskainfo.

Hronika

Uhapšen policajac zbog lažnog prijavljivanja

Pripadnici Policijske uprave Zvornik uhapsili su policijskog službenika iz Bratunca M.J, osumnjičenog da je počinio krivična djela tjelesna povreda i lažno prijavljivanje krivičnog djela, zbog čega će biti suspendovan i protiv njega pokrenut disciplinski postupak, saopšteno je iz ove uprave.

Policajac je  uhapšen, nakon što je Policijskoj stanici Bratunac prijavljeno da je lice čiji su inicijali K.J. iz Avganistana fizički napalo policijskog službenika M.J. iz Bratunca, prenosi Srna.

Oba lica su se radi ukazivanja ljekarske pomoći javila u Javnu zdravstvenu ustanovu Dom zdravlja Bratunac, gdje je dežurni ljekar konstatovao lake povrede licu K.J, a lice M.J. uputio u Bolnicu u Zvorniku, navedeno je u saopštenju.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

 

(agencije)

Nastavi čitati

Hronika

LJUBAVNICA GA SKUPO KOŠTALA Asistent Pravnog fakulteta u Banjaluci udaljen sa radnog mjesta

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, donio je danas rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, a protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline i postupak pred Etičkim komitetom.

U prijedlogu dekana Pravnog fakulteta Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerziteta u Banjaluci.

– Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta u Banjaluci – rekli su u Univerzitetu Banjaluka.

Univerzitet u Banjaluci još jednom najoštrije osuđuje svaki oblik neakademskog i neprofesionalnog ponašanja svih zaposlenih, te poziva sve one koji imaju saznanja o bilo kakvom obliku nedoličnog ponašanja da isti prijave rukovodstvu Univerziteta i njegovih članica.

– Naglašavamo i to da će Univerzitet u svakom trenutku preuzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju zaštite integriteta Univerziteta, kao i svih studenata i zaposlenih – saopšteno je iz Banjalučkog univerziteta.

Srpskainfo

 

Nastavi čitati

Hronika

Pogledajte šta je ostalo o skupocjenog McLarena nakon udesa u Istri (FOTO)

Na putu Poreč – Pazin juče oko 11:20 dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao skupocjeni McLaren.

Prema fotografijama objavljenim na Facebook stranici Policijska patrola – Istra, od McLarena je ostala samo olupina.

Na sreću, smrtno stradalih nema. I vozač i suvozač preživjeli su katastrofalan udes u kojem se McLaren nekoliko puta prevrnuo te na kraju zapalio, javlja Novi list.

Nezgoda se dogodila kada je 60-godišnji vozač McLarena pulskih registarskih oznaka zbog velike brzine izgubio kontrolu nad automobilom, prešao u lijevu stranu van puta, gdje je udario u ivičnjak. McLaren se nakon toga više puta prevrnuo.

Kako javlja Novi list, prolaznici su iz auta izvukli vozača iz okoline Poreča koji je zadobio lakše povrede i 69-godišnjeg putnika koji je zadobio teške tjelesne povrede, prenosi Index.hr.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuleno