Connect with us

Banjaluka

IZLOŽBU NADEŽDE PETROVIĆ „Modernost i nacija“ posjetilo je više od 14.000 posjetilaca

Reprezentativna izložba Nadežde Petrović „Modernost i nacija“ koja je bila postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u periodu od 20. jula do 26. septembra izazvala je veliko interesovanje publike. Izložbu, koja je organizovana povodom 150 godina od rođenja najznačajnije srpske slikarke – posjetilo je više od 14.000 posjetilaca što ukazuje na to da publika ima veliko poštovanje prema njenom radu i da rado posjećuje programe koje realizuje Muzej.

U toku postavke organizovano je više stručnih vođenja i nekoliko radionica za djecu. Na zahtjev škola priređeno je više od 50 grupnih vođenja za učenike osnovnih i srednjih škola Gimnazije, Katoličkog školskog centra „Blaženi Ivan Merc“, Tehnološke škole, Medicinske škole, Ekonomske škole, Građevinske škole, Muzičke škole u Banjaluci, Gimnazije iz Prnjavora i Prijedora, osnovne škole „Ivo Andrić, „Nikola Tesla“, „Georgi Stojkov Rakovski“, „Dositej Obradović“ (škole iz Jošavke i Krupe na Vrbasu), te za studente različitih odsjeka sa Filozofskog fakulteta, Filološkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, kao i brojni turisti koji su tokom ovog perioda posjetili Banju Luku.

Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim Muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet Unesko-a izabrao Nadeždu Petrović za Unesko ličnost 2023. godine. Nakon gostovanja u Banjoj Luci izložba će biti otvorena u Galeriji „Nadežde Petrović“ u Čačku u gradu u kome je rođena, 11. oktobra na dan njenog rođenja. Posebno treba naglasiti da je ove godine Grad Čačak izabran za prvu Nacionalnu prestonicu kulture Srbije zbog čega je i ova saradnja na projektu još značajnija.

Nadežda Petrović je među velikanima srpskog slikarstva koji su ostavili neizbrisiv trag u Srbiji krajem 19. i 20. vijeka. Školovala se u Beograd i Minhenu, pisala je likovne kritike, bila je veliki humanitarac i dobrotvor, učestvovala je u osnivanju humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara, te vođena idejom kulturnog ujedinjenja Južnih Slovena bila je inicijator pokretanja Prve jugoslovenske izložbe i umjetničke kolonije na Balkanu u Sićevu. Kao bolničarka, učestvovala je u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, njegujući ranjenike i brinući se o bolesnicima. U novonastalim ratnim okolnostima iz čina slikanja Nadežda crpi moralnu i emotivnu snagu, a njene slike, uz umjetničku vrijednost, nose težinu uzvišenog djela podarenog Srbiji. Tada nastaju čuvena djela sa motivima Vezirovog mosta i Gračanice, te slike koje ostavljaju svjedočanstvo o tragičnoj sudbini srpskog naroda. Oboljela je od tifusa, zbog kojeg je tragično preminula 1915. godine u Vojnoj bolnici u Valjevu.

Banjaluka

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE: Izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u Ulici Gavre Vučkovića

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava građane da će od 08.00 časova 9. decembra do 17.00 časova 29. decembra doći do izmjene u režimu odvijanja saobraćaja, na način da se zauzme najviše jedna polovina kolovoza u Ulici Gavre Vučkovića na dijelu od mosta do Srpske ulice i u Jevrejskoj ulici na dijelu od Ulice Vase Glušca da Ulice Gavre Vučkovića, a zbog izvođenja radova na izgradnji nedostajuće komunalne infrastrukture.

Za vrijeme izvođenja radova, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije.

Mole se svi učesnici u saobraćaju za oprez i razumjevanje, zbog otežanog odvijanja saobraćaja za vrijeme izvođenja radova.

Izvođač radova je preduzeće „Proda-mont“ d.o.o. Doboj.

Nastavi čitati

Banjaluka

UKLONJENA DIVLJA DEPONIJA NA PUTU ZA MANJAČU! Grad riješio problem nepropisno odloženog otpada

Nadležne gradske službe sanirale su još jednu divlju deponiju na putu za Manjaču.

-Dugogodišnji problem nepropisno odloženog otpada kod izvora „Careva voda“ na putu za Manjaču, iznad nule, uspješno smo riješili i uklonili deponiju. Postavili smo kamene prepreke kako bi se ubuduće onemogućilo nepropisno odlaganje otpada – kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ovom prilikom pozivamo sugrađane da otpad ne odlažu na mjesta koja nisu za to predviđena i da ne stvaraju divlje deponije, te da zajedno čuvamo naše rijeke, naselja i grad.

Nastavi čitati

Banjaluka

UDRUŽENJE DISTROFIČARA BANJALUČKE REGIJE obilježilo 50 godina rada i postojanja

Udruženje distrofičare regije Banje Luke ovih dana obilježava 50 godina uspješnog rada i postojanja, a na centralnom obilježavanju prisustvovali su predstavnici Grada.

Kako je poručila šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice, Nevena Blagojević – Podrić, mnogo uspješnih projekata je realizovano.

-Udruženje distrifičara regije Banje Luka obilježilo je ovih dana 50 godina postojanja i bavi se rješavanjem problema oboljelih od mišićne distrofije i srodnih neuro-mišićnih oboljenja. Čestitam im ovaj značajan jubilej i želim da naglasim to da su mnogi projekti uspješno realizovani poput organizovanog prevoza „IN taksi“ prilagođenog licima sa invaliditetom, personalne asistencije i slično – kazala je.

Ona je dodala da je ovo Udruženje svojim aktivnostima uticalo da položaj osoba sa invaliditetom bude vidljiviji u društvu i da zajedničkim pristupom lakše rješavaju njihova pitanja.

Istovremeno je izrazila nadu da će ovo Udruženje nastaviti uspješno da radi i naredne godine uz kao i do sada podršku Grada.

Nastavi čitati

Aktuelno