Connect with us

Banjaluka

JEDNOSMJERNI SAOBRAĆAJ SPAS ZA BANJALUKU! Uz malo strpljenja GRAD ĆE PRODISATI (FOTO, VIDEO)

Neke promjene ljudima je izuzetno teško prihvatiti, pogotovo ako imaju manjak informacija, ali i bezbroj dezinformacija koje im se plasiraju. Jedna od takvih izuzetno krupnih promjena je i uvođenje jednosmjernog saobraćaja u Banjaluci. Iako se na prvu čini zbunjujuće praksa je pokazala da u svim evropskim gradovima ovakvo rješenje donosi ogromno olakšanje, kao što će biti slučaj i sa Banjalukom.

– Radi se o jednom od niza mjera i aktivnosti za poboljšanje odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni, odnosno mjera koja će doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja i razvoju javnog prevoza i biciklističkog saobraćaja, a što i predstavlja viziju razvoja grada po principima održive urbane mobilnosti – ističu iz Gradske uprave Banjaluka.
Grad je danas objavio i mapu na kojoj se vidi kako će izgledati saobraćajno kretanje kako bi građani vizuelno mogli da steknu utisak novine koja će uskoro postati naša svakodnevnica.

Banjaluka svakodnevno raste i razvija se te su gužve i čekanja postali nepodnošljivi. Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem donijela je odluka da se jedan od najvećih problema našeg grada riješi po uzoru na Ljubljanu i Zagreb. Iako ovo nije nov problem ovo je prvi put da se neko uhvatio u koštac sa tako “velikim zalogajem” u gradu na Vrbasu.

-Saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića će se odvijati od Zgrade Vlade RS ka Ekvatoru, a duž ulica Kninska-Vidovdanska-Prvog krajiškog korpusa će se odvijati u suprotnom smjeru, uz obilježavanje biciklističkih traka na kolovozu i tzv „žutih traka“ za vozila javnog prevoza i taksi vozila. Takođe, na raskrsnici kod pozorišta i stare zgrade Vlade će biti postavljeni „smart semafori“ za adaptivno upravljanje saobraćajem, odnosno semafor će dužinu trajanja zelene faze prilagođavati saobraćajanom opterećenju”, poručili su iz Odjeljenja za saobraćaj.

-Na ovaj način daje se prednost alternativnim vidovima prevoza u odnosu na saobraćaj individualnim motornim vozilima”, istakli su iz Odjeljenja za saobraćaj Grada Banjaluka.

 

Zbog ravnog pravca i povoljne širine gradskih ulica, vozači su redovno vozili neprihvatljivo brzo dok su poprečne ulice bile zakrčene gužvama. Buka je bila nesnošljiva, pogotovo noću. Nijedan učesnik saobraćaja nije bio pošteđen, a najugroženiji su bili biciklisti i pješaci, dok je učestalost nezgoda čiji smo svjedoci bili i nedavno (nažalost sa smrtnim ishodom)  gotovo na sedmičnoj bazi.

Uvođenje jednosmjernog saobraćaja podržava i odbornica PDP-a Smiljana Babić Moravac.

-Smatram da će uvođenje jednosmjernih ulica ne samo rasteretiti saobraćaj nego će se cjelokupna situacija i urediti. Posebno mi je drago da što će vozila službe Hitne pomoći i vatrogasci imati prednost, ovdje govorim i o pametnom semaforu koji za sada imamo jedan, ali se nadam da će ih biti još. Građani u velikoj mjeri ne shvataju o čemu se tačno radi jer nisu dobro informisani, trebalo bi da se i sami potrude da dođu do informacija da je ova gužva u gradu sada trenutna zbog radova koji se izvode i ometajućih faktora jer druga strana pokušava sve da učini da prolongira izvođenje ovakvih kvalitetnih projekata. Ja podržavam ovakvo rješenje i smatram da će Banjaluka tek procjveteti, ističe Babić- Moravac.

Odavno je bilo potrebno smanjiti količinu tranzitnog prometa kroz centar grada, smanjiti brzine kretanja i buku vozila, te povećati protok saobraćaja, naročito javnog prevoza jer bi se na taj način povećala sigurnost, posebno za bicikliste, pješake i djecu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je poručio da – Velika saobraćajna revolucija započinje uvođenjem jednosmjernog saobraćaja koji će u značajnoj mjeri rasteretiti gužve u užem centru grada.

On je dodao da uz sve pripremne radove koji se trenutno izvode, uspješno teku i radovi na izgradnji kružnog toka u Kninskoj ulici.

– Pored priprema na glavnim saobraćajnicama koje su u toku, a koje uključuju postavljanje nove vertikalne i horizontalne signalizcije, ovih dana uveliko teku radovi na izgradnji kružne raskrsnice u Kninskoj ulici, koji će zajedno sa kružnom raskrsnicom na spajanju Jevrejske ulice i Ulice Gavre Vučkovića doprinijeti boljem funkcionisanju saobraćaja u gradu – kazao je gradonačelnik.

Dodatno je istakao da će se na svakoj ovoj kružnoj raskrsnici nalaziti  zanimljivi detalji, koji će pored jedinstvene poruke i izgleda biti zanimljivi, kako građanima tako i turistima.
-Ne valja kada je gužva u saobraćaju ali isto tako ne valja kada se nastoji naći rješenje. Nevjerovatan je pokušaj opstrukcije i kritika na rješenja koje iznalazi gradska uprava kako bi se rasteretio saobraćaj u centru grada i smanjile gužve. Pojedinci znaju unaprijed da nešto nije dobro što se nije još ni desilo – poručio je šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini Grada Dragan Milanović.
On je dalje poručio da se niko ne bi usudio da se upušta u izmjenu režima saobraćaja i pravi tako krupne promjene a da prethodno nisu izanalizirani efekti.
-Normalno je da će u početku trebati vremena da se steknu navike i prilagode vozači ali mislim da je ovo dugoročno kvalitetno rješenje. Kao i na drugim primjerima najviše kritikuju oni koji su imali dvije decenije priliku da urede grad na bolji način. Ali nije ovo jedini primjer. Govorili su nemoguće je da budu udžbenici besplatni, nemoguće je da se riješi problem sa Palasom, nemoguće je napraviti centralno spomen obilježje itd. Ne prihvataju da ono što je njima bilo nemoguće, nisu znali ili nisu htjeli da urade, neko ipak to uradi- zaključio je Milanović.

Banjaluka

FNC stiže u grad na Vrbasu: Spremite se za vrhunski BORILAČKI SPEKTAKL

Povodom predstojećeg FNC 18 borilačkog spektakla koji će biti održan 13. jula u Banjaluci, gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se sa predsjednikom FNC – a (Fight Nation Championship), Draženom Forgačom.

Ova gradska amdinistracija vratila je epitet grad sporta, grad borilačkih vještina, jer kako je istakao gradonačelnik, u prilog tome ide i činjenica da je Banjaluka prije godinu dana dobila prvu dvoranu borilačkih sportova.

– Ovdje svi zajedno radimo na afirmaciji sporta i borilačkih vještina, što je najbolje za grad, za mlade i sport – poručio je gradonačelnik, uz poziv sugrađanima da se neposredno pred ovaj borilački spektakl pridruže i treningu koji će biti održan 4. jula i kojem će i on prisustvovati.

Najavio je ovom prilikom za narednu godinu zbirni događaj, koji će Banjaluku pozicionirati na mapu Evrope i svijeta kada je riječ o borilačkim sportovima.

Predsjednik FNC – a pojasnio je da su se za svoj sljedeći događaj odlučili za Banjaluku jer, kako je rekao – ne postoji grad iz kojeg su dobili više upita i poziva fanova koji prate borilački sport i traže da dođu u Banjaluku.

-Zahvaljujem gradonačelniku Banjaluke i lokalnom partneru – Hektor fajt najt, koji su nam pružili podršku i koji će nam pomoći u organizaciji ovog događaja koji nije nimalo jednostavan. FNC je vrhunska produkcija, nastupiće najpoznatiji borci iz regije tako da očekujemo vrhunski spektakl, punu dvoranu Borik i pravi spektakl za sve fanove – kazao je Forgač.

Nastavi čitati

Banjaluka

OVO NISTE NIGDJE VIDJELI Predsjednik SKUPŠTINE se bori protiv regulacionog plana koji je SKUPŠTINA usvojila

Na nedavno održanom mirnom protesnom skupu u naselju Borik u Banjaluci, zajedno sa građanima se našao i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, ali i predstavnici Narodnog fronta.

Ninković je na ovom skupu poručio da je njegova obaveza kao predsjednika Skupštine grada da dođe na ovakav skup, piše Insajder.

– Moja obaveza je bila da dođem ovde i da čujem koji su to zahtjevi koji muče građane kako bi znali kako da nastupamo u Skupštini grada. Odnosno da li da podržimo takvu vrstu regulacionih planova – naveo je Ninković.

Ipak ono što je ostalo nejasno je činjenica da je upravo Ninković na čelu Skupštine koja je usvojila regulacione planove protiv kojih se bune građani koje je došao da podrži.

Osim Ninkovića, na ovom skupu su se pojavili i članovi partije Narodni front Jelene Trivić.

Oni su došli da podrže građane u borbi protiv izgradnje nebodera u ovom naselju, koji po Nacrtu regulacionog plana tek treba da ide na javnu raspravu.

S tim u vezi, poznavaoci političkih prilika u gradu na Vrbasu ocijenjuju da je na djelu moguća simbioza SNSD-a i Narodnog fronta, jer kako kažu, ovo nije prvi put da nastupaju zajedno u osporavanju projekata aktuelne gradske administracije i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Nastavi čitati

Banjaluka

LEGALIZOVANO 6.000 KUĆA Stanivuković: Banjaluka brine o građanima, jer Banjaluka je porodica

Uspješno smo legalizovali blizu 6.000 porodičnih domova, rekao je ovo Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

– Na taj način obezbijeđen je krov nad glavom za preko 20 000 naših građana. Uručili smo danas nova rješenja o besplatnoj legalizaciji objekata čime su ovi dobri domaćini ostvarili uštede i do nekoliko desetina hiljada KM – kazao je on i dodao:

“Banjaluka brine o svojim sugrađanima, jer Banjaluka je porodica.”

 

Nastavi čitati

Aktuelno