Connect with us

Banjaluka

JAVITE SVIMA: Aprilili fest u Banjaluci od 1. do 3. marta

Velika regionalna smotra neozbiljnosti do suza “APRILILI FEST” vraća se u SD Centar u Banjaluci.

Kada? Prvog aprila. (Ne šalimo se.)

Zajedno ćemo odgovarati na škakljiva pitanja o našoj stvarnosti i zajedno plakati, ali od smijeha. Smijaćemo se sebi u sebi. I onima pored sebe. Onome što je bilo i onome što će biti.

Smijeh je lijek, kažu. A, ko su ljekari?

1. april – Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković u predstavi “Bilo jednom na Brijunima”, prema smjernicama reditelja Kokana Mladenovića, inspirisanog “nespojivim spojem najpoznatijeg komunističkog i najpoznatijeg kapitalističko para” i njihovim susretpm 1971. godine. Pogađate! “Najveći sin naših naroda i narodnosti” i Jovanka Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor. Koje uloge igraju ovo četvoro ljudi? Šta znači igrati više uloga u odnosu sa različitim ljudima? Šta su naši pojedinačni i kolektivni identiteti, lični interesi i društvene zasluge? Saznajte na “APRILILI FEST-u”.

2. april – Ponovo pitanje da li ste u braku ili u mraku? Na krilima ljubavi vodimo vas u „Hotel 88“. Glumci Tamara Krcunović, Andrija Kuzmanović, Anđela Jovanović i Vladimir Aleksić tu su da riješe sve dileme na relaciji muškarac i zamalo nježniji pol. Na prvi pogled idilična priča počinje kada Viktor i Ana dolaze u luksuzni hotel na moru kako bi tamo proveli savršen medeni mjesec. Sandra i Marko dolaze u isti hotel, sa istim ciljem. Tada počinje komedija koju ćete gledati na “APRILILI FEST-u”.

3. april – Stand UP Comedy Show “Reci mi da se šališ” i Goran Vinčić. Nastup izbrušen do savršenstva i dinamika komunikacije publikom. Vinča skida rekorde, ljubi, grli. Čovjek je iz naroda, televizije, pozorišta, sporta, muzike i kuhinje. Obišao je cijeli region, rasprodao najveće dvorane i najmanje kafiće, nacionalna pozorišta i kulturne domove. Preko milion pregleda na YouTube-u! Nosi li gitaru na nastupe, pjeva li još narodnjake? Provjerite na “APRILILI FEST-u”.

Organizator jedinstvenog festivalskog koncepta u BiH je Support Marketing Centar. Informacije o prodajnim mjestima i cijenama ulaznica objavićemo uskoro.

Pratite “APRILILI FEST” na društvenim mrežama i dođite da se smijemo uživo.

Banjaluka

OMLADINSKA RAZMJENA U BANJALUCI POD NAZIVOM „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“

Počela je međunarodna Erasmus+ razmjena mladih „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, koju organizuje italijanska nevladina organizacija ARCI Chieti u saradnji sa Udruženjem „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

U projektu učestvuje 37 mladih i omladinskih lidera iz Italije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Portugala i Njemačke.

Saopšteno je ovo iz Udruženja „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

Tanja Boromisa, izvršna direktorica udruženja „Zdravo da Ste“, kazala je da je glavni cilj projekta direktno uključivanje mladih ljudi u kulturni i društveni život u Banjoj Luci, kako bi se podstaklo, osnažilo i unaprijedilo njihovo aktivno građanstvo i društveni angažman na evropskom nivou.

Giorgio Micoli, lider grupe ARCI Chieti i koordinator projekta, kazao je da će učesnici imati priliku da izraze i podijele svoja mišljenja i kreativnost, stičući nove vještine i metodologije kroz edukativni put koji se sastoji od tri praktične radionice: Murali/Grafiti, Grafičko novinarstvo i Medija tim.

-Na kraju, učesnici će predstaviti rezultate razmjene mladih lokalnoj zajednici u Banjoj Luci, podržavajući lični angažman i podstičući uključenost mladih u razvoj zajednice. Pored toga, specifične radne sesije će detaljnije istražiti kako primijeniti stečeno znanje u lokalnim i međunarodnim kontekstima, uz pregled predstojećih aktivnosti u Italiji – naveo je on.

Mario Serrao, predsjednik ARCI Chieti, zaključio je da su umjetnički procesi jedan od najefikasnijih načina za mlade da izraze svoje želje i ideje.

-Oni služe kao alati za interakciju sa društvom, lokalnim kontekstima i vršnjacima. Ključno je inicirati i konsolidovati puteve inkluzije i refleksije o njihovoj društvenoj ulozi kroz umjetnost i kulturu, omogućavajući ovim mladim ljudima da slobodno izraze svoje aspiracije, zamisle buduće perspektive i promovišu bolje stilove života – poručio je Serrao.

Omladinska razmjena „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, održava se u Banjoj Luci do 20. juna. Projekat je podržan od strane Erasmus+ programa i Italijanske agencije za mlade.

Nastavi čitati

Banjaluka

KONCERTOM “POKLON REPUBLICI” banjalučki Univerzitet obilježava kraj nastave

Godišnji koncert banjalučkog Univerziteta pod nazivom “Poklon Republici” biće održan danas u Banjaluci uz nastup 80 izvođača.

Koncertom će biti obilježen završetak nastave u akademskoj 2023/2024. godini i Svjetski dan muzike.

Izvođači iz Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada izvodiće muziku iz domaćih i stranih filmova, najavljeno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Posebno iznenađene je zajedničko izvođenje simfonijskog orkestra uz gostujućeg di-džeja.

Generalni pokrovitelj koncerta je Kabinet predsjednika Republike.

Koncert je zakazan za 21.00 čas na platou Filozofskog fakulteta, a izjave za medije predviđene su u 20.10 časova ispred zgrade Rektorata.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI USPJEH BANJALUČKIH KAJAKAŠA: Gradonačelnik čestitao Aljoši i Urošu Travaru na osvojenim medaljama

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je banjalučkim sportistima Aljoši i Urošu Travaru na velikom uspjehu na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku, koje se održava u Sjevernoj Makedoniji.

-Naši sportisti su najbolji ambasadori Banje Luke. U ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitam Aljoši Travaru na osvojenoj zlatnoj medalji, kao i Urošu Travaru na osvojenoj bronzanoj medalji na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Sjevernoj Makedoniji. Ponosni smo na vas i cijeli vaš tim – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da uvijek mogu računati na podršku svog grada.

Nastavi čitati

Aktuelno