Connect with us

Društvo

REVIZIJA U DOMU ZA STARA LICA PRIJEDOR! Jesu li pronašli DOKAZE Becnerovog kriminala?

Poslovanje JU Dom za starija lica Prijedor, kako saznajemo se poboljšava iz dana u dan velikim zalaganjima i naporima sadašnjeg rukovodstva. Međutim naslijeđeni milionski dugovi koje je ovoj ustanovi ostavio prethodni direktor Bojan Becner još uvijek guše poslovanje i napredak Doma te radnici i dalje nemaju zdravstveno osiguranje.
I dalje ostaje nejasno kako nije odgovarao za dugove ove ustanove zajedno sa svojom saučesnicom Dražanom Stupar. Zašto nadležni organi “spavaju” i pored činjenica iznesenih u ranijim tekstovima na ovom i drugim portalima o plaćanju ulja po 3x većim cijenama kao i ostalih namirnica. Bojan Becner i Dražana Stupar su najviše uživali nabavljajući drva za ogrev za ovu ustanovu kako smo i pisali te “teškim radom” stekli brojne nekretnine.
I pored velikih napora i zalaganja sadašnje uprave JU Dom za starija lica Prijedor, koja je postigla redovnost isplate plata, troškova prevoza radnika i nastavila u 2023. godini, nastavlja se i dalje teška borba oko rješavanja starih milionskih dugovanja prema Poreskoj upravi i dobavljačima, a koje su direktno prouzrokovali bivši direktor Bojan Becner i još uvijek šefica računovodstva Dražana Stupar. Hoće li revizija “kopati” dovoljno duboko da pronađe sav kriminal?

Naime ovaj dvojac je iz Doma izvlačio novac putem trostrukih faktura i trostrukih iznosa potrošnje drva na osnovu čega su i Bojan Becner i Dražana Stupar protivpravno prisvojili velike novčane iznose odnosno oboje “stekli “ nekretnine.

Becner je u kratkom vremenskom period “stekao” kuću sa bazenom kao i stan u Novom Sadu ,a Dražana Stupar svojom “stručnošću” i upitnom diplomom “stekla” provjereno dva stana u Prijedoru, jedan u strogom centru Banja Luke,a po njenim riječima i jedan stan u Novom Sadu.

Prema ranijim pisanjima i objavljenim dokazima kao što su originalne fakture sa potpisom Becnera na kojima se jasno vidi da je za litar ulja plaćano 5 KM u vrijeme kada je u prodavnici ulje koštalo svega 1,8 KM te da su na isti način nabavljane i ostale namirnice takođe višestruko plaćane, novcem Doma. Veliku stavku u “pranju” novca činilo je i ogrevno drvo.

Bojan Becner i Dražana Stupar su zajedno sa Mikom Lukićem (kumom Dražane Stupar) vlasnikom pilane nabavljali drva za Dom u početku oko 450 paleta, a nakon upozorenja pojedinih odgovornih radnika da neće iste fakture potpisivati i učestvovati u njihovim prljavim igrama, broj paleta je naglo smanjen na 230 iako se kvadratura Doma nije smanjila i dalje je bila ista (6.200 m2) i dalje je grejna sezona trajala 6 mjeseci.

Ista je situacija bila i na Gerijatriji gdje se prvobitno nabavljalo oko 230 paleta a zatim oko 90. Pri tome za nabvaljena drva se plaćalo kao za I klasu drva, a u stvarnosti su stizala drva koja su bila trula, najlošijeg kvaliteta i nije bilo moguće postići optimalnu temparaturu i zagrijati prostorije Doma. Tako je broj paleta drva za jednu grejnu sezonu smanjen sa nevjerovatnih 450 na 230, kao i sa 230 na 90, računica je jasna u čije džepove je otišla ova razlika, a radi se o stotinama hiljada maraka.

Ovakvo upravljanje i odlučivanje Becner Bojana zajedno sa Dražanom Stupar je dovelo do gomilanja dugova ove ustanove čak do 5.000.000,00 KM zbog čega ispaštaju radnici Doma koji zbog pljačke Doma od strane ovog dvojca, nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje za period od 2021. godine pa unazad godinama. Upravo zbog toga od 01.08.2023. godine radnici se ne mogu liječiti jer nemaju zdravstveno osiguranje , a preveliki su troškovi liječenja naročito za teže oboljele.

Postavljamo pitanje kada će odgovarati Becner B. i Stupar D.?

Zar će zaista nadležni organi i ovo prespavati i pustiti nedužne radnike Doma da se sami snalaze?

Paradoks je da je Becner zbog svojih kumovskih veza u vrhu stranke nagrađen za “vrhunski rad “ u Domu , te nakon konačne smjene dobio zaposlenje u Vodama Srpske i mjesto u Upravnom odboru JZU Dom zdravlja Prijedor. Stupar Dražana je, pored gomile dokaza o protivpravnom postupanju u Domu i dalje nažalost zaposlena u ovoj ustanovi.

Društvo

PET STVARI koje vam “jedu platu”, a da i NE PRIMJETITE

Stručnjaci za finansije otkrivaju najpopularnije troškove za koje niste ni svjesni da vam “jedu” platu!

“Nemam predstavu na šta meni ode plata”, rečenica je koju danas mnogi izgovaraju i zaista vjeruju u nju. Ako imate osjećaj da vam plata “jednostavno nestaje”, možda bi trebalo da povedete računa o najčešćim troškovima koji tome doprinose. Stručnjaci za finansije otkrivaju šta najviše prazni vaše džepove i novčanike, a uopšte vam nije potrebno:

Prodavnice u blizini kuće
Toliko vam odgovaraju, da zapravo niste ni svjesni da često bespotrebno trošite novac baš u njima. Ako ste nešto zaboravili u supermarketu, uvijek možete da pogledate u prodavnici koja je blizu vaše kuće ili stana. Prema mišljenju stručnjaka, promet u takvim prodavnicama je obično veoma visok. Ipak, to obično ne primjećujete jer ste navikli na takve prodavnice i najvjerovatnije radnike poznajete dugi niz godina.

Doručak na putu do posla
Pokušajte da izračunate koliko novca trošite na kafu u kancelariji ili u kafiću u blizini kancelarije. U većini slučajeva, taj iznos uopšte neće biti mali. Kafa obično nije ograničena na jednu šolju ujutru. Popijete je sa prijateljem ili kolegom, pa malo kasnije još jednu uz cigaretu i tako uzmete i treću. Onda kupite rol viršlu ili drugo pecivo u pekari koja je najbliža vašem radnom mjestu. Kao rezultat toga, ova navika može da vas košta više nego što biste mogli da potrošite na kvalitetan obrok. Bolje je da samo ponesete hranu od kuće i ograničite ove troškove.

Članarina u teretani u koju ni ne idete
“Nikako da krenem, ali znam da ću otići sutra”, “Moram da izgledam dobro”, “Moram da jačam imunitet”, sve su to rečenice koje svakodnevno izgovarate u želji da se zaista pokrenete. Teretane se u velikoj mjeri oslanjaju na većinu svojih klijenta – onih koji tamo ne idu redovno. Budite iskreni prema sebi. Uštedite ovaj iznos umjesto da plaćate članarinu koju ne koristite. A ako jednog dana budete imali neodoljivu želju da vježbate, uradite to kod kuće ili kupite novu člansku karticu.

Rezerve hrane
Prema istraživanjima, petinu novca trošimo na hranu. Ljudi često kupuju “za svaki slučaj”, kako slučajno ne bi naišli na nedostatak nečega u kući. Mnogi, posebno u ovom užurbanom tempu, teže zalihama što više različitih proizvoda i drže ih kao rezervu. Međutim, upravo te zalihe u jednom trenutku postaju neupotrebljive, buđaju ili trunu, dok drugima jednostavno ističe rok trajanja.

Sitnice na kasi
Ne kupujte ništa na kasi, kažu finansijski stručnjaci. Tamo, dok stojite u redu, pokupite sve vrste sitnica – žvake, brijače, slatkiše… Poznato je da je ovo dio marketinškog trika za podsticanje prodaje.

Nastavi čitati

Društvo

I DRUGI DAN VIKENDA sunčano i poprilično toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u nedjelju će biti pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost i temperaturu vazduha od 14 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti umjereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz slabu kišu lokalno. Oko rijeka i po kotlinama moguća je prolazna magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana preovladavaće toplo i sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, na jugu promjenljivo, povremeno sa kišom i pljuskovima.

PROČITAJTE JOŠ
Strpljivo i oprezno na ulazu u BiH: Vozači, na ovom graničnom prelazu očekujte gužve
Gdje, za koja oboljenja… Evo kako možete ostvariti pravo na rehabilitaciju u Srpskoj
Danas se očekuje toplo i promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim periodima
Duvaće slab i promenljiv vjetar, na jugu umjeren jugoistočni.

U većini krajeva danas je umjereno do pretežno oblačno vrijeme, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus jedan, Čemerno osam, Ivan Sedlo i Livno devet, Gacko i Bugojno 10, Sokolac 11, Han Pijesak i Kneževo 12, Mrakovica 13, Mrkonjić Grad i Bihać 14, Trebinje, Prijedor i Mostar 15, Bileća i Srebrenica 16, Banjaluka, Doboj, Bijeljina, Gradačac, Sarajevo i Tuzla 17, Neum 18, Zenica 19, te Višegrad 20 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

SPAVAĆEMO SAT KRAĆE! Evo kad počinje ljetnje računanje vremena

Znamo da krajem marta kreće i ljetnje računanje vremena, tačnije u noći sa subote, 30. marta, na nedelju, 31. marta, kazaljka se pomijera sa 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.

Dakle 31. marta u 2 sata ujutru, kazaljke se pomjeraju za sat vremena unaprijed i počinje ljetnje računanje vremena.

Podsjetimo se da kazaljke pomijeraju zbog novozelandskog entomolog Džordža Vernon Hadsona.

On je na temelju svojih istraživanja o prilagođavanju životu u različitim uslovima došao do zaključka da čoveku više odgovara život danju nego noću i zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomjere dva sata unaprijed kako bi se tokom ljeta iskoristilo više dnevnog svjetla nego u popodnevnim satima, piše Fenix Magazin.

Inače, prvi put su praksu pomijeranja sata uveli Nijemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD. Trenutno većina zemalja u Evropi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomijeraju kazaljke na satu dva puta godišnje.

Na zimsko se ponovo vraćamo 27. oktobra.

Nastavi čitati

Aktuelno