Connect with us

Banjaluka

UGOSTITELJI U ŠIREM CENTRU BANJALUKE od petka mogu raditi BEZ OGRANIČENJA

Ugostitelji u širem centru Banjaluke će od petka imati mogućnost da rade skoro neograničeno tokom cijele godine.

U pitanju je set odluka koje je Skupština grada Banjaluka usvojila prije skoro dva i po mjeseca, a koje će tek u narednim danima stupiti na snagu.

Realizacija tih odluka koje je Skupština grada Banjaluka odobrila 11. jula, nije mogla početi zbog blokade Službenog glasnika grada Banjaluka.

Taj problem je riješen sredinom ovog mjeseca kada je ponovo počelo objavljivanje Službenog glasnika grada.

Naime, u Službenom glasniku grada od 21. septembra je objavljen set odluka koji se odnosi na ovu novinu, a precizirano je da one stupaju na snagu osmog dana od dana objave, tačnije 29. septembra, prenosi Banjaluka.net.

U prvoj odluci je regulisano novo radno vrijeme koje predviđa da u toku trajanja ljetne i zimske turističke sezone, od sedam ujutru do pet časova idućeg dana radnim danom i vikendom mogu raditi restorani, ugostiteljski objekti za ishranu i piće, koji se nalaze u nultoj i prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta.

U tu novinu nisu uključeni ugostiteljski objekti, koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima kolektivnog stanovanja koji će se morati pridržavati trenutno propisanog radnog vremena.

Drugom odlukom su regulisane naknade koje ugostitelji moraju plaćati za duže radno vrijeme.

Prema usvojenim izmjenama ugostitelji koji se nalaze u nultoj zoni, a žele duže da rade moraće plaćati 500 KM mjesečno za tu privilegiju, a oni koji se nalaze u prvoj zoni 300 KM mjesečno.

Prema pregledu zona gradskog građevinskog zemljišta koji je objavljen na internet stranici Grada Banjaluka obuhvat posebne ili nulte zone gradskog građevinskog zemljišta ograničen je ulicama: Teodora Kolokotronisa, Bulevarom cara Dušana, Krajiških brigada, Ranka Šipke, Vuka Karadžića, Kralja Petra I Karađorđevića, Dr Mladena Stojanovića zatim sjevernom i istočnom granicom parka Mladena Stojanovića, potom ulicama Gundulićevom, Novice Cerovića i sa juga rijekom Vrbas.

Obuhvat gradskog građevinskog zemljišta prve zone sastoji se iz dva dijela i to: sjeverni dio ograničen ulicama: Krajiških brigada, Trive Amelice, Bulevarom srpske vojske, Bulevarom vojvode Petra Bojovića, sa juga rijekom Vrbas te ulicama Novice Cerovića, Gundulićevom, granicom parka Mladena Stojanovića, potom ulicama Dr Mladena Stojanovića, Kralja Petra I Karađorđevića, Vuka Karadžića i ulicom Ranka Šipke i južni dio ograničen ulicama: Bulevarom cara Dušana, Teodora Kolokotronisa, zatim na istoku rijekom Vrbas, a sa juga ulicama Branka Morače i Radoja Domanovića te na zapadu Omladinskom ulicom, navodi Capital.

Banjaluka

GRADONAČELNIK KOD MAJSTOROVIĆA U MELINI! “Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM”

-Uz čašicu razgovora sumirali smo sve do sad urađeno, a utvrdili smo i prioritete koje ćemo rješavati u budućem vremenskom periodu.
Za ovaj dio našeg grada uradili smo i radimo zaista mnogo!
Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM, obnavljamo lokalne puteve, izgradili smo dječije igralište, obnovili fasadu škole, izgradili javnu rasvjetu, a kroz projekat Urbanih tržnica podstičemo lokalne poljoprivredne proizvođače na rast i razvoj, napisao je gradonačelnik Banjaluke na društvenoj mreži X.

Nastavi čitati

Banjaluka

KONCERT BALKAN EKSPRESA 15. decembra u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 15. decembra biće održan koncert BALKAN EXPRESS UNPLUGGED.

-Ovaj koncert, članovi kultnog banjalučkog rok benda smatraju i svojevrsnim jubilejom, kada su u pitanju koncerti u našoj ustanovi, jer je prošlo 15 godina od njihovog prvog unplugged koncerta u Banskom dvoru – saopštili su iz Banskog dvora.

Svoj prvi akustični koncert “Balkan Express” je održao 2008. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora zajedno sa gudačkim kvartetom banjalučke Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

-Njihova muzika je poput duše grada koji predstavljaju – iskrena i s dozom neobuzdanosti. Gitare se prepliću u moćnim rifovima, dok vokal benda nosi priču koja dira duboko u srce. Njihovi tekstovi su kao prozri kroz koje gledamo životnu stvarnost, sa refrenima koji će ostati urezani u pamćenje kao himne jedne generacije – navedeno je u saopštenju.

BALKAN EXPRESS čine: Saša Nikić (vokal), Momir Nikić (gitara), Aleksandar Vlajsavljević (bas gitara), Stefan Nikić (klavijature) i Dejan Trkulja (bubanj).

Gosti na koncertu će biti “Palladio String Quartet“, solo sopran Lidija Pajić, vokal Sanja Zelić, vokal Tea Čolić i Strahinja Nikić (gitara).

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom, u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI INTERES za učešće u prvoj Skupštini građana!

Građani koji su zaprimili pozivno pismo za učešće na prvoj Skupštini građana, prijaviti se mogu najkasnije do 14. decembra u skladu sa uputstvom koje je priloženo uz pozivno pismo.

Naime, u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope u proteklom periodu pozivna pisama dostavljena su na ukupno 5.000 nasumično odabranih adresa.

Do sada je više stotina građana iskazalo interesovanje da postanu članovi prve Skupštine građana u našem gradu i na taj način diskutuju o važnim društvenim temama, te učestvuju u izradi preporuka koje će odražavati potrebe i interese svih građana naše zajednice.

Inače, Skupštinu građana će činiti 35 učesnika, a prvo zasjedanje na temu „Preduzetništvo i mladi“ trebalo bi da bude održano u frebruaru naredne godine.

Cilj je da se kroz ovu važnu temu otvore nove perspektive i razmotre ideje koje će doprinijeti unapređenju preduzetništva u našem gradu.

Nastavi čitati

Aktuelno