Connect with us

Hronika

„JEDAN JE JOŠ DAVAO ZNAKOVE ŽIVOTA“ Svjedok iznio potresne detalje na suđenju za ubistvo sarajevskih policajaca

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine, danas su saslušani svjedok Damir Turčalo i inspektor SIPA-e Emir Sokočević.
Svjedok Damir Turčalo živi u Geteovoj ulici, te je kobnog dana, kako je rekao oko četiri sata ujutro bio na prozoru u pušio cigaretu. Nakon što je čuo rafalnu paljbu, s prozora je vidio policijsko vozilo pod rotacijom koje se kreće u suprotnom pravcu prema TC „Bingo“ i udara u parkirani Golf.

– Noga policajca je bila na gasu – kazao je svjedok.
Nakon što je istrčao napolje, sreo je komšiju koji je pozvao Hitnu pomoć i čuvara obližnjeg kafića. Ubrzo je na lice mjesta stigla i policija.

– Prišao sam vozilu s desne, suvozačeve strane, vodio sam da je razbijeno zadnje bočno staklo. Vozač se nije micao, drugi policajac je davao znake života, trzao se – kazao je Turčalo pojasnivši kako smatra da je pucano iz automatskog oružja. Odgovarajući na pitanje Macanovog advokata Duška Tomića svjedok je potvrdio da je prvo upitao: “Gospodo je li sve okej” nakon čega je prišao bliže vozilu i vidio da imaju povrede.

Inspektor SIPA-e Emir Sokočević danas je prezentovao tri operativne analize a koje se tiču kriptovanog telefona koji koristi Skaj aplikaciju, njegovo kretanje na baznim stanicama, kao i kretanje spornog crnog Seata Leona, za kojeg se, prema optužnici, smatra da su ga počinioci koristili u vrijeme ubistva policajaca.

Prema riječima Sokočevića, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ima veliki broj stanovništva i telefonskih brojeva i većina je pripadala građanima koji stanuju u tom naselju.

Kobnog 26. okotobra 2018., u vrijeme ubistva između četiri i pet sati, uočen je specifičan SIM broj 00882350816098861 koji ne pripada bh. operaterima. Utvrđeno je da riječ o kriptovanom telefonu koji koristi Skaj aplikaciju. Daljim analizama o kretanju ovog telefona, kao i kretanju sumnjivog crnog Seata, inspektor Sokočević je utvrdio da se može dovesti u vezu njihovo zajedničko kretanje, jer su bazne stanice registrovale telefon na rutama kojima se kretao automobil.

Koristeći podatke iz nalaz Gregora Kovača i službene zabilješke MUP-a Kantona Sarajevo, Sokočević je uvidio da je kriptovani telefon zabilježen na baznim stanicama 23.10. 2018. prilikom pokušaja krađe Audija u ulici Zmaja od Bosne, gdje je uočeno i kretanje Seata Leona.

Kretanje na baznim stanicama

Takođe 25. 10. 2018. godine. kada je bila potjera za Seatom Leonom, na baznim stanicama uočeno je brzo kretanje mobilnog telefona od jedne do druge bazne stanice. Ovaj telefon kada miruje, na jednoj baznoj stanici se prijavljuje svaki sat.

Sokočević je preko grafoskopa prikazao kretanje mobitela, a uz korištenje Gugl mapsa prikazao je mapu baznih stanica u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Kobnog 26. oktobra kamere videonadzora verifikovale su kretanje crnog Seata Leona 04:04 sata u ulici Ive Andrića na Alipašinom polju, a u 04:29 sati u ulici Vuka Karadžića i Tilavi.

Mobilni je 26. oktobra u 03:02 sati uočen na baznoj stanici Dobrinja, a potom u u 03:31. na stanici Donji Kotorac-Ilidža. Bazna stanica Donji Kotorac-Ilidža prema riječima Sokočevića ima jako veliki domet i pokriva Alipašino Polje i Lukavicu. Ima parametre 307 kao i bazna stanica na Alipašinom Polju, što znači da pripadaju istom lokacijskom području.

Mobilni je do 03:31 verifikovan na Donjem Kotorcu, da bi potom u 04:26. bio zabilježen na baznoj stanici Lukavica i dalje na stanici Trebević, a potom u 04:45 na stanici Bjelašnica vrh. Na kraju je registrovan u šest sati u Sumbulovcu gdje je mirovao.

– Sa visokim stepenom sigurnosti može se zaključiti da je mobitel pratio kretanje Seata Leona. Kretao se na istom lokacijskom području – zaključio je Emir Sokočević koji će na narednom pretresu iznijeti analizu Sky dokaza, piše Avaz.

Hronika

OPUŠENO! Lopov u Banjaluci UKRAO BICIKL bicikl načelnika MUP-a Srpske! (FOTO)

Da lopovi ne biraju koga će opljačkati pokazuje i slučaj u Banjaluci, gdje im se na meti našao načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Mile Šikman.
Lopov je ušao u njegovo dvorište i ukrao bicikl, a kako on kaže na meti istog kradljivca našle su se i njegove komšije.


Šikman je na društvenoj mreži „X“ napisao da se našao na meti lopova, a zatim su uslijedili brojni duhoviti komentari kako se lopov pokajao kada je shvatio koga je opljačkao, prenosi Srpskainfo.

– Čuvajte imovinu. Sinoć je oko deset sati naveče provalnik ušao u moje dvorište i ukrao bicikl. Polako i bez žurbe, pušeći cigaretu. Ukrao je još nekoliko bicikala kod komšija, išao je redom. U pitanju je stari znanac, pa su bicikli već pronađeni i vraćeni – napisao je Šikman.

On je naveo i da je lopov sa bicikla skinuo sjedalicu za dijete i bacio u smeće.

Nastavi čitati

Hronika

SIN NARODNOG POSLANIKA Kokanović doveden u Okružno javno tužilaštvo

Nikola Kokanović (23) osumnjičen za ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića (38) u Bijeljini, doveden je večeras u Okružno javno tužilaštvo u ovom gradu.

Pripadnici Policicijske uprave Bijeljina dovezli su Kokanovića, osumnjičenog za teško ubistvo, i još tri uhapšena lica čiji su inicijali D.S, B.S. i D.Š, koja su osumnjičena za pomaganje u ovom krivičnom djelu, do sjedišta Okružnog tužilaštva.
U zgradu su stigli i branioci osumnjičenih.

Tužilac u ovom slučaju Sabina Huseinagić rekla je ranije danas da očekuje da će biti zatražen pritvor za uhapšene u slučaju teškog ubistva policijskog inspektora u Bijeljini.
Policijski inspektor ubijen je u noći između nedjelje i ponedjeljka, 1. i 2. oktobra, ispred ugostiteljskog objekta “DŽil” u Ulici Meše Selimovića u Bijeljini.

Srna

Nastavi čitati

Hronika

SIRENE ODZVANJAJU BORIKOM! U udesu povrijeđen motociklista (FOTO)

U banjalučkom naselju Borik, u Bulevaru vojvode Živojina Mišića oko 18 časova i 30 minuta dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je povrijeđen motociklista.
Hitna pomoć je brzo intervenisala, a, kako navodi portal UNA, i policija je na terenu i vrši uviđaj.

Zbog ovog udesa usporen je saobraćaj u centralnoj ulici u Boriku.
Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka6 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno