Connect with us

Banjaluka

BORIŠA MANDIĆ “Veoma je važno izgraditi KOLEKTORE za otpadne vode u Banjaluci” (VIDEO)

Generalnim  projektom kanalizacione mreže koji je izgrađen još prije 15 godina, predviđeno je da se u gradu izgradi jedan centralni prečistač u Delibašinom selu. Od tada po tom pitanju nije urađeno govoto ništa. Radi se isključivo kanalizaciona mreža koja dodatno opterećuje našu rijeku Vrbas. Građani su svakako stavili u prioritete da je to najveći problem u gradu, kazao je gostujući u Banjalučkoj hronici Boriša Mandić, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove.

– Vjerujem da prethodnim gradskim administracijama to nije bilo u fokusu jer je to definitivno najveći i ujedno najskuplji projekat u istoriji grada. To je s druge strane i dugoročan projekat koji se ne može riješiti u okviru jednog mandata, ali mi smo na vrijeme krenuli. Uradili smo studije i projekte, uradili studiju ekonomske opravdanosti i došli smo do zadovoljavajućih rezultata gdje mi svakako ne odustajemo od centralnog prečistača otpadnih voda ali bi on trebao da se uradi tek za nekoliko godina, kada za to budu obezbjeđena sredstva, od Evropske unije, donacija, a u cijelu priču bi se svakako trebala uključiti i Vlada Republike Srpske – kaže Mandić.

Do tada, ova gradska uprava može riješiti naš najveći problem, a to je rijeka Crkvena, kaže Mandić. Stoga je urađen novi, posebni projekat izgradnje manjeg prečistača koji bi riješio problem rijeke Crkvene. Tu imamo određene izazove. Prvi smo prevazišli tako što smo obezbijedili sredstva kroz kreditno zaduženje, pa smo uradili idejno rješenje i studiju opravdanosti, tako da smo došli do varijante da se može napraviti prečistač na rijeci Crkvena gdje bi riješili centralni dio grada, a pred nama je sada drugi izazov, a to je da lokacija koja je predviđena ne odgovara postojećem regulacionom planu, pa bi isti trebalo izmijeniti.

Mandić dodaje da je prijedlog upućen u skupštinsku proceduru, ali da to skupština nije prihvatila.

– Ipak mi ne odustajemo, jer su građani prepoznali ovo kao jedna od najvećih problema u gradu na Vrbasu! – kategoričan je Mandić

Govoreći pak o  problemu  vodosnabdijevanja u ruralnim i prigradskim naseljima, Mandić je naglasio da Grad u posljednjih nekoliko godina izdvaja od deset miliona maraka godišnje za izgradnju i proširenje vodovodne mreže.

– Neki projekti su više nekim manje izazovni. Racune su jedan od najvećih projekata, koji radimo. Tamo vode uopšte nema, nikada je nije ni bilo. I ovo je po prvi put da se i tamo gradi vodovodna mreža. Projekat je jako izazovan, velike su visinske razlike, pumpanje vode kroz nekoliko zona, izgradnja rezervoara, pumpnih stanica, 20 km cjevovoda, zato projekat stvarno jeste izazovan, te zbog toga sigurno neće biti izgrađen do kraja ove godine, ali ono što mogu sigurno reći da će biti završen onda kada je najpotrebnije, a to je sljedeće godine u ljeto, precizirao je Mandić.

Gostujući u Banjalučkoj hronici, Mandić se osvrnuo i na činjenicu da svijest o odlaganju otpada u našem gradu još uvijek nije na visokom nivou. On je naglasio da će iduće godine biti izrađena studija upravljanja čvrstim otpadom čime će se konačno pokrenuti stvari po pitanju upravljanja čvrstim otpadom na tlu, ne samo grada Banjaluka, već i Republike Srpske, pa i BiH. Ovaj projekat će kaže Mandić finansirati Evropska investiciona banka.

Mandić je govoreći o šetalištima i plažama pored Vrbasa, rekao da je ponosan na činjenicu da je taj dio infrastukture izgrađen.

– Ponosni smo na sve što smo napravili, od plaže 3 banje, pa onda švedske plaže, dajak pristaništa, pa do toga da smo ove godine konačno počeli uređivati našu najveću plažu, Abaciju i plažu kod Zelenog mosta. Ideja je da ih povežemo šetalištem. Ja vjerujem da ćemo već za nekoliko dana imati povezane sve plaže šetalištem  između dva mosta, rekao je Mandić.

Govoreći o izgradnji velikog gradskog parka, Mandić je napomenuo da je ova gradska administracija i dalje opredijeljena da se gradi veliki gradski park na Banjalučkom polju, sve sa ciljem kako se tamo ne bi gradile zgrade i stambeno poslovni kompleksi, a opet uzimajući u obzir činjenicu da Banjaluci nedostaje parkovskih površina. On je još jednom pozvao sve, da čuvaju gradsku imovinu na sportskim igralištima, te da komunalnoj policiji prijave sve oblike vandalizma i uništavanja dječjih igrališta i sportskih terena.

Banjaluka

PROSLAVA KOJA ĆE SE PAMTITI! Gradonačelnik sa sugrađanima obilježio SPASOVDAN! (FOTO)

Veliki broj sugrađana pridružio se slavskoj trpezi, koja je i ove godine upriličena u tzv. „Parkiću“, a povodom obilježavanja praznika Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana – slave grada Banje Luke i Sabornog hrama.

Zajedno sa sugrađanima proslavi Spasovdana pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je iskoristio priliku još jednom da svim sugrađanima čestitao slavu, te je podsjetio na to da program „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“, predstavlja dio jedne nove tradicije u našem gradu.

-Mi smatramo da tradiciju koju imamo, onaj korijen našeg društva, a to je naša krsna slava, svijeća i sve ono što znači za Srbina slava – je nešto nasjvetije. Po tome se razlikujemo od mnogih drugih pravoslavnih naroda jer imamo jedan važan običaj, a to je da se okupljamo oko trpeze ljubavi za krsnu slavu. Važno je da naši Hramovi, naše Crkve i naše svetinje ali i naši gradovi imaju svoje slave i svece, svoje važne datume koje obilježavaju. To smo mi kao Gradska uprava prepoznali i nastavili, ali smo smatrali da je potrebno da to dodatno proširimo, u smislu da naša slava više bude dodatno dio naroda. Slavili smo i prije našu prelijepu krsnu slavu kao što i danas slavimo, ali je bila za odabrane – kazao je gradonačelnik.

Upravo zbog toga navodi kako se i rodila ideja i želja da se slava proslavlja na ulicama našeg grada – sa svim našim sugrađanima.

-Tada smo rekli da slava Grada mora da bude na ulicama Banje Luke, na jednoj trpezi ljubavi, te da je pristupačna za sve ljude. Danas smo to uradili i ovo je treća godina zaredom, te je ovo već polako i postala tradicija, sa dubokom vjerom da ćemo onima koji dolaze poslije nas u amanet ostaviti običaje koji su ukorijenjeni, ali i neke nove prakse koje dodajemo. Nekada se slava Grada praznovala jedan ili dva dana, ovih godina je tri dana – juče smo imali predvečerje i koncert „U susret Spasovdanu“, te izložbenu postavku Perice Ivanovića,  danas sveta liturgija i litija, a nakon toga i trpeza ljubav, dok je sutra veče guslara – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na to kako su upravo gusle sačuvale naš, našu istoriju i opjevale sve naše najvažnije istorijske događaje.

-Želim da se zahvalim svim organizacijama, KUD-ovima, domaćinima i domaćicama, koji su priredili ovu trpezu ljubavi i koji se takmiče u tome ko je pripremio najbolju pogaču, rakiju, ko je najljepše ukrasio slavsku svijeću – rekao je Stanivuković.

Dragojla Zrnić iz KUD-a Piskavica zahvalila je gradonačelniku što je pokretač jedne ovakve manifestacije koja čuva tradiciju i običaje našeg naroda.

-Podržavam ovu gradonačelnikovu manifestaciju, koju je on pokrenuo, a koja njeguje naše običaje i tradiciju. Ovo je važno za nas, naše korijene i opstanak svih nas na ovim prostorima. Slava se oduvijek slavila, ona je zaštitnik jedne kuće. Ja sam domaćica večerašnje slave i pripremila sam scenski prikaz koji prikazuje kako slavimo krsnu slavu u našim domovima – rekla je ona.

Tokom večeri su izabrani ovogodišnji pobjednici u takmičenju za najbolju pogaču i najbolju rakiju.

Prvu nagradu za najbolju pogaču osvojila je Maja Preradović, drugo mjesto pripalo je Dragani Mijatović, dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjoj pobjednici, Milijani Drinić.

Za najbolju rakiju proglašena je rakija domaćina Jelenka Puzića, drugo mjesto osvojila je rakija „Mećava“, dok je treće mjesto pripalo domaćinima iz KUD-a Piskavica- Kozara etno.

Podsjećamo, trodnevno obilježavanje Spasovdana započelo je juče, 12. juna izložbenom postavkom „Čuvari vjere“ Perice Ivanovića, te tradicionalnim kulturno-umjetničkim programom „U susret Spasovdanu“.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i svečanom litijom slava je u jutarnjim časovima proslavljena u Hramu Hrista Spasitelja.

Program obilježavanja biće nastavljen i sutra, 14. juna kada će biti održano Veče gusala.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ovako zaista izgledaju Đajićeve žurke: ALKOHOL, NASILJE I HITNA! Osvanuo snimak brutalne tuče (VIDEO)

Iako predsjednik GrO SNSD Banjaluka koji je ujedno i narodni poslanik i direktor UKC-a tvrdi da su njegovi koncerti u multimedijalnoj sali SNSD -a “romantični” događaji na kojima nipošto nema alkohola te omladina uživa, stvarnost je sve samo ne to.
I ranije smo pisali o tome da su svake noći kada Đajić pravi žurke ekipe Hitne pomoći u pripravnosti, na jednu od njih su dolazili čak tri puta, uglavnom zbog predoziranja mladih alkoholom. Ipak to nije sve, sada je osvanuo i snimak koji bez riječi opisuje sve što se tamo dešava.

Nastavi čitati

Banjaluka

TRADICIJA! Gradonačelnik posjetio „Ćevap fest“ (FOTO)

U našem gradu, u Parku „Petar Kočić“ danas je otvoren sedmi po redu „Ćevap fest“, te je ponovo privukao veliki broj posjetilaca.

Ovaj festival posjetio je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji već tradicionalno posjećuje ovu manifestaciju koja je prepoznatljiva u našem gradu.

-Ovo je tradicionalna manifestacija u našem gradu koju ja kao gradonačelnik tradicionalno posjećujem. Želim svima da poručim – kako našim sugrađanima, tako i turistima, da dođu i posjete „Ćevap fest“ koji će trajati sve do nedjelje – naglasio je Stanivuković.

Promoter ove manfestacije, Nebojša Kuštrinović naglasio je kako je riječ o manifestaciji koja je posvećena promociji banjalučkog ćevapa.

-Posjetioci će u narednim danima imati priliku da uživaju u najboljim banjalučkim ćevapima, ali i da isprobaju brojne domaće delicije. Ove godine učestvuje više ćevabdžinica, mali proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, proizvođači suhomesnatih proizvoda, suvenira i ručnih radova, zmijanskog veza, kao i proizvođači rakija. Ćevap fest” je dodatno obogaćen i velikom ponudom domaćih poljoprivrednih proizvoda, u saradnji sa asocijacijom “Plodovi sela”. Nimalo slučajno, ovogodišnji festival otvaramo na Spasovdan, krsnu slavu grada, u namjeri da pružimo dodatni sadržaj našim građanima koji nas vjerno prate svih ovih godina – poručio je Kuštrinović.

Održavanje ovogodišnjeg “Ćevap festa” trajaće do nedjelje, 16. juna, a Grad je podržao ovaj događaj putem Kalendara turističkih manifestacija za 2024. godinu.

Nastavi čitati

Aktuelno