Connect with us

Društvo

JOŠ JEDNA INICIJATIVA: Traže povrat PDV-a za HRANU I OPREMU za bebe

Uputićemo inicijativu za povrat PDV-a na kupljenu opremu, pelene i hranu za bebe uzrasta do dvije godine.

Najavila je to u izjavi za “Nezavisne novine” Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja dodaje da bi to bilo od velike pomoći roditeljima.

“Recimo, tu bi bila kolica, krevetić, hodalica, hranilica i tako dalje. Roditelj bi svaki mjesec s fiskalnim računima išao u Upravu za indirektno oporezivanje BiH, dokazao da je platio PDV i taj iznos bi mu bio vraćen”, naglasila je Pekićeva, koja je i druga zamjenica predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Pekićeva ističe da će to biti inicirano ovih dana, te naglašava da smatra da je riječ o značajnoj uštedi.

“To će roditeljima i te kako značiti”, navela je Pekićeva u izjavi za “Nezavisne novine”.

Banjalučanka, majka jednogodišnje bebe, ističe da su troškovi koje roditelji svaki mjesec imaju ogromni.

“Recimo, samo jedna kolica koštaju bar 500 maraka. Krevetac je bar 300 KM, a tu još treba dodati i madrac i posteljinu. Auto-sjedalica, koja je obavezna tokom vožnje u automobilu, košta oko 250-300 maraka. Pa, da vam ne pričam, samo za pelene mjesečno treba minimalno 100 maraka. Tu treba dodati troškove za maramice, kreme, troškove u apotekama i slično”, priča ova Banjalučanka u izjavi za “Nezavisne novine”.

Zbog toga bi, kako dodaje, mnogo značilo roditeljima kada bi bio vraćen PDV na sve što za bebe kupe.

“Pa, eto, lako je izračunati. Samo na dječjim kolicima bih uštedjela, otprilike, oko 100 maraka. To je meni stvarno značajna ušteda. Obradovalo me to što kažete i nadam se da to neće biti samo obećanje, već da će zaista zaživjeti”, naglašava ova majka.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica 4+ Banjaluka, podsjeća da su oni bili zagovornici da se PDV uopšte ne obračunava na opremu za bebe, ali bi im, ističe, dobro došao i povrat poreza na dodatu vrijednost.

“To je stvarno prijeka potreba, a iz odjeće začas bebe izrastu. To su ogromni troškovi. Puno bi nam značilo i umanjilo te troškove kada bi PDV bio vraćen. Ako se već ne može ukinuti, neka se vrši povrat”, rekao je Radovanović.

On kaže da se talas poskupljenja odrazio i na opremu za bebe, tako da mnogi roditelji sastavljaju kraj sa krajem.

“Običan čovjek nema, u kreditima je, zadužio se. Pazite, kad se kupi jedna jakna za bebu, pitanje je da li to može da bude djetetu i jednu sezonu. Začas dijete izraste. Isto je i sa obućom, benkicama i tako dalje”, poručuje Radovanović u izjavi za “Nezavisne novine”.

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa kišom i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno vrijeme uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, te temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, na istoku ponegdje uz slabu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana i poslije podne na zapadu očekuje se razvoj oblaka uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pljuskovi će se zatim širiti ka centralnim predjelima i istoku uglavnom u brdsko-planiskim predjelima.

Na sjeveru će biti sunčanih perioda, a pljuskovi će ove predjele zahvatiti tek uveče.

Na krajnjem jugu biće uglavnom suvo i sunčanije.

Duvaće slab i promjenljiv ili sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura iznosiće od devet do 14, u višim predjelima od pet, a dnevna od 23 do 27, u višim predjelima od 18 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

GRAĐANI U VELIKIM PROBLEMIMA: Nedostaje obrazaca za rodne listove

Problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i opština na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Prema riječima Besima Delića, predstavnika opštinske administracije u Sanskom Mostu, razlog tome je što pomenute obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih tendera, te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovu njihovih trebovanja.

Delić kaže kako je do problema došlo usljed toga što su žalbe na provedeni tender zaustavile nabavku pomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakva uputstva kako postupati u ovakvoj situaciji.

“Mi u našoj administraciji izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjem nivou to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo i umijemo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i opština ili građanima izdajemo odgovarajuća uvjerenja. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih u dovoljnom broju”, kaže Delić.

Međutim, kako dodaje, problem je što te potvrde na nekim mjestima budu uvažene, ali na drugima ne, pa veliki broj građana ima probleme.

Također, građani u ovome trenutku imaju i mogućnost da podignu internacionalne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnom broju, ali su oni skuplji u odnosu na obične.

“Taksa za obični rodni list je pet maraka, a za internacionalni ona iznosi 30 maraka. Odluke o visini taksi donijelo je Opštinsko vijeće i mi to moramo poštovati”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabavke nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko sedmica, kada budu otkočene tenderske procedure.

Nastavi čitati

Aktuelno