Connect with us

Banjaluka

ŽELJKO RALJIĆ “Odobrite sredstva, riješićemo problem SA VODOM U BANJALUCI”

“Preuzimanjem nedovršenog vodovodnog sistema Banjica od Centra za razvoj i unapređenje sela 2018. godine preuzeti su i brojni problemi, koji uzrokuju neredovno snabdijevanje vodom stanovnika na platou Manjače, a s kojima se sada suočava „Vodovod“ AD Banjaluka”, kaže tehnički direktor banjalučkog Vodovoda Željko Raljić.
On navodi da je izvorište Banjica preuzeto kao nezavršen sistem, bez tehničkog prijema, tako da samo djelimično možemo znati koje su izmjene izvedene u toku izgradnje.

“Prilikom izvođenja radova došlo je do znatnog odstupanja od projekta. Oblik i visinska kota kaptaže nisu urađeni po projektu, pumpne stanice takođe značano odstupaju od projekta. Broj i vrsta pumpi ne slažu se s projekovanim, a tu su i brojne druge neregularnosti”, navodi Raljić i dodaje da usis vodozahvata trenutno nije konstantno potopljen.
“Problematično je često oscilovanje vode. Da bi se obezbijedila dovoljna količina vode potrebno je osigurati da vodozahvat bude potoplljen na dubini od minimum 1,2 metra vodenog stuba prelivnom ustavom ili sl.”, kaže on.

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih problema je i neredovno i problematično snabdijevanje električnom energijom sistema.

“Loša elektromreža uzrokuje česte kvarove na pumpama i električnim elementima, što je najčešći uzrok u prekidu rada vodovodnog sistema. Dakle, neophodno je obezbijediti odgovarajuću količinu struje”, navodi Raljić.

On naglašava da je „Vodovod“ AD Banjaluka čvrsto odlučan da trajno riješi navedene probleme, te je zato napravio analizu neophodnih radova na vodozahvatu, koji bi obuhvatili izvođenje projektno-tehničke dokumentacije, građevinske radove na vodozahvatu i punpnim stanicama, hidromontažne radove s postavljanjem odgovarajućih pumpi s pripadajućom automatikom i sistemom upravljanja.

“Prema navedenoj analizi sveobuhvatnih radova na četiri objekta pumpnih stanica i vodozahvata, troškovi bi iznosili 860.000 КM s PDV-om. S informacijama o trenutnom stanju sistema Banjica upoznate su gradske vlasti dopisom dostavljenim 21. februara ove godine te očekujemo pozitivnu reakciju i odgovor već na prvoj sjednici Skupštine grada”, konstatuje Raljić.

(BN)

Banjaluka

Kako da naručite cisternu vode u Banjaluci AKO PLANIRATE PUNITI BAZEN ILI ZALIVATI BAŠTU

U Banjaluci do 15. jula na snazi preventivno vanredno stanje zbog ogromne potrošnje vode. Nadležni su apelovali na građane kojima je potrebna voda za punjenje bazena ili zalijevanje vrtova, ili imaju problema sa vodosnabdijevanjem, da naruče “dostavu”.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić da se sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od 3KM po kubiku.

Oni koji budu imali probleme sa urednim vodosnabdijevanjem mogu se javiti i putem telefona na broj 051 498 -261 radnim danom od 8 do 16 časova, a nakon toga na broj Obavještajno-komunikacionog centra koji je dostupan 24 časa na broj 121.

Kada je riječ o vodi koja se koristi za punjenja bazena za kupanje, Babić je istakao da na području grada posluju firme koje se bave dopremanjem vode za ove namjene, te apelovao na sugrađane da pokažu solidarnost te da pitku vodu ne koriste u ove svrhe, prenosi Mondo.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA VODI RAČUNA O SVIM GENERACIJAMA: Penzionerima smo posebno dužni

Još jedna podjela besplatnih karata za penzionere.

Još jedna uspiješna podjela karata za naše penzionere. Banjaluka vodi računa o svim generacijama, a generaciji penzionera i starijim od 65 godina smo posebno dužni.

Napisala je ovo na društvenim mrežama Mirna Savić-Banjac, narodna poslanica PDP-a u Parlamentu Srpske.

– Besplatnim kartama za prevoz izrazili smo zahvalnost za sve ono što su oni uradili za ovaj grad. Banjaluka je porodica ! – zaključila je ona.

Nastavi čitati

Banjaluka

SAMO U BANJALUCI: Umjesto na kardiologiji, radni dan proveo u fabrici obuće

Đajićev kandidat za gradonačelnika dr Nikola Šobot, kardiolog po struci proveo je dan u fabrici obuće Bema u Banjaluci, kojom rukovodi njegov partijski kolega Marinko Umičević.

Nakon obilaska pogona i razgovora sa radnicima i Umičevićem, doktor Šobot je rekao da je oduševljen radom Tvornice obuće “Bema” i sa svim što je imao priliku da vidi. Ovo mu je kaže prvi dolazak, a obećao je da će i u budućnosti obilaziti “Bemu”, na obostrano zadovoljstvo, ne precizirajući čije.

Ovaj put izostala je Šobotova glavna pratilja direktor UKC Vlado Đajić koji se vjerovato oporavljao od burno provedene noći u nekom od banjalučkih noćnih disko klubova.

A možda iz njega još nije izašao šejtan o kojem je svojevremeno pričao domaćin u Bemi, inače i odbornik SNSD-a Marinko Umičević. On je optužio Đajića prije nekoliko mjeseci da je u njega ušao šejtan i da sebe ne vidi sa Đajićem u nekom daljem zajedničkom radu u SNSD.

UMIČEVIĆ “U Đajića je ušao ŠEJTAN! Opoziv je bio ČIST FIJASKO, tri godine nemamo sastanak GRADSKOG ODBORA”

Umičević je tada rekao da tri godine nije bilo sastanka Gradskog odbora SNSD-a, te da su pojedinci gotovo privatizovali banjalučki SNSD.

Šta se od Umičevićevih optužbi iz januara do danas promijenilo u banjalučkom odboru SNSD i da li je šejtan izašao iz Đajića uskoro će pokazati odborničke liste ove partije za predstojeće lokalne izbore. Hoće li šejtan nositi listu i kako će na to reagovati Umičević?

Nastavi čitati

Aktuelno