Connect with us

Banjaluka

IZ JUŽNE KOREJE PRAVAC U BANJALUKU: Ovo je priča vedre i nasmijanje Šobin Jun (VIDEO)

Vedra i nasmijana Šobin Jun, prije tri sedmice pristigla je iz daleke Južne Koreje u Banjaluku, da bi usavršila svoje obrazovanje.

Ova dvadesetdvogodišnjakinja željela je da proširi svoje znanje iz umjetnosti, grafičkog dizajna i animacije, te da upozna nove prijatelje i kulture. Za sada je i više nego oduševljena.

“Još uvijek se navikavam. Nešto je drugačije u odnosu na život i studiranje u Južnoj Koreji. Prvi čas grafičkih komunikacija je bio juče i prvi utisci su da je drugačije u odnosu na časove u Južnoj Koreji. Tamo se više insistira na urednosti i praćenju pravila, dok je ovdje dozvoljeno da to bude kreativnije, nadam se da ću se snaći, budući da se razlikuje sam princip rada“, rekla je Šobin Jun za ATV.

Ovo je prvi put da odlazi van granica svoje države. Kada je čula za razmjenu studenata, poželjela je da ona bude prva koja će doći u Republiku Srpsku. Odluka nije bila laka, ali je znatiželje bila veća od straha.

“Prvi je put da idem van granica svoje države. Ovo je oduvijek bio moj san. Čast mi je što mogu studirati ovdje. Bilo je mnogo izazova i poteškoća za mene. Ali mi se zaista sviđa ovdje i drago mi je što mogu ostati u Banjaluci“, rekla je ona.

Ono što joj se posebno sviđa u Banjaluci su kuće. Skoro pa svaka ima svoje dvorište što nije baš karakteristično za Južnu Koreju. Pored domaćinske atmosfere, osvojila ju je i domaća kuhinja.

“Zapravo u Kreji sam probala ćevape a ovdje sam probala baklavu i gulaš, zaista mi se sviđaju. Željela bih opet da ih jedem“, dodaje ona.

Srbi su srdačan narod, objašnjava Šobin. Tek što je stigla u Univerzitet i studentski dom, a već je sa prijateljima obišla nekoliko dešavanja. Posebno joj se dopao pristup i toplina studenata koji je uključuju u sva dešavanja koje grad nudi.

“Najveća razlika je u načinu komunikacije. U Koreji mnogo ljudi pokušavaju da steknu prijatelje, ali mirno i tiho, jer oni misle da je tako kulturnije. Ali ovdje mnogo prijatelja i ljudi, pričaju sa mnom kao ekstroverti. Jako sam iznenađena ali mi se to i mnogo sviđa“, dodala je Šobin Jun.

Kroz osmijeh dodaje, da njene kolege imaju mnogo pitanja o pop muzici, korejskim serijama i kinematografiji.

Mia Ivančević, stručni saradnik za pripremu projekta i promociju Akademije umjetnosti, ima samo riječi hvale za Šobin. Ona je prvi student iz Južne Koreje kog su ugostili na svom fakultetu.

Šobin ima priliku da ostane u Banjaluci jedan semestar ili jednu akademsku godinu. Jedno je sigurno, već je sada ostvarila mnogo dragih uspomena koje će sa sobom ponijeti u rodni Seul. A ko zna, možda se u budućnosti vrati u Republiku Srpsku i izgradi svoj život i karijeru.

Banjaluka

ŠARENILO NA ULICAMA BANJALUKE! Održan 3. Međunarodni banjalučki karneval

U veseloj atmosferi, uz mnogo pjesme, plesa, šarenih kostima i smijeha velika karnevalska povorka od Narodnog pozorišta Republike Srpske stigla je na Trg Krajine, gdje je održan i centralni događaj trećeg izdanja Banjalučkog karnevala.

Brojni sugrađani i gosti mogli su da uživaju u ljepoti i raznolikosti kostima preko 20 karnevalskih grupa, ali i u spektakularnom nastupu plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“, uz performans „Mirror Crew“.

Ovom jedinstvenom događaju, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banja Luka, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poručio da grad počinje da sija i blista, jer je ovo period kada Banja Luka ima svoje najljepše proljećne boje.

-Treću godinu zaredom priređujemo Banjalučki karneval, koji iz godine u godinu napreduje i na koji pristižu naši gosti iz brojnih zemalja regiona, Evrope i svijeta i na šta smo izuzetno ponosni, a ja koristim priliku da im svima poželim dobrodošlicu u naš grad – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da ga posebno raduje što je iz godine u godinu sve veća posjećenost i što Banjalučki karneval okuplja veliki broj sugrađana svih generacija, ali i posjetilaca iz drugih gradova i država, koji su došli da uživaju u šarenolikim kostimama, sjajnoj muzici i prelijepoj energiji koja prati ovaj događaj.

-Sve veća zainteresovanost i posjećenost kako Banjalučkog karnevala, tako i drugih događaja koje organizujemo poput Festivala uličnih svirača i zabavljača „Trotoart“ i drugih dobro znanih manifestacija najbolji je dokaz da radimo pravu stvar. Ponos je biti na čelu Banje Luke koja ide stopama razvoja i napretka u svakom smislu – istakao je Stanivuković.

Sunčica Laguza iz Centra za rad za djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ istakla je da, iako je izuzetno zahtjevna organizacija Banjalučkog karnevala, zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Banjom Lukom, gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i njegovom savjetnicom Miladom Šukalo već treću godinu za redom događaj je uspješno organizovan.

-Iz godine u godinu napredujemo i Karneval je ove godine mnogo veći i mnogo posjećeniji. Nadam se da će ova priča i dalje napredovati i kroz vrijeme potpuno zaživjeti – istakla je ona.

Potpredsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Aleksandar Cicimov istakao je da ono što je za tri godine postignuto u Banjoj Luci je zaista impresivno.

Za tako kratko vrijeme ostvariti ovoliku posjećenost i privući preko 20 inostranih karnevalskih grupa veliki je uspjeh, jer međunarodna saradnja i jeste primarni cilj FEK – a. Isto tako važno je da i što više banjalučkih grupa gostuje na drugim karnevalima i da prezentuje originalnost maski sa ovog područja. Svakako Banja Luka ima veliku budućnost u karnevalskom smislu – istakao je Cicimov.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ OTVORIO “Banjaluka Open 2024”! “Unapređenje sportske kulture zadatak svih”

Narodni poslanik Nebojša Drinić otvorio je u Banjaluci 16. međunarodni plivački miting “Banjaluka Open 2024” i poželio odlične rezultate svim učesnicima, odnosno za 400 plivača iz 18 zemalja.

-Banjaluka i Republika Srpska ponovo su u fokusu svjetske sportske javnosti! Za neke od učesnika mitinga ovo je kontrolni nastup pred Olimpijske igre u Parizu. Kao i svake godine bili smo podrška organizaciji ovog događaja i Plivačkom klubu „Olimp“. Naši najbolji ambasadori su naši sportisti, a među njima i srpski reprezentativac Nikola Aćin – istakao je Drinić.

Podvukao je da Banjaluka voli sport i da ga raduje što se plivanjem bavi sve veći broj mladih.

-Svjestan da se konstantno mora raditi na unapređenju sportske kulture i na popularisanju sportskih aktivnosti, rado sam prihvatio poziv da otvorim 16.međunarodni plivački miting . Kao narodni poslanik činim sve i učiniću koliko je u mojoj moći da se sport u Republici Srpskoj podigne na viši nivo. Finansijski problemi ne smiju biti prepreka za razvoj sporta – istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

SEDMI REGIONALNI FESTIVAL književnosti „Imperativ“ i ove godine donosi bogat program

Banja Luka se priprema za sedmi regionalni festival književnosti „Imperativ“, koji će u našem gradu biti održan od 30. maja do 3. juna.

Organizatori su Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, a i ove godine pripremljen je bogat program.

Kako su kazali organizatori, na ovogodišnji festival u goste nam dolazi veliki broj književnika, književnih kritičara, urednika, izdavača, prevodilaca i novinara.

Besplatne pozivnice za sve festivalske događaje možete preuzeti na biletarnici u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Kompletan program Festivala pogledajte OVDJE. 

Nastavi čitati

Aktuelno